Otsing sellest blogist

12. märts 2012

Harjukate hapukapsasupp


Nädala alguses meeldib mulle üks suur potitäis head suppi keeta. Niisuguste tuuliste ja muutlike, kord külm, siis soe, ilmadega on hea lõunaks lubada endale kuum tassitäis head leent, mis kosutab, turgutab ja soojendab seest. Minu lapsepõlves keedeti nädalavahetusel suur potitäis kartuliputru ja järgmisel päeval pandi varakult tulele hapukapsasupp, korraliku läbikasvanud sealihaga, mis tõsteti supist hiljem välja taldrikule jahtuma, mida oli hea supi kõrvale koos kange sinepiga süüa korraliku rukkileivaga. Ja hapukapsasupi sisse pandi külma kartuliputru. Aastate jooksul olen nagu adunud, et selline komme hapukapsasuppi süüa on ainult Harjumaal. Hoiame siis harjukate traditsiooni ikka au sees.

1 kg hapukapsast, 700g sea jahutatud ribitükki, 3 searaguu konti, 1 sibul, 1 porgand, 2-3 küüslauku, 1 loorber, vürtsiterasid, piprasegu, soola, suhkrut, veidi riivitud ingverit, maitserohelist

Pane hapukapsad koos liha ja searaguu kontidega külma veega keema, riisu vaht, lisa maitseained. Enamasti on hapukapsas porgand sees, kui tundub, et seda on liiga vähe, võib alati lisada mõned porgandid. Kui ma porgandit ei lisa, siis panen sibula supisse toorelt, jääb niisugune teisem, põnevam mekk. Kui panen porgandit ka, siis passeerisin koos sibulaga kergelt kuumalt pannilt väheses õlis läbi. Viiruste leviku ja külmetuste vältimiseks riivisin ka hulka jupi ingverit. Keeda 2-3 tundi vaiksel kuumusel kaane all. Kui liha on pehme, tõsta lihatükk taldrikule jahtuma. Eemalda raguukontidelt pehme liha ja pane suppi tagasi. Maitsesta lõplikult soola, pipraseguga, vajadusel vähese suhkruga, maitserohelist sügavkülmast veidi näpuotsaga. Purusta paar kopsakat küüslauku ja pane supisse, lase mõne minuti veel haududa ja keera kuumus välja. Lase maitsetel selgineda. Küüslaugu head omadused imbuvad suppi eriti hästi just siis, kui aktiivne keemine on lõppenud. Lase lihal jahtuda, lõika viiludeks, lõika lõikelauale ohtralt sibularattaid, tooreid ingveriribasid, küüslauguseibe. Hea Eesti kange sinep ja korralik rukkileib lauale, külm kartulipudrusilm suppi ja head isu! Soojendamisel läheb supp aina paremaks, aga võib ka ootamatult kähku otsa saada. Hapukapsas on palju C-vitamiini, pätsa peotäis ka toorsalatiks, raputa peale veidi suhkrut ja mõne hetke pärast võid juba vitamiinipommi nahka pista. Võitleme talvetüdimuse ja kevadväsimuse vastu koduste tuttavate vahenditega!

Kommentaare ei ole: