Otsing sellest blogist

29. jaan 2016

Lõheseljanka hapukapsa ja rosepipraga

Pean vist supiputka maja juurde avama. Blogi postituste järgi keeb katlas koguaeg üks supp. Aga mulle meeldib suppi keeta ja veel parem on suppi süüa.  Ja supp peab kuum olema! Katsu see siis korralikult pildi peale saada, kui ta aur teeb fotosilma uduseks ja kulp laia kaarega taldriku ääred supivedelikku täis lainetab.


Lõhe supikogu on ka üks tänuväärne toidu tooraine. Kui kavalalt poes valida, saab supikogust nii hea supi kui lihavamatest lõheäärtest näiteks koorese lõhepasta valmistada. Või, kel soolalõhe isu, saab oma käega soolates kiirelt hea võileivakatte. Kui aga kilone hapukapsakott lahti, saab sellest head c-vitamiinirikast toorsalatit mõne hea lihava prae juurde. Aga hapukapsas sobib ka suurepäraselt lõheseljanka sisse. Kala ja hapukapsas, seda kooslust pole minagi enne proovinud. Ungarlased, meie sugulusrahvas, kasutavad kalatäidisena hapukapsast. Ja see kala- ja köögiviljarikas hapukas supp teeb kõhule kindlasti pai, seda ju hapendatud toidus sisalduvad väärt bakterid teevad.

1 lõhe supikogu koos peaga, 1 suur peotäis hapukapsast, 1 keskmine sibul, 1 porgand, 1 marineeritud kurk, 5-6 rohelist oliivi, vett, meresoola, 1 loorberileht, 5 vürtsitera, kiluvürtsi, ürte, rosepipart, tilli, küüslauku, õli, 4 spl Bonduelle šampinjoniletšot, kappareid

Pane lõhe supikogu külma veega keema, riisu hoolikalt vaht. Maitsesta meresoolaga, lisa tükkideks rebitud loorberileht, vürtsiterad, veidi kiluvürtsi. Pane potti kohe ka peotäis hapukapsast. Lase tunnike madalal kuumusel supil keeda. Passeeri väheses õlis tükeldatud sibul ja juurviljakoorijaga tõmmatud porgandi laastud, lisa šampinjoniletšo ja keeruta kiirelt kõik läbi ja lisa supisse. Lase kõigil koos haududa. Võta supist lõhe kondid ja pea ja eemalda kondid ja pane kala potti tagasi. Lisa viilutatud oliivid ja tükeldatud marineeritud kurk, võimalusel kapparid. Puista parajalt rosepipart. Viimistle maitset ürtide ja tilliga. Lõpuks lisa paar küüslauku purustatult ja keera kohe kuumus välja. Lase maitsetel tõmmata. Serveerimisel puista veel supile rosepipart. Või soovi korral hapukoort. Korduval soojendamisel läheb ka see supp aina paremaks. Nii et, katlad tulele ja ärge muidu elus suppi kokku keerake, nii nagu sarnaseid uudiseid tuleb uksest ja aknast pidevalt. Hoidke end ja lähedasi ja mõtetes ka neid, kellest ammu pole midagi kuulnud. Päikest! :)

Kommentaare ei ole: