Otsing sellest blogist

11. veebr 2012

Ploomimoosiga põrsakülg porgandihautisega


Külma õhkavad majaseinad ja mõneti härmas elu lausa nõuab rasvasemat praadi ahju. Jõululaadalt ostetud põnev ploomi moos krõpsuvate ingveri tükkidega maitses praelisandina küll väga hästi, aga himu oli määrida ka siiruviiruline lihatükk selle pruunjas-punava pikantse moosiga kokku. Lisaks veel minu köögis traditsiooniks saanud prae määrimise segu: sinepiseemnetega sinep+hapukoor+majonees. Pool tundi eelkuumendatud ahjus kõrgemates kraadides ja siis paar tundi tasasemalt madalamas kuumuses. Ahjuvormi põhja ka kuuma vett ja rohkelt küüslauku, sibulat, särtsuks punavaid tšillikauna rattaid ja et prae küpsemise üle ikka kontrolli omada, siis käisin aeg-ajalt ikka kuuma puljongiga kastmas ka. Lisandiks ikka kodumaine kartul keedetult ja mõnus porgandihautis ingveri ja küüslauguga, vähese jahuga paksendades ja koores ning toorjuustus hautades. Kui isuäratav krõbeda kamaraga lihatükk valmis sai, sõin kiirelt mõnest kuumast ampsust oma kõhu täis, lihale veel määrides nii sinepit, loo peategelast ploomi moosi vürtsika ingveriga ja ka ehedat ampsu jõhvikas+küüslauk+mesi. Nii jäi hiljem nentida nostalgilist rännakut lapsepõlve, sest järelejäänud jahtunud liha pistsin saiaga ükshaaval nahka, küll oli hea.
Peas heliseb vendade Johansonide laul "Külm", aga selle kuulamine teeb niigi kurvaks kiskuva elu veelgi nukramaks.

Kommentaare ei ole: