Otsing sellest blogist

12. jaan 2011

Sulaaja selged supid

Hernesupp
Sibulasupp saiakuubikutega

Värskekapsasupp


Hapukapsasupp



Põldoasupp




Kanasupp klimpidega





Lõheseljanka






Sealihasupp seente ja kruupidega
Selge seenesupp

Pühad on juba veidi aega läbi ja rikkaliku-mad lauad ja suured söömingud seljataga.Uue aasta arginädalat alustasin borši keetmisega, kuhu sai ka ära kasutatud peolaual kaussi pandud letšo või pannil hautatud juurviljad.Sest mis need muud on, kui üks korralik supipõhi.Lume valgest vatist pilved asendusid vahepeal vihmaseguse jäitega ja külmakraadid muutusid mõneks soojakraadiks.Libedus,sula ja tatine ilm, mis talve juures kellegile ei meeldi.Aga ka niisuguse vahest tuulise ja teinekord nagu äraootaval kavalal talvesilmapilgul sobib keeta üks selge supp.


Supp kosutab ja toidab hästi.Mulle meeldivad just selge puljongiga supid.Kasutan tihti puljongi keetmiseks kana.Kuna ostan kana tervena, siis tükeldan ja jagan tavaliselt ühe suure kana kolmeks.Rinnakondist fileeta ja sabakondist saab suurepärase supikogu.Ja kanakontidest leem valmib kähku.Ja ega midagi ju keerulist supikeetmiskunstis pole.Liha ja kondid külma veega keema, eemaldada vaht ja lisada maitseained ja jätta madalale kuumusele vaevu liikuvana keema.Ja hiljem juba meelepärased valikud.Mina lisan enamasti sibulat ja porgandit ja kas seda rasvaines passeerin või lisan leemele toorelt, otsustan käigupealt.Passeerides jääb supp värvist rikkam.Kanasupi puhul siis kõige lõpuks kartuli kuubikud ja meelepärane lisand, väiksem pasta, kohevad klimbid(klimbitaignas kindlasti mitte piim,vaid jahtunud puljong) või riis.Vahest lisan ka paprikat,herne-maisisegu või lillkapsast ja brocolit,paraku küll külmutatud segudena.Viimase aja uus nipp on, kui lisan ühe tomati hakitult, annab kerge särtsaka vurhvi.Samuti lisan mõned ingverijupid, kui juhtub käepärast olema.Kanasupp on hea kerge külmetuse peletamiseks või pikkade tööpäevade tervendavaks kosutuseks vabal päeval.


Hernesupp on aga üks tõeliselt tõhus talverakett.Puljongiks võib kasutada searaguu konte,veisekonte, suitsuribi või seajalga.Lisaks porgandile ja sibulale sobib alati ka kaalikas, kui muidu kaalikas üsna harva oma sõbraliku tee meie söögilauale leiab.Herneid tasub eelnevalt leotada, siis valmib supp kiiremini.Mulle ka hernesupina meeldib selge puljong ja kestast veidi lahti löönud kollane või roheline lihvitud hernetera.Ema aga teeb tummist hernesuppi ahjus ahjupotis.Hea suitsuse lihaga,kruubi ja maitseviljadega.Siis kartulit lisada pole vaja.Niisugune supp on alatine nostalgiline meeldetuletus mõnelt talviselt väliürituselt,vastlapeolt lumehanges või laulupeo suvisest katlast.
Borš on aga punapeediselt võluv supp, mida armastavad ka lapsed.Seekord keetsin searaguu kontidest puljongi ja kondid olid ausalt öeldes üsna lihavad, nii jäi supp väga toekas.Peeti võib kasutada nii toorelt kui keedetult,pikeneb esimesel juhul vaid keetmisaeg.Peet tuleb aga mõlemal juhul rasvaines passeerida,lisades tomatipastat ja sortsu mingit haput äädikalist,mis säilitab kena supivärvi.Peedisuppi sobib nii värske kapsas kui hapukapsas või ka kiire supi puhul mõned viineri rattad.Porgand ja sibul niikuinii, mina selleriga sõber pole,nii ei leia ka seda mitte ühestki meie pere supist kahjuks.

Kalasupiga on nii ja naa.Lõhe supikogust saab hõrgu supi nii või teisiti.Aga last roosa maheda kalalihaga meelitades on nagu pikk tume tee düünides.Endale mulle lõhesupp väga meeldib, tuleb siis oliividega ja tomatipunasega lõheseljanka või tavaline porgandi,sibula,kartuliga lihtne lihtsus.Kala supikogust valmib muidugi rammus leem üsna ruttu.Loorber ja vürts on kohustuslikud kaaslased,samuti võimalusel roheline till,petersell vm maitseroheline.

Minu lapsepõlvekodus lõhnasid pühapäevad hapukapsasupi järele. Laupäeval valmistati tahkem kartulipudru,millele isa lisab vahest ka kruupe.Hapukapsasupp keeb muidugi pikalt.Kasutada võib samuti searaguu konte,aga miks mitte ka kana.Poekapsal on enamasti porgand sees, siis eraldi seda ma ei lisa. Kindlasti üsna algul lisan terve keskmise sibula hakitult.Kui erinevaid variante vaagida, siis võib lisada ka odrakruupi.Hapukapsasupp on niisugune supp, mis läheb soojendamisega ja päevadega aina paremaks.

Lihtsad argisupid on frikadellist või poe pelmeenidest.Kalkuni kintsulihast hakklihapallidele olen vahest lisanud ka tšillit.Ühelt poolt frikadelli kerge magusus ja teiselpool pisut äkilisust päeva.Hakklihaga saab samuti kiirelt lihtsa toeka supi.Prantsuse sibulasupp ei ole samuti keeruline ja röstitud saiakuubikud ja üleküpsetatud juust annab mõnusale sibulamassile hõrgu maitse.

Parim värskekapsasupp aga valmib lambalihast.Lammas ja värske kapsas lihtsalt sobivad kokku.Lambaribid keevad vaiksel kuumusel pikalt ja lisades passeerides nii porgandi kui sibula omandab taas rõõmsa värvi.Kapsas nõuab ka haudumisaega,mida aga eriti pikalt ei taha kartul.


Kruubiga supid on väga toitvad.Minu eelmise aasta lemmik oli seene-kruubisupp, kus nimelt kasutasin tooreid šampinjone.Retsepti leidsin seenepakilt väiksest retseptiraamatust.Hiljem netis surfates olen leidnud viiteid Poolale ja samas avastanud ka seose Lõuna-Eestiga.Ei midagi keerulist taas.Kanapuljongi baasil hea supp, kruupe tasub enne leotada, porgandi ja sibula passeerisin ja kuigi retseptis polnud kartulit,lisasin ka selle.Teine sarnane variant on rassolnikulaadne, kus on lisatud ka hapukurki.Tublid perenaised hangivad õigeks rassolnikuks ka neere, nagu seljankagi puhul.

Üllatas mind eelmisel toiduaastal põlduba.Vaimustunult panin põlduba searaguuga kuuma leivaküpsetusahju malmpotti hauduma ja keetsin ka mõned head supid sellest.Kindlasti peab põlduba leotama ja tarvilik pole üldse lisada kartulit.

Suppide kuningas on aga küüslauk.See kibe valge küün annab supile õige maitse.Hakin küüslaugu küüned peeneks ja lisan supile ja kohe keeran kuumuse välja.Nii tõmbab supp küüslaugust just selle kõige õigema maitse endasse.Küüslauguküüned leival on mõne supi puhul kohe kindlalt kohustuslikud kaaslased. Head supikeetmist!:)


















2 kommentaari:

Merike ütles ...

meilgi siin vahepeal kalasuppi ja seljankat tehtud.Kalasupi jaoks kasutan mina alati valget kala(üldiselt pangasius).
Sinu menüü paneb ikkagi suu vett jooksma

Mustikas ütles ...

Ma valget kala olen ahju ainult pannud, üks suurem pakike heiki taas sügavas ootamas.Aga vahelduseks võib ju ka sellest suppi teha.:)