Otsing sellest blogist

20. apr 2012

Kevadine kala kodujuustusalatiga



Malbe ja populaarne Mari Pokinen laulab "Liivimaa Pastoraali" uudses variandis "Silku ja vett sõime salamahti heinateol..." Silguga kasvasid meie esivanemad. Minu ema ja isa seisavad kordamööda turu kalaputka sabas järjepidevalt. Kuid kevadisest heast kalast, kui vaid tooraine kätte saaks, ei ütleks ära ka toimekas noor perenaine. Moekad pubid pakuvad päevapakkumistes kodust praetud räime ja trendikad restoranid laovad rukkijahus praetud räimefileed serveerimiseks otse maalähedasele lõikelauale. Rahvusräim on pop. Kes puhastamist põlgavad, saavad kallima kalafilee ju poest soetada. Kuigi mida keerulist kala peade eemaldamises ja ülearuse sisikonna ära võtmises ikka peaks olema? Värske kala lõhn on lihtsalt vänge. Kui räimelaar käes siiski, mida siis nendega peale hakata? Esimene laar praetult, paneeritud lihtsas jahus ja otse pannilt ampsata, nii et kodukoka kuumakindlad näpud tulitavad, krõbe saba maitseelamuse krooniks. Aga on ju ka paneerimiseks erinevaid variante välja pakutud: punakas peedijahu, krõmpsud seesamiseemned, robustne rukkijahu, teraline hea riivitud rukkileib, itaaliahõnguline parmesan. Kasutades endise presidendikoka Indrek Kivisalu kuiva ja märja käe ehedat õpetust. Pane ühele taldrikule veidi jahu, kaussi klopi lahti muna ja kolmandale alusele riivitud kodumaine laabijuust. Vasaku käega räimekülg läbi jahu, paremaga kasta munasse ja taas vasaku kuiva käega püherda lõpuks heas juustupurus ja kuumale pannile. Lisandiks kodumaine kartul, keedetult või praetult, kuidas kellegile meeldib. Aga kuuma kala juurde koos aurava kartuliga sobib suurepäraselt hea soolakas kirev kodujuustusalat, kuhu kevadel annab pehme muna ja kurgi krõmpsu ja tomati punase vahele ära peita vitamiinirohke umbrohi. Ninakas naat, mõrkjas võilill, mahe nurmenukk, maguskibe murulauk, karedalt kõrvetav nõges, küüslaugune karulauk. Kui kasulik roheline korjatud, tasub sooja veega loputada, nõgest veidi kuumas vees kupatada. Kodujuustusalat sobib ka suurepäraselt esimese grilli kõrvale, nii liha kui kana juurde. Kes südamenädalal tervisele rohkem mõtlevad saavad salatis kasutada lahjemat hapukoort või maitsestamata jogurtit.

Kodujuustusalat: 1 tops Mumuu kodujuustu, jupp värsket kurki, 1 väike sibul, 3 kirsstomatit, 3 keedumuna, punt rohelist sibulat, peotäis kasulikku umbrohtu (naati, nurmenukku, võilille, nõgest jne.), 220g hapukoort, meresoola, piprasegu

Haki sibul ja kurk, kirsstomatid, riivi muna ja sega hapukoore ja rohke rohelisega koos kodujuustu hulka, maitsesta.

Lihtsalt valmistatud viie pipra kattega lõhe juurde tegin ka lihtsat kodujuustusalatit, ma ei tea, aga mulle see nii maitseb. Sinna salatisse sobib loomulikult ka marineeritud magusapoolne kodune kurk, samuti seened. Ja kui kala jääb üle, kui osa on vanaema retsepti järgi marineeritud, kilud välja sorteeritud ja kiluvürtsiga vürtsitatud, tasub suuremale taldrikule vaba käega laduda lihtne salat, põhjaks kodujuust, kaunistuseks kurki, tomatit, rohelist, keedumuna sektoreid, räime ribasid ja laabijuustu laaste. Aga seda sätime pildile teine kord.

Kommentaare ei ole: