Hautatud seakõrvad kruupide, kartuli ja porgandiga |
Keedetud seakeel odrakruubi, porgandi ja porrulauguga |
-23 kraadi pühapäeva hommikul nõuab küll seest soojendavaid toite lauale. Muidugi on tore klõpsata kauneid pilte lumemütsides aiast. Ja kui talla all ikka krudiseb, on see õige talve tunne käes. Kurb on vaadata kiisusid külmast hellasid käppe raputamas ja pidevalt on just õuekassidele välja pandud toit külmunud.
Lumevaiba all minu lilleaiasüda |
Tarbeaiakastid talvepuhkusel |
Keedan seakõrvu ja keelt nagu sülti. Külma veega keema, riisun hoolikalt vahu, lisan pipra- ja vürtsiterasid, mõned koorega šalottsibulad, ka rüütatud küüslaugu, soola ja lasen madalal tulel haududa. Paar peotäit odrakruupe panen veega ligunema. Samal ajal koorin kartuli ja porgandi. Peale umbes tunnist seakõrva haudumist lisan algul kruubi ja veidi hiljem, porgandi ja kartuli. Maitsestan piprasegu, sutsu kiluvürtsiga, ürtidega. Seakõrvad hauduvad mitme hea tunniga mõnusalt pehmeks, et valget krõmpsu kõrva sees enam ei tunnegi. Kruup ja köögiviljad teevad roa mõnusalt tummiseks. Enne serveerimist lisatud purustatud küüslauk paneb i-le täpi. Ja rooga tuleb süüa tulikuumalt ja korraliku kange sinepiga. See toit pole pepsidele ja niisuguse krõbeda külmaga pole mõtet mõelda dieetidele. Aastavahetuspidude külmad suupisted panevad momendil õlgu väristama ja meel nõuab head kuuma toitu.
Seakeelest saab samuti erinevaid häid soojasid roogasid. Ja kui kodus oma perele süüa teha, ei ole oluline ka keelt ümbritseva naha eemaldamine. Keel on üsna lihav, aga keeb samuti hästi mõnusalt pehmeks ja kruubid koos erinevate köögiviljadega sobivad sinna juurde suurepäraselt. Seekord lisasin ka porrulauku ja porgandit lisaks kruupidele. Ja löppmaitse andmine paraja portsu purustatud küüslauguga on kohustuslik.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar