Sealiha otse ahjust värske kartuli, võise aedoa, tillise värske kurgi salati ja punase sõstraga |
Purpurpruun peedine kanasupp rohelise aedoaga |
Suvelõpuhetk oma aia marjade, Brie juustu ja chardonnayga |
Üksik ploom sai kaaslasteks nii musta kui punase sõstra, punase magusa tikri ja mustad kividega oliivid |
Angersäga tarrendis võib päästa ka mõne suvise õhtu |
Aedoast ei saa augustis kunagi küllalt |
Kanapeedisupp kosutab |
Kana šampinjonide ja köögiviljaga leemes kapsasalati ja kartuliga |
Nostalgia roos õiemeres koos lepatriinukividega, mille maalisid Viimsi Invaühingu lapsed |
Kuigi 254 t tööl viibitud ja kodus päevi harva, on ikka tulnud hetki, kui kodus saab võimust iha taas kanasupi järele. Sellel suvel oli kanasupp koos peediga mitmeski variandis teemaks. No ma ei tea, lihtsalt isutas, oli vaja. Lootsin sellest imelist kosutust, tervenemist, mida võibolla isegi sain. Mind hämmastab alati moment, kui kokk ei oska suppi keeta või ka teine leviv populaarsus, kui supi mõiste võrdubki püreesupiga. Moodsust on ellu vaja, miks mitte, aga mina armastan selge puljongiga suppe. Minu jaoks on SEE supp. Ja ikka alustades algusest, et algul tuleb keema panna toore toorainena kana ja küüslauk lisatakse lõpus ja keeratakse kuumus välja. Vahepealsesse protsessi mahub köögivilja passeerimine või mitte, maitsestamine, maitseid tuleb tasakaalustada palun väga nii suhkru kui soola ja peedisuppide puhul äädika, õunaäädika, sidrunimahla või balsamicoga, igatahes on vaja midagi happelist. Aedoaga purpurpruun kana-peedisupp oli eriline, rikastasin seda koriandri rohelisega, mille maitse ei meeldi kõigile. Küsimus, kas selge puljongiga supile ka veidi tomatist hoidist lisada on ju valikute küsimus. Ma ülepea viimasel ajal lisan viimastel minutitel mõned hakitud kirsstomatid alati suppi, mis annab niisuguse mõnusa itaaliapärase tomatise puudutuse. Isu Itaaliasse sügisega põrkuma minna aina kasvab minu sees. Aga suppidesse lisasin ka maitseks näiteks adžikat, kus tomatile küüslauk juba heaks kaaslaseks. Ja küüslaugu kroon, mis supist supi teeb, purusta noaseljaga lõikelaual, see laseb küüslaugust mahlad välja õigesti, lisa supile ja keera kuumus välja ja lase 10-15 minutit maitsetel tõmmata, enne kui serveerid soovipäraselt, kas hapukoorega või mitte, aga meile meeldib alati mõni hea leivatootjate teraleib, millele võib imeõhukesi küüslaugu viile toorjuustule või maitsevõile laduda. Sööd supi ära ja oled elus taas!!!
Unistasin aedoast juba juulis. Kahetsesin, et üks peenrakast jäi nende kasvatamiseks puudu. Aga ema oma Keila aiamaalt on lahkelt mulle neid suvelõpu rohelisi maiuseid saatnud. Soolaga maitsestatud veega keema, pärast võid, ei muud, ma ei vaja. Kui oleks tonne käes, siis hakkaks muudele variantidele mõtlema. Aga moodne lähenemine al dentena ei sobi aedoale kohe kuidagi üldse. Ema käis vahva raamatukogu seltskonnaga mööda Läänemaad ekskursioonil ja kohe üldse aru ei saanud, miks kinni pandud(reserveeritud) üliarmsas lillelises kohvikus kanafilee juurde toorest rohelist aeduba pakuti. No tõesti!? Olgem ikka normaalsed.
Suvikõrvitsapalavik ilmselt ka alles saabub koos ootamatu septembriga. Lehttaignane pirukas plaanis, suvikõrvitsa täitmised ja pastad ja miks mitte ka marineerimine. Kui varem on olnud suvikõrvitsat rikkalikult, olen ka marineerinud purki. Suvikõrvits jääb mõnusalt krõmps, niisugune kurgi ja seene vahepealne ahvatlev pikantselt poolmagus hoidis.
Punased sõstrad, mida pole üldse jõudnud ära korjata, leiavad koguaeg tee mõnusa prae juurde. Proovige järele. See mõnus särtsakas hapusus paneb i-le alati täpi. Armastan neid! Kui vaid pikeneks suvi, siis jõuaks ehk ajahaardes lõpuks ka neid korjata ja midagi tallele panna.
Angersäga unustasin oma üle-eelmisest postitusest ja pildireast välja. Sünnipäeva ajal tellisin koju terve kasti. Kuna tuntud kalatööstus asub lähedal ja kohapealt võimalus ka soodsamalt osta. Angersäga, mida Avo Leok kasvatab, on lahedalt siin Vihterpalu kandis purki pandud, maitsekas ja tarrendis. Juurde keeta kartulit, maitsekas koorene kodujuustusalat ja polegi muud väga vaja. Lihtne ja hea kalaisu leevendatud.
Kas oled proovinud koduaia marjasid koos pikantse Brie juustuga ja külma chardonnayga. Ploomide roosakas mahlasus, mis suhu valgub, tikri krõpsuv plahvatav magus maitse, mustsõstra pikantsus ja punase sõstra värske hapusus. Mõni kreeker või näkileib juustu toetamas ja külmapärlenduses valge vein. Mida veel suvelõpuhetkest tahta!? Kiisupehmest siidist jutustasin täna juba Facebookis. Peab olema tänulik kõikide hetkede eest ja maitsete eest, mida elu pakub. Ka kalendrilehte pöörates sooviksin positiivsust oma ellu, kust seda küll veel leida!?
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar