Otsing sellest blogist

2. juuli 2022

Roosa külm peedisupp redise ja kahe kurgiga




 Täna on selle kuumalaine viimane päev ilmateate järgi, siis läheb pisut õhk ehk lahedamaks ja ööd pole enam nii kuumad. Ma pole kunagi eriline külmsupi fänn olnud. Minu lapsepõlvesuved sisaldasid sahvris otse pesalt toodud munale augu sisse tegemist ja otse manustamist meelalt suhu. Hapnenud piimaga tehti pigem mõnusat kergelt magusat leivapudi ja kama. Võid ise vanaemal abiks olles keerutades oli mõnus piiluda, kuidas kõvad leivatükid hapupiima sees pehmenesid ja peagi sai need kõik nahka pista. Maasika sinksonki pole ma ka aastaid teinud. Kuidas iganes siis seda tehti, maasikad hõõruti suhkruga peeneks, lisati rõõska koort või piima. Kõikvõimalikke piimatooteid oli ju maa majapidamises küllaga käes. Nüüd on äkki tehtud piimast kuri ja tervisele ohtlik toode. Alustõed, kust oleme tulnud, kipuvad kõik ununema. 

Külmsupp pole meil eriliselt pop, kuid kogub taas siiski poolehoidu. Kuigi supi sisse lisatavad köögiviljad ja ka muna on ju kõik igapäevaselt kasutuses. Keefiriga külma borši näiteks tehakse Leedus. Aga türklased lisavad oma hapupiimasuppi lisaks kurgile ja sibulale hoopiski hakitud piparmünti. Lätlased oma külmas supis ei saa ilma odratanguta. Armeenlased aga ilma koriandrita. Bulgaarias aga lisatakse ka hakitud kreeka pähkleid. Kreeklased aga ei unusta oliivõli. Kindlasti pole külmsupid ilma lihata. Turkmeenias lisatakse tavapärasele keefiri või hapupiimasupile keedetud lamba või veiseliha. 

Ma lähtusin oma supi tegemisel sellest, millist toorainet kodus on. Oli nii keedetud peeti, kui keefiri, värsket kurki ja värskelt soolatud kurki, kasvuhoonest leidus nii valget piklikku redist kui pirakat roosat. Peenrakastidest korjasin mõrkjat rukolat, mahedat tilli ja  vähekibedat rohelist sibulat. Keetsin kartulit ja muna. Ja otsisin välja ka küüslaugu, varsselleri ja mineraalvee. Retsept tugineb Usbekist pärit staarkoka Stalik Khankishievi vlogile. 

2 keskmist  Mõisaproua keedetud peeti
1 klaas külma Värska mineraalvett
sidrunimahla
1 suur keedetud kartul
2 keedetud muna
1 keskmine värskelt soolatud kurk
veerand värsket kurki
väike jupp varssellerit
2 suurt roosat redist ja veidi valget
1 klaas Helluse laktoosivaba keefiri
punt rukolat
punt tilli
punt rohelist sibulat
1 küüslaugu küün
meresoola, piprasegu



Valmista ette keetmist vajavad köögiviljad. Keeda ka munad. Mina kasutan toidu tegemisel keedetud peeti, väga meeldib Mõisaproua aurutatud peet, sellel on hea tihke vaakumis pakend ja säilib hästi ja maitses ei pea kunagi pettuma ja saab pikka aega kasutada. Riivi peedid, vala peale klaas külma mineraalvett, pigista suts sidrunimahla ja tõsta külmkappi ootele. Siis tükelda keedetud kartul, riivi 1 muna, teine jäta kaunistuseks. Tükelda nii soolakurk kui värske. Kellele varsseller ei meeldi, võib selle ära jätta. Mul suur punt varssellerit koju ostetud, siis ikka hea ja tervislik toitudes kasutada. Haki rukola ja till ja osa rohelist sibulat peeneks, lisa köögiviljasegule. Lisa ka sinna veidi meresoola ja piprasegu. Sega kõik hoolega läbi, jäta maitsestuma. Siis koori küüslaugu küün, kui sul on uhmer kausiga, kasuta seda. Olen küll tütrele kinkinud, aga endal mul pole. Kasutasin siis järgmise käigu jaoks puust lõikelauda. Haki ülejäänud roheline sibul, purusta küüslauk, pane need lõikelaua keskele, puista peale meresoola ja hakka noaseljaga neid  hõõruma, nii kaua kuni sibulast, küüslaugust mahlad ühinevad. Niisugust küüslaugu pastat tehakse ka borši peale serveerimiseks koos soolapekiga näiteks otse serveerimiskaussi. Nüüd lisa keefir köögiviljasegule ja too külmikust jääkülm peedi-mineraalveesegu. Ühenda mõlemad, sega läbi, vajadusel lisa veel maitseaineid, lisa osa küüslaugupastast. Ja serveeri, lõika muna pooleks, aseta sinna peale veidi küüslaugu-rohelise sibula pastat, redise rattaid ja naudi. Sellest portsust jagub korraks vaid kahele. Kui pere suurem või tahtmist rohkem seda külmsuppi süüa, siis pane kõike palju rohkem, mina olen lihtsalt üksinda kodus.  Mõnusalt kerge peediroosa supp, kui keedumuna küüslaugu-rohelise sibula pastaga suhu ampsad, toimub suus mõnus maitseplahvatus. 

Kommentaare ei ole: