Otsing sellest blogist

1. aug 2012

Kukeseenepirukas kännul







Kukeseeneaeg on käes ehk seeneaeg nii või naa, kuigi eks üle Eestimaa seenekasv erinev. Minu kukeseened pärinevad siiski turult. Sain kenasti tõdeda, kui erinevad hinnad on näiteks kenal puhtal Mustamäe turul ja eemaletõukaval  Balti jaama turul. 7,5st eurost 4ni viimase kasuks. Aga mul olid juba kallimad ja kenamad kukekad kottis. Ma ei ole suur piruka küpsetaja, ei kasuta eriti tihti valmistaignaid, kuigi võiks ehk palju tihedamini. Heast soojast soolasest pirukast saab ju kena kõhutäie, sobib ta värske salatiga toekamaks lõunaks või pikemaks hiliseks hommikusöögiks pannkookide asemel näiteks pühapäeva hommikul.
Pirukakate, mille valmistasin maitses nii hästi, et selle oleks võinud pannilt ka otse nahka pista.

500g lehttainast
300g kukeseeni
 pool suvikõrvitsa
1 suur sibul
 1 porgand
 1-2 küüslaugu küünt
 50g Camembert`i juustu
 50 g Sõbra juustu
 soola, piprasegu, Vahemere ürdisegu
 õli
 1 muna piruka määrimiseks
 rohelisi ürte, salatilehti, kirsstomateid


Sulata külmutatud taigen paari tunniga toatemperatuuril. Puhasta vajadusel seened kuivalt, ei vaja nad liigset vett. Haki sibul ja suvikõrvits, riivi porgand, purusta küüslauk. Riivi juust ja tükelda valgehallitusjuust. Aja veidi õli pannil kuumaks ja passeeri kiirelt heal kuumusel kukeseened, sibul, porgand, suvikõrvits läbi, lõpus alanda kuumust ja lisa purustatud küüslauk. Küüslauk on niisugune tegelane, mis tahab toidu sisse saada kõige viimasena, siis ta annab suurepärase tulemuse. Maitsesta julgelt nii soola, piparde või ürdisegudega. Kukeseen ja ka suvikõrvits nõuavad tugevat maitsestamist, et pirukakate hästi maitseks. Laota ja rulli taigen kaheks piklikuks pirukaks, jaota pooleldi jahtunud seenesegu piruka keskele, jäta ääred vabaks. Lõika terava noaga taignasse läbilõige ja tõsta sõrmede abil taignaäär pirukale kenaks raamiks. Klopi lahti muna ja määri kogu pirukas peale juustuga katmist üle. Küpseta eelkuumendatud ahjus 220kraadi peal umbes 20 minutit, kuni pirukas on kenasti kuldpruun. Lisandiks sobib lihtne suvine salat rohelistest salatilehtedest, rukolast ja Jaapani salatist vms, haki rohkelt peterselli, rohelist sibulat ja tilli ja puista soojale pirukale. Naudi klaasi hea valge veiniga või suvise jääteega.

Serveerimiseks kasutasin tütre kingitud uhiuut taldrikut ja kaunist veidi rahvuslikus stiilis köögirätikut. Päikeselõõsas tegin toidupildid aias madalal kännul, aga pildistamisehetkel kiiskab päike nii eredalt, et tulemust näed ikka alles peale piltide laadimist. Ja pirukas muudkui ootab, et kas on kordusvõtet vaja. Nii palju siis seosest pealkirjas nimetatud kännuga. :D  

Retsept ilmus www.buduaar.ee´s

Kommentaare ei ole: