Otsing sellest blogist

23. juuni 2022

Jaanipäevasupp










 Karikakrad valendavad ja nende kollased südamed on päikesekarva. Paiseleht ilutseb oma rohelises karismas, pese tema kastepärlitega hommikul nägu, jääd igavesti nooreks.  Päike ka kuldab meid nüüd jaanipäeval üle rohkem ja veel. Jasmiinid on vahetanud välja sirelililla pahvaku ja jasmiinide niisugune hõrk lõhn lendub taevasse ja Sinu külge, kui sellest möödud. Pargirooside roosa on igal aastal aina võimsam. Ja maasikapunane laiutab lausa maja ääres ja kõikjal aias. On sõnajalaõie otsimise aeg. Valged ööd. Öö kandub järgmisse päeva. Ja tuli annab eluleeki tuksuvatele südametele. Kui lihad ja köögiviljad grillitud, salatid söödud ja värsket nauditud, siis homme on see päev, kui tahad korralikku jaanipäeva suppi. Mina keetsin selle Sulle valmis, loe, tee järgi ja naudi! Head jaanipäeva!

1,3 kg Saaremaa pehmet ribi
vett
1 kg Kadarbiku hapukapsast
2 porgandit
2 sibulat
2 kartulit
1 purk valgeid ube koos vedelikuga
1 suur tomat
1 varsselleri vars
4 küüslauku
punt maitserohelist
meresoola
1 vürtsitera
6 musta pipra tera
3 loorberilehte
piprasegu
Vahemere ürte
suhkrut
õli

Pane searibi külma veega suurde potti keema, eemalda hoolikalt vaht, alanda järk-järgult kuumust, eemalda veel vahtu. Puhasta potiääred. Lisa soola, loorberilehed, vürtsi- ja pipraterad. Lase madalal kuumusel keeda. Siis lisa hapukapsas. Lase veel keeda umbes pool tundi. Aja pannil õli kuumaks, keeruta hakitud sibula viirud ja porgandi triibud ja varsseller kuldseks. Pane enne hapukapsa juurde kartuli kuubikud. Veidi hiljem kuldne pannisisu. Lase valmida. Lõpuks pane supirikkusesse oad koos vedelikuga, hakitud tomat, purustatud küüslauk ja maitseroheline. Mida rohkem, seda uhkem. Maitse ja maitsesta, lisa soola vajadusel, ürte, pipraid, tasakaalusta suhkruga. Keera kuumus välja. Lase supi maitsetel tõmmata. Serveeri rikkaliku maitserohelisega. Aiast ju tuleb juba kõike. Rohelist sibulat, maitsekat tilli ja tervislikku peterselli. Pehme ribiliha loob hea leeme. Hapukapsas annab mõnusalt hapukaid probiootikume, oad lisavad valke, maitseviljad maitseid ja vitamiine. Tomat on lihtsalt boonuseks, sest tomatit peab sööma, hoiab halva eemal. Roheline ja küüslauk tõstab igati toonust. Ärge liialdage millegagi, vaid nautige mõõdukalt kõike. Elust tuleb rõõmu tunda! 

Kommentaare ei ole: