Otsing sellest blogist

13. nov 2011

Kala kolmel käel

Pihlakate punavat põske on esimene külm veidi näpistanud juba. Kibuvitsade sügisoranžid marjad on nagu piltpostkaart, mis on just sellest sügishetkest aeg luubis tehtud. Olgu nendes märksõnades kaunis kimp isale tänase isadepäeva puhul. Mahlakad praed ja kreemised tordid on kõigil kindlasti juba tehtud ja tegemisel. Mina õnnitlesin isa telefoni teel. Minu isa magusast tordist suurt lugu ei pea ja kui ta mõnel peol soostub siiski seda sööma, nõuab ta magusa ampsu järel ikka mõnusalt soolakat heeringat. Ma olen ka täitsa oma isa tütar. Täna kirjutangi hoopiski kalast. Buduaari sai isadepäevaks ka kirjutatud just lugu praevalikuna ahjulõhest. Kui kaubanduskeskuste sooduskampaaniatelt on sunnismaise sunduse näol võimalik suur 3-4kg lõhe muretseda, ei peagi liialt pead vaevama, sest heast suurest kalast saab toitu valmistada mitmeid kordi. Mina tegin 3,5kg lõhe seekord viieks. Pea ja kondid panin sügavkülma supitegu ootama. Pikad fileed jagasin veerandi ja kolmveerandi näol neljaks. Üks suurem filee läks ka sügavkülma, oodaku seal siis vaguralt meie pereisa koju naasmist. Ühe veerandiku panin soola ja suhkru abil kergsoola, hea õhukesi viile saiale lõigata, kohustuslik sibularatas krõmpsuks peal. Ühest veerandist tegin aga koorese ülihea pasta. Porgandi lisamine tegi koorese kastme sametiselt magusaks ja värvilt isutekitavaks. Ahjulõhele tegin maitserohelisega creme bounjourist, majoneesist ja kohvikoorest tilli ja peterselliga mõnusa katte. Lisandiks võine pehme lillkapsas ja lemmik köögiviljaraguu porgandist, paprikast, suvikõrvitsast, sibulast ja küüslaugust. Kõrvale mõni lilleliselt värske sauvignon blanc. Maitses ülihästi. Pühapäeva hommikul sobib ka maiustada sametise krevetikattega rikkaliku munaga, lisandiks kapparid ja ahjusoe lavaš. Ühele karbile krevettidele soolvees on paslik lisada 4 keedetud muna, 1 hakitud sibul ja veidi pooleks lõigatud kirsstomateid. Majoneesiga kokku segada ja näpuotsaga kappareid kaunistuseks. Ning soojal saial suurepärane pehme krevetine kate valmis ongi. Isale pakuks ma tummist oasalatit heeringavaagna kõrvale. Vaja läheb: 2 purki punaseid ube, 2 marineeritud kurki, pool pikka värsket kurki, 1 sibul, 4 keedetud kartulit, 4 keedetud muna, 200g suitsusinki või vorsti, majoneesi, hapukoort. Kartul mahendab kahe erineva kurgi krõmpsu kooslust tummise oa kõrval. Kindlasti kuulub oasalatisse alati ka muna ja sibul. Mõttelised mustsõstra mammudega muffinid kõikidele isadele täna, kes on vähekegi magusasõbrad.

Kommentaare ei ole: