Otsing sellest blogist

5. nov 2022

Kollaste kirsstomatitega kuumsuitsulõhe salat lillkapsa ja rukolaga


 Peiulillede küpsest oranžist, pruunikirjust ja helekollasest sametist ma ei kirjutanudki. Külvasin sel aastal peiulille e tagetese kasvuhoonesse tomatite kõrvale. Olin lugenud, et nii basiilik kui tagetes soodustab tomatite kasvamist, peletab kahjureid, on pikalt veel hilissügiselgi silmailuks. Tõepoolest alles mõne päeva eest lõikasin nad maha, jättes veel juured mulda rikastama. Lõikasin värvikirevaid õisi nii tuppa vaasi kui õue padadesse, kuni külmakraadid asemele astuvad. Kasvuhoones idanes lilleilus päris pikalt ja õitsema hakkasid ka suht hilja. Ehk see lõputu kuumus ja võibolla ma ka kastsin kehvasti. Aga lõpuks olid taimed hästi tugevad ja jõulised ja õiteilu lõputu. Peiulille kasutatakse ka ravimtaimena, aga mina pole siiani sellest väga teadlik olnud. Lillekimbus siin pildil ka valge sügismirt ja lilla krüsanteem. Tõelised sügise märgid. Kirjutasin ka sellest, et suvele oleks võinud panna 'Kollase tomati sildi', sest kollaseid tomateid nii väikseid magusaid kirsstomateid, kui kauneid sidrunikujulisi suuri oli suurel hulgal. Maitselt on nad mahedad ja magusad. Karbis rohelisest valminuna ehk lähevad seest tühjaks, kuivaks. Aga sobivad veel nii võileivale katteks, kuuma suppi krooniks või sibulaga särtsakaks salatiks. Kuna kasvuhoones ja väljaski veel on rukola rohelisi lehti, saab nendega ka rohelise poole kaldu salateid teha.

rukolat
kuumsuitsulõhet
kollaseid kirsstomateid
keedumuna
keedetud kartulit
lillkapsa õisikuid
värsket kurki

Valmista salatit kauniks pühapäeva hommikuks või kosutavaks lõunaks. Aga võib ka nautida kergeks õhtusöögiks klaasi valge veiniga, kui pärast saab diivanile end kerra tõmmata ja tantsusaate või häälesaate vahel vabasid valikuid tehes. Ette valmistada on vaja keetes nii kartul kui muna. Hea on kasutada eelmise päeva allesjäänud külma keedetud kartulit. Keeda muna meelepärase pehmusega. Tükelda värske kurk, rebi lillkapsa õisikud väiksemaks. Ja laota värvikas salat taldrikule. Kõige alla pane rukola rohelisi kauneid lehti, sinna peale keedetud kartuli seibid. Äärtesse säti lillkapsa toredaid krõmpse õisikuid. Puista kurgiviilud ja kirsstomati kollane vaba käega. Keskele pane kuumsuitsulõhe tükid. Krooniks veel keedumuna sektorid. Vaadake, millised värvid. Rukola roheline, lillkapsa kreemikas valge, lõhe roosakirju rikkus, tomati päikesekollane, kartuli helekollane, kurgi heleroheline, muna kollane ja valge duona. Muidugi oleks võinud ka punaseid tomateid taldrikule puistada. Kastmeks segan mina tavaliselt kerge majoneesikaste, kuhu rohkelt maitserohelist hakin, tsipake vajadusel soola, pipraid, ürte raputan. Serveerin alati eraldi kausis. Nii on lihtsam pikalt seda kaunist ja tervislikku taldrikutäit nautida. 

Kommentaare ei ole: