Otsing sellest blogist

3. veebr 2012

Pikantne porteripada pakase peletamiseks



Härmas jäälilled koridoriakna külmadel ruutudel kreemvalge kardinapitsi all. Sealt välja piiludes sätendavad külmapärlid kõikjal nagu vilkad tähed kristallselges talveöö taevas. Iga hommikune kiire sööst soojast voodist ukse taha termomeetrit piiluma. Ja alles saabunud nädalavahetus ajab koolilastega kiusu, sest -26 on lõpuks saabunud ja oleks nagu luba koolist koju jääda. Päikesetõusu eel on kõik veel vaikne, lumevahused hangekuhilad täis tipitud kasside seiklusradasid ja kitsede otsivaid kabjamustreid. Ja siis hakkab korstnatest kirbet suitsulõhna tulema, valkjashallid suitsupilved ühinemas karge taevavatiga. Kas teate, et talvine kütmislõhn lõhnab karges õhus kuidagi teisiti. Ja naabrimemme igahommikune praeliha ja muna lõhn eriti kutsuvana.
Pakase peletamiseks on paras täna tulele panna mõnusalt pikantne porteripada. Tumedad õlled annavad liharoogadele ikka mõnusalt karamellist manti ja kasulik kaneel sobib särtsuks õunakoogi asemel sageli ka lihale. Tasub vaid proovida. Kuna kaubanduses on purkidesse villitud igasuguseid põnevaid maitseid, tasub nädalavahetuse roogadesse ka veidi põnevat vaheldust tuua. Mul olid katsetamiseks Vertigo Gourmet pikantsed purgid, kuigi sibulamoosi võib ise ka teha ja tomatimarmelaadi asendada purustatud tomatite ja suitsuse Barbeque kastmega. Mina kasutasin sealiha, aga see retsept sobib kindlasti ka veiselihale.

1 kg sealiha, õli
 1 sibul
 1 purk Vertigo Gourmet sibulamoosi
 4 küüslauku
 1 porgand
 1 pudel porterit
 1 purk Vertigo Gourmet tomatimarmelaadi
 1 loorberileht
 1 tl kaneeli
 1 tl sinepiseemneid
 soola, piprasegu, suhkrut

Sea abaliha sobib selleks pajaroaks suurepäraselt, lõika liha suuremateks kuubikuteks, eemalda rasv. Haki sibul peeneks, riivi porgand ja purusta noaseljaga küüslaugud. Pruunista lihatükid pannil kuumas õlis ühe kihina mõlemalt poolt ja tõsta suuremasse hautamisnõusse. Kui kogu liha on pruunistatud, lisa sibul ja porgand, puista lihatükkidele kaneel ja sinepiseemned ja keeruta panniroog kiirelt kuumast õlist läbi. Lisa sibulamoos ja tomatimarmelaad ja lõpuks küüslauk, purusta loorberileht ja puista roale. Vala järk-järgult juurde porter. Võib kasutada pühadeporterit, šarmantse šokolaadise meki annab šokolaadiporter. Maitsesta soola, pipraseguga ja tasakaalusta hiljem suhkruga. Lase madalal kuumusel vaikselt haududa. Vajadusel lisa veidi kuuma vett. Hautis jääb hõrk, kastmes on tunda tomatimarmelaadist tomatist suitsusust ja sibulamoosist pehmet pikantsust, porter annab roale kuldpruuni karamellisuse. Keeda kõrvale kartuleid ja porgandeid. Serveeri hea rukkileivaga ka porteripajas kasutatud põnevaid pikantseid maitseid. Lõika klaasiga rukkileivast ümmargune ketas, pane sinna peale sibulamoosi, tomatimarmelaadi ja sinepit, kaunista pohladega. Serveeri hõrgu prae juurde porterit ülalt kitsenevas klaasis. Lisandiks sobivad väga hästi ka õlles hautatud hapukapsad.

Pange porteripada tulele ja nautige tsipake talve karget hetke, kui päikesekiired läbi härmas lumesillerduse põsele pelglikult kaugel oleva kevade esimest paid teevad.

Retsept ilmus www.buduaar.ee´s.

Kommentaare ei ole: