Otsing sellest blogist

26. aug 2022

Suvikõrvitsast pannirooga ja pannkooki



Suvelõpu nädalavahetuse hommikud on vaiksed. Kajana hauguvad vaid koerad ja kaagutavad ärritunult kanad, kes teab, millised metsloomad ka liiguvad. Uduloor härmastab ämblikuvõrku kasvuhoone uksel. Päikesekiired tunglevad üle metsaviiru ja majade suvelõpu lillede vaiksele närtsimisele, hääbumisele, et sügislilledele õievärve ja elujõudu jagada. Roosid pakuvad endiselt kauneid värve ja õisi ja teravaid okkaid, nagu elu isegi. Kresside värvikas oranž ronib vanast koltunud tünnist mööda toetavat vana lauda seina üles võisteldes humala taas tärganud roheliste lehtedega. Suve hakul sööb keegi ablas putukas lehed kõik ära. Suvikõrvitsa õied muudkui avanevad päikesekülluses ja sulguvad pettunult. Või mina olen pettunud, sest mitte ühtegi vilja. Kurkide ja tomatitega pole ka hästi, aga hommikuks ampsata võileival või lihtsalt aplalt põske mõni punav rosin pista, on ikka. Aga suvikõrvitsat saab poest ka ja saab pannile teda mitmel kujul anda ja panna. Värvikas ja väga lihtne panniroog suvikõrvitsast, šalott sibula killust, vähesest singist, eelmise aasta marineeritud kitsemamplitest ja punavatest tomatitest mõne munaga valmib kiirelt nii varajaseks ilusaks hommikuks,  toetavalt lõunaks või ka kergeks õhtusöögiks. 

Veerand suvikõrvitsat
3 muna
2 tomatit
1 purk marineeritud kitsemampleid
50 g sinki
2 šalottsibulat
õli, võid
soola, Vahemere ürte, 
veidi rukolat, peterselli, tilli, murulauku

Tükelda algul suvikõrvits. Aja pannil õli ja võisegu kuumaks, kalla lõikelaualt suvikõrvitsa tükid pannile, raputa peale veidi soola, keera kuumus väiksemaks ja keeruta neid veidi aega. Haki sink väikesteks tükkideks, lisa koos hakitud sibulaga suvikõrvitsale. Keeruta veidi aega kõike koos. Kurna kitsemamplid marinaadist, lisa ka pannile. Siis lisa tükeldatud tomat, maitsesta veel vajadusel soola ja Vahemere ürtidega. Klopi kausis munad lahti ja vala segu pannile, keera kuumus kohe maha, pane kaan pannile ja mine too aiast maitserohelist. Haki rukola kimp, veidi murulaugu peeneid pealseid, peterselli kiharaid ja tilli lõhnavaid harusid. Kui muna hüübinud, puista maitseroheline panniroale, libista roog suurele taldrikule ja naudi küpsete tomatite ja värske mahlase kurgiga. 

Suvikõrvitsat võib ka pannkoogi taigna sisse pista, kui ihkad soolaseid sooje kooke. Suvikõrvitsast ei pea väljavalguvat vett ära nõrutama ja suhkru võib tavalisest lihtsast taignast välja jätta ja maitsete tõstmiseks võib taignasse lisada ka hakitud sibulat ja keedetud kartulit riivitult. Süüa võib nii hea riivitud juustu kui mõne hapukoorese salatiga. Aga miks mitte ka otse põõsalt korjatud mustsõstardega. 

2 muna
klaas jahu
2 klaasi piima
mineraalvett
soola
veerand suvikõrvitsat riivitult
2 šalottsibulat hakitult
2 keedetud kartulit riivitult
praadimiseks õli, võid
serveerimiseks riivitud juustu, marju

Pane kaussi jahukuhil, sinna peale löö paar muna lahti, vala piim, sorts õli ja hakka vispliga segama, kui jahu juba seguneb. Lisa mineraalvett just nii palju, et taigen jääb parajalt vedel. Riivi suvikõrvits ja keedetud kartul eraldi kaussi, haki ka veidi sibulat. Lisa see köögiviljamass nüüd taignale, sega läbi ja lase kümmekond minutit seista, et jahu paisuks. Edasi juba lihtne, kuumuta pannil õli, soovi korral lisa ka võid ja prae väiksed pannkoogid. Hoia kooke soojas. Riivi peale oma lemmik juustu ja puista boonuseks marju, et meel oleks C vitamiinist ikka pungil, küll siis tark keha ka kõik hea ja parema vastu suudab võtta. Suvi on veel kohal. Nautigem! 


 



Kommentaare ei ole: