Otsing sellest blogist

13. jaan 2009

Lustlikult lõhest

Viimati, kui siia kirjutasin, kees mul köögis aroomne lõhesupp. Teen seda harva, sest poeg seda ei söö ja tütar ja mees on kodus harva. Aga nüüd oli taas see kuu, kui peret rohkem majas ja sai pisut rohkem meelepäraselt kokatud ja rõõmu toidunaudingust jagatud. ...ja pärast diivanil pisut raskelt ohatud...

Lõhe on gurmaanide kuldkala. Roosa ja romantiline, keeb ja küpseb kiirelt, aga kuninglik hõng ei kao kuskile. Suppi olen teinud mitmeti, kasutuses ikka kõhuääred, saba ja pea, kuidas sügavkülma praejääkidest on kogunenud. Muidugi selveri külmletist supikogu osta värskelt pole majanduslanguses ka mingi kunst. Lisan ikka ohtralt sibulat, seekord oli ka porru rohelist rikkalikku vart. Punetavat porgandit lõikusin ruttu. Loorberit sisemise leegi põlemise hinnaga. ja vürtse. Vot nüüd oli see hetk, kui taas kapist välja võtta kiluvürtsi pakk ja seda õndsalt suppi saputada, soola ja ikka ühtteist maitseainete korvist veel, sest kalasupp peab olema korralikult maitsestatud, nii sai lausa terveid vürtsi terasid ka poetatud. Lõpuks veidi kartulit ka ja maitsestuse tipp. Ja mehe ja Rexiga lumisesse metsa. Selle käigu lumised lummused panen üles orkutisse, kel konto, see kaeb.

Kui kapis oliivi ja purustatud tomatikonservi või ka toorest tomatit on, lisan ka neid leemele. Ilma külalisteta supikogu supist ei eralda, kes sööb, naudib kõike täie raha eest ja kondid, nahad kuluvad lemmikloomadele ära, kes aplalt ka ümber meie Lepatriinu köögi sõbraliku söögilaua käivad.Karumüra, Musti, Vafka...kas jätkan?

Kuna ma külmikusse ikka aeg-ajalt soolalõhet ka hangin(selle eest küll muretses alati Maret), siis pakkusin oma musile supikõrvale ka meelaid lõhesaiu, millega ikka aeg-ajalt maiustamast end leiame.
Lõheääri võib ka pasta sisse hakkida ja pisut krevette kamaluga, juurikaid soovi kohaselt ja ikka kohvikoort, mõnda toorjuustu, serveerimisel parmesani või meelepärast eesti juustu, nagu harjunud oleme. Samamoodi kiirelt saab ka risotot lõhega rikastada.

Teinekord imestan, kui loen toidutares foorumit, ikka kindlaid gramme ja temperatuure nõutakse. Ma elan ilmselt teises dimensioonis. Reegliteta toit valitseb siin Lepatriinu köögis, head isu kõigile!!!

Kommentaare ei ole: