Otsing sellest blogist

24. veebr 2015

Eestimaa maitsed ja värvid

Vürtsikilu kartulipestoga rukkileival

Võrratu vürtsikilusalat

Seapraad mulgipudru, praetud sibula ja köögiviljaraguuga

Naturaalne seene-sibulasalat seaprae lisandiks

Kevadine räim praetud kartuli ja kodujuustusalatiga

Vaarika-halvaa-vahukooretort

Eesti sinine meri ja kõrged kaldad

Eesti sini-sinine taevas valgete lennutriipudega

Eestis on ankrus olla hea

Sügisene päikeseloojang kodusel Harjumaal

Talvine sinimustvalge

Suvevärvid on südames

Palju õnne, Eesti!
Täna on põhjust avada vürtsikilukarpe ja valida head rukkileiba. Võib hakkida seenesalatit, küpsetada krõbedat seapraadi ja trampida kohevaks hää kodune mulgipuder. Ja uhkeks ning magusaks koogi krooniks leiab sügavkülmast kindlasti koduseid punavaid vaarikaid!



Mulle meeldib Eestimaa kevade varajased kollased nurmenukud ja päikselised võililleväljad, kosutav värske roheline vitamiiniamps nii nõgesest kui naadist. Räime puhastamisest karedad käed, mis saavad hakkama igasuguse tööga. Ma naudin Eestimaa suve alguse roosakibedat redist ja rabarberit ning heinakõrre otsa aetud magusad metsmaasikad viivad alati nostagiliselt tagasi lapsepõlve. Augustikuised kuldsed rukkipõllud täidavad südame alati päikesehelgiga. Sügisel pole köögis paremat lõhna, kui kirbe männiriisikate kupatusaur lae all. Septembrikuine meri on akvamariinikarva ja mõnus on, kui tuul lennutab põskedelt lehvivaid lokke. Ei kujuta ette Eestit ilma karge ja lumise talveta, kui jäälilled joonistavad aknale kauneid mustreid ja lumehelveste kuusnurksed kristallid krõbisevad talla all. Eestimaa on ilus igal aastaajal. Ma armastan just seda Eestit, kus oleme vabad ja on minu kodu ja peolaua saab katta heade kodumaiste toiduainetega, milles kestavad traditsioonid ja head maitsed! Palju õnne, Eesti!

Kommentaare ei ole: