Otsing sellest blogist

18. dets 2014

Süldipotid podisema

Jõulupühad lähenevad ja on paras aeg süldipotid tulele panna. Kindlasti on töö kõrvalt väsinuna keeruline head toorainet hankida ja poole öö ajal kurnatuna süldiliha hakkida. Mul on sel aastal puhkus just nimelt detsembris ja kuigi tuli ikka vaeva näha süldimaterjali varumisega, siis sai sült just praegu tehtud. 



2 seakooti (ca 1,5kg tk)
 4 seajalga
 1 terve kana
 2 koorega sibulat
 2 koorega porgandit
 5 küüslaugu küünt
 5-6 väikest loorberilehte
 soola, särtsusoola, piprasegu, kiluvürtsi, 10 vürtsitera, 10 pipratera
 vett


Keedan kahe 5l potiga ja jagan süldikraami pooleks pottidesse. Loputan liha enne külma veega. Ei leota ega kupata. Kummagisse potti üks seakoot (kuni 1,5kg), kaks seajalga ja terve tükeldatud kana jaotan ära. Kallan liha peale külma vee, nii et liha on kaetud. Veidi aja pärast hakkan vahtu riisuma. Vahtu eraldub keemise alguses päris palju, keeran tule vaiksemaks, aga kuna liha kerkib üles, siis võib alguses ka kuuma vett juurde valada vajadusel. Peagi lisan pooleks lõigatud koorega sibulad ja porgandid. Mina maitsestamisega ka ei oota. Mõlemasse potti 2-3 loorberilehte, soola, vürtsiterasid, pipraterasid, piprasegu, kiluvürtsi puistan julge käega. Seal sees kõik hea väärtuslik, alates nelgist lõpetades muskaadiga. Äsja soetatud Tamme talu ürdiaia särtsusoolaga polnud ka kitsi. Ja vaikselt kaane all nii need süldipotid podisevad. Vahepeal käin ikka kontrollimas, et leem kergelt väreleks. Keedan 6 tundi, vahepeal timmin ka maitset, lisan vajadusel soola. Aga mitte vett enam. Siis purustan umbes 5 küüslauguküünt, hakin hästi peeneks ja jaotan kahe poti vahel ära. Peagi keeran kuumuse välja. Lasen veidi tõmmata.
Siis tõstan vahukulbiga liha koos kontidega suurde kaussi, kurnan leeme, puhastan potid vahepeal ja valan puljongi pottidesse tagasi. Ja hakkan kiiresti sooja süldiliha peeneks hakkima. Süldi sisse läheb kõik, kuna tegemist on kodusüldiga ja meil siin peenutsejaid pole. Õhtusöögi ajaks keedan ka potitäie kartuleid, et kel kõht hale, saab endale sobiva prae tõsta ja veel üdikondid, selle kõige magusama kraami, ära lutsutada. Kui liha kõik hakitud, panen kausid köögi letile valmis ja kuumutan potid keemiseni. Jaotan kiirelt kuuma süldi erineva suurustega kaussidesse. Kausid võiks olla erineva suurusega seetõttu, kui mõelda, kas läheb argiõhtu õhtusöögiks kuuma kartuli juurde, peolauale väiksem kauss, kui laud mitmekülgselt rikkalik niigi, külakostiks keskmise sobivusega kausike. Algul lasen süldikaussidel toasoojuses hanguda, hiljem tõstan jahedasse tahenema. Ja homme võib juba kindlalt maiustama hakata.

Aga homme pasteeditegu plaanis. Teile aga südikat sülditegu!!!

Kommentaare ei ole: