Otsing sellest blogist

20. veebr 2012

Virk vaaritab vastlasuppi


Päike annab sulailmale kevadist helki ja lindude sädin keskpäeval kõneleb häälekalt sellest, et kevad polegi enam kaugel. Aga enne tuleb veel homme pikk liug lumisel mäel saada ja vastlapäeva korraliku ehteestiliku rammusa toiduga tähistada. Virgad alustasid ehk juba nädalavahetusel, sest herned ja oad tahavad paremaks leemes valmimiseks eelnevalt liguneda ja seajalgade või koodi või suitsutatud sealihakontide hautaminegi võtab tavalisest argitoidust rohkem aega. Aga selles pole küll midagi keerulist, et iga perenaine, olgu ta siis noor või vana võiks vastlasupi tegemise ette võtta. Vastlasupi tegemiseks võib siis valida seajalad, seakoodi, suitsu seakoodi, searaguu kondid või suitsutatud sealihaga kondid. Kõik sobivad selleks suurepäraselt. Minule meeldivad rohelised koorimata herned, sest need löövad selges leemes niimoodi mõnusalt lahti ja ei lagune ära. Aga, kellele meeldib niisugune tummine paks hernesupp, võib kasutada kollaseid kooritud herneid, lisada ka odrakruupi ja erinevaid värvilisi supivilju. Porgandit ja kaalikat, sibulat, porrulauku ja küüslauku. Kaalikas on ikka niisugune unustuses köögivili, kuid tark oleks teada, et kaalikas säilivad vitamiinid kuni kevade hakuni. Ja minu meelest kaalikas hernesupis annab tollele just selle õige maitse. Kui valida vastlasupiks oasupp, siis on variante ka mitu, kas teha supp kuivatatud põldubadest, mida siis üleeöö vees leotada tuleks. Aga võib ka kergemat teed minna ja valmistada supp oakonservi kasutades. Kui supilaari tegemiseks kasutada seajalgu või seakooti, saab lihava mõnusalt liimja seajala või koodi eraldi taldrikule tõsta, kust siis veidi jahtunult saab sobivaid lõike lõigata, mille juurde head musta leiba pakkuda ja korralikult kanget Eesti sinepit. Ja rohkelt toorest küüslauku, et tervis ikka talvises riukalikus tuule tujukuses püsiks. Kes aga üldse ei viitsi vaaritama hakata, siis nendele soovitan Salvesti Põldoasuppi sealihaga, sõin oma hilissuve rekkatripil seda suppi korduvalt ja hallikast sogasest värvist hoolimata on see suurepärane supp, rohke liha ja tummise kruubi ja mõnusate põldubadega.

Suitsulihaga hernesupi jaoks läheb vaja: 800-900g suitsutatud seakonti, 2 porgandit, 1 kaalikas, 1 sibul, jupp porrut, 2-3 küüslauku, 2 klaasi koorimata rohelisi herneid, 3-4 kartulit, maitserohelist, loorberilehte, vürtsiterasid, musta pipratera, piprasegu, soola

Pane suitsuliha külma veega keema, riisu tekkinud vaht. Samal ajal pane kuivatatud herned vette ligunema. Lisa suurde supipotti 1 loorberileht, vürtsi- ja pipraterad. Tükelda porgand ratasteks, kaalikas kuubikuteks, haki sibul ja porrulauk. Koori kartulid ja tükelda väiksemateks tükkideks. Passeeri vähese õliga kuumal pannil maitseviljad kiirelt läbi ja lisa suitsukontidele. Lase madalal kuumusel vaikselt podiseda, siis lisa leotatud herned. Kui herned hakkavad koort lahti lööma, pane suppi ka tükeldatud kartul. Purusta küüslauk noaseljaga lõikelaual ja haki hästi peeneks. Maitsesta suppi vajadusel soola, piprasegu ja maitserohelisega ja kui kartul pehme, lisa purustatud küüslauk ja lülita kuumus välja. Lase maitsetel tõmmata. Supiliha tõsta jahtuma ja eemalda kahvli abil suitsuliha kontidelt ja pane liha suppi tagasi. Pikka liugu, punaseid põski, viguriga vurre ja vahukoorest lumevalget võru ümber suu. Vitaalset vastlapäeva kõigile!

Kommentaare ei ole: