Otsing sellest blogist

10. dets 2011

Pohlavahune piparkoogine pidumaius


Ma ei ole üldse suur magusasõber. Noore tüdrukuna pealinnas kultuurset ja loomingulist tööelu elades sai ikka kohvikuid külastatud, koju koogikarbid kaasa, täis puuviljakooke, kastaneid, kohvik "Tallinna" šokolaadikooke, ekleere või küpsiseid. Kohvipausigi veetsime mõne magusa saia või kreemise koogiga. Oli see siis Inseneride Maja kohvikus, Raadiomajas või linna peal laiates. Pidulaudadele rullisime napoleone ja täitsime kausse šarlotedega. Täiskavsanueaga saabus nagu magusakriis. Mul puudub igasugune vajadus oma soolane soe toit lõpetada magusa ampsuga, pigem võtaks ampsu soolast veel ja kui ikka kartulit ka saab, on meel hea. Kui aga meie majas on pidupäev või suvine sünnipäevade rida, siis ikka teeme kooke. Laisa küpsetaja kombel ikka küpsisepõhiseid ja külmi, kes see suvel ikka ilma tahab kuumemaks kütta. Jõuluhakul tasuks aga teha jõuluvürtsine piparkoogine kook pohlavahu kreemja kihiga. Ja vot seda kooki võin ma süüa veel ja veel, et vaatan veel ettevaatlikult ringi, et magusasoov naaseb niimoodi mu ellu.

See retsept - "Piparkoogipõhjal toorjuustutort pohladega" ilmus toredas roosailmelises www.buduaar.ee´s. Koogi kokkupanemiseks läheb napp pool tundi ja tasub see teha valmis eelmisel õhtul, kui soov järgmisel päeval seda pakkuda. Vaja läheb:

150g piparkooke
50 g võid
2 väikest pk vahukoort
2 ricotta kohupiimatoru
2 maitsestamata toorjuustu
1 dl suhkrut
1 banaan
vaniljesuhkrut
2 dl pohli
1 šokolaad

Purusta piparkoogid kas kombaini või puulusikaga kausis, sulata või, sega purustatud piparkoogide hulka. Vooderda lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga, mätsi sõrmedega pipakoogimass põhjale, pane külmkappi. Vahusta külmkapikülmad vahukoored vähese suhkru ja vaniljesuhkruga. Toorjuust tõsta enne juba tuppa sooja, siis on kergem vahustada. Vali meelepärane ja taskukohane toorjuust. Muidugi võib kasutada kõikvõimalikke maitsestamata toorjuuste, millega olete harjunud tegema. Mina kasutasin Farmi toorjuustu, aga sobivad kõik teised ka. Ricotta kohupiimakreem on naturaalne ja maitsestamata, aga väga mõnusalt kreemjas ja sametine. Hoopis teistsuguse tektsuuriga kui tavaline kohupiimapasta. Banaan peenesta kahvliga. Sega toesoe toorjuust kohupiima, banaani ja suhkruga. Suhkrut võib igaüks ise muuta, suurem magusasõber rohkem, väiksem vähem, siis jääb mahedam. Sega kreemi hulka ka pohli. Või mõnda muud suvel korjatud oma aia marja, mis sügavkülmas ootamas. Sobivad absoluutselt kõik marjad. Sulata šokolaad vesivannil, kui ei viitsi sedasi mässata, sulata tavalises kindlas kvaliteetses kastrulis, lisa veidi võid ja kohvikoort. Lase jahtuda. Sega kreemi hulka kolmveerand vahukoore kogusest. Ja lõpuks jahtunud sulatatud šokolaad. Võta külmkapist piparkoogine tordipõhi. Piparkookide asemel võib kasutada šokolaadiküpsiseid, ise piparkooke teha või nende rikkalikku segu. Kui tundub põhja pealispind kuiv, niisuta näiteks allesjäänud hommikuse kohviga. Mul jääb alati kohviveerand alles, tunduks nagu raiskamine, siis väga sobilik ära kasutada. Kalla pohlavahune kohupiima-toorjuustu-vahukoorekreem piparkoogipõhjale. Tee lusikaga ringjaid liigutusi, nagu teeks ilusat ümmargust mustrit. Siis lisa ülejäänud puhas vahukoor, samamoodi ringjate liigutustega. Siis jääb koogitipp hästi mõnusalt vahuseks ja kergeks. Pane üleöö külmkappi seisma. Enne serveerimist kaunista meelepäraselt marjade, šokolaadi ja piparkoogipuruga. Tee juurde hea kodune kohv, mis sulle kõige enam meeldib või tass head aromaatset teed. Maitse üle ju ei vaielda.
Selgituseks, et koogi kreemi koostisosasid võib muuta, kas vahukoort rohkem ja toorjuustu vähem või kohupiima vähem. Želatiini kindlasti vaja pole. Sulatatud šokolaad, mis kreemis hanguma hakkab, seob kreemi piisavalt tahkeks ja külmkapp paneb i-le täpi. Kena kolmandat adventi kõigile!:)

Kommentaare ei ole: