Otsing sellest blogist

18. dets 2014

Kana-klimbisupp lapsepõlvest


Kogu heas pühadesaginas, kui käib kodu koristamine ja kaunistamine, kinkide hankimine, toidumenüü koostamine jõuludeks. Kõigele lisaks ootamatult kaela sadanud puhkuse nautimine vanadel headel radadel. On vaja ikka süüa ka. Hea supp kosutab alati. Ammu polnud teinud vana head klassikat lapsepõlvest - kana-klimbisuppi, mida vanaisa muhedalt matsutas, nii et lõug rasvast märg.

Olen ikka seda meelt, et korraliku supi saab head kondiga kana keetes ja hea puljongi saamiseks vanu häid võtteid kasutades.

Kanakoibi või kana supikogu
 vett
 1 suur porgand
 1 sibul
 2 suurt kartulit
 jupike varssellerit
veidi ingverit
 2 küüslaugu küünt
 soola, särtsusoola, pool loorberilehte, Vahemere ürte, piprasegu

Klimbitaigna jaoks:
 kanapuljongit
 1 muna
 tükike toasooja võid
 jahu
 ürte, soola


Pane kana külma veega keema, riisu vaht. Haki sibul ja lõika porgand ratasteks, tükelda varsselleri ja ingveri jupike ning lisa supile, võid lisada ka mõned sibulakoored. Maitsesta soola, ürtide, loorberi tükkide ja pipraseguga. Kui puljong juba kenasti kuldne, tõsta paar kulbitäit kaussi jahtuma. Kui puljong jahtunud, lisa 1 muna ja klopi muna puljongis lahti. Lisa jahu ja sega koos pehme võiga paraja konsistentsiga taignaks. Lisa maitserohelist, pan-soola. Lisa supisse tükeldatud kartulid ja hakka lisama klimpe. Taigna paksust saad prooviklimbiga proovida, kui meeldivad kõvemad klimbid, olgu taigen tihkem, kui pehmemad, mis mõnusalt supipinnal hõljuvad, jäägu taigen vedelam. Purusta parajalt küüslauku, lisa supile, maitsesta vajadusel veel, tükelda kanaliha ja lase supil tõmmata, et küüslauk saaks oma krehvtise hea maitse supile anda. Maitseb ülihästi hea teraleivaga, millele võib küüslaugu seibe või ingveriviile poetada.

Kommentaare ei ole: