Metsaalune sinetab sinililledest, taevakarva sinistest ja rõõmsalt lillakassinistest. Aed aga rõõmustab peale riisumist ja käes on hetk, kui lillede pärast ei peakski nagu muretsema, sest nii kaugele kuhu silm ulatub sinetavad sügavsinised sillad ja rohelised lehed kasvatavad lopsakust tekitades näilise kobeda kevadise muru. Aga see on vaid sinise sina sündiv hetk. Päike panustab kuumusega ja kohe tulevad valged ja kollased ülased ja paiselehtede kollakad õied. Meie küla kurg on ammu kohal ja napsab nokaga usinalt põhupatakaid ja lendab kohinal pesasse. See on niisugune kummaline kevade hääl, kuidas ta nokaga laksutab ja tiibadega kuuldavalt sahistab. Jalutab ta ka sundimatus rahus teel, kui vaja ja võtab madalaid ootamatuid lennukaari.
Varakevadel ilmub maapoe nurka nädalalõppudeks üha täituv grilli-külmkapp. Nii ma teda nimetan. Kaua sa ikka ninapidi sügavkülmast soodsat Soome ribiliha otsid või koerale kõlbulikku konti. Uhked kodumaised vorstid ja marinaadides lihaämbrid ja kanakarbid on kohal. Vähemalt mõnes mõttes värske kraam. Kuna olen lasknud salakavalal kevadtuulel end põhjalikult räsida, siis on ju lihtne valmis portsjone kuuma ahju pista. Jääb üle vaid kartulid koorida ja aiast ja aiamaalt kõikvõimalikku rohelist kärmelt korjata. Ninakat naati, võilillelehe tarka mõrksust, nurmenuku helerohelist õrnust, muhedat murulauku, talvituma jäänud sibula rohelisi otsi, peterselli käharat ja kavalat karulauku. Nutikas on kogu see roheline kraam kodujuustusalatisse peita. Karbile kodujuustule lisasin kaks keedetud muna riivitult, hakkisin pool valget sibulat, veidi marineeritud suvikõrvitsat purgist, lisasin hapukoore, maitseained ja peeneks hakitud kogu roheline rikkus. Sobilik kõikvõimaliku grill-liha ja kuuma aurava kartuli juurde, varieerides seda päeviti värske kurgi krõmpsu, õuna mahlase magususe või värvika tomati punasega.
Vabade päevade hiline hommikusöök lõunaks laienedes, aga meenutab mõnusalt ikka lapsepõlve. Pehmete pilvedega piimasupp ehk munatolguga, kus muna tuleb kergelt kartulijahuga läbi segada ja libistada lihtsalt keema tõusnud piima-makaronisupisse. Kuna mul kartulijahu on kapis otsa saanud, proovisin sama teha jahuga. Et mitte tihkem klimbitainas, aga niisugune poolvedel pehme muna-jahu kooslus. Tuli välja küll. Aurava piimasupi pinnale jäid pehmed munased kruubid, munakruupideks õigupärast 1981.a välja antud Salme Masso ja Olga Relve kapsaks keeratud kaanega raamat "Supid ja ühepajatoidud" seda nimetabki. /2 muna, 50g jahu, soola. - Munad klopitakse lahti, segatakse juurde jahu, maitsestatakse soolaga. Läbi sõela lastakse taigen keevasse puljongisse või piimasupisse"/
Kevadpühade krooniks kohupiimane rullbiskviit, pikantse ploomimoosi ja marjase mustsõstra-vaarikakeedisega, vahele veel vaba käega puistatud punased mõrkjad pohlamammud, sügavkülma talveandide lõpp. Kui saaks nüüd kopsud puhtaks köhida ja hääle käreduse taas normaalseks, võiks kevadist kaunist päikesepaistet nautida.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar