Otsing sellest blogist

11. märts 2012

Pühapäevane pizza


Pühapäeviti tuleb mõnest köögist pannkoogilõhna. Virk perenaine, kes enne teisi tõuseb ja viitsib tunnikese pliidi ees mässata, et õhukesed, krõbedate äärtega pannkoogid erinevate soolaste täidiste, koduse marjamoosi ja eestimaise kohupiimaga lauale kanda. Tean ka peresid, kus pühapäevane pannkoogitegu on isade pühapäevane tähelend. Igal ühel omad nipid. Osad pered aga võtavad pühapäeviti vaevaks koos pirukaid küpsetada. Kui lehttaigen kappi varutud ja õigel ajal sulama võetud, siis hea perepoeg taigent rullima panna ja siis nii lihavaid täidiseid pirukatesse sobitada, vahemerehõngulist eksootikat kui ka põnevat magusat. See on niisugune kena ideaalpilt. Meie oleme paaril pühapäeval olnud hoopiski pizzalainel. Toekam hiline hommikusöök, mis lõuna juba ära katab, kui ka värsket salatit pizza kõrvale teha. Kevadekuulutajad siristavad heledalt ja päike võtab ka kuumemaid tiire, et salatiroheline lausa tungib kaupluses ostukorvi. Vitamiinide lootusetu janu hääbuva talve kukil.

Pizzapõhja tegemisel olen ma pea alati kasutanud erinevaid valmis pizzapõhja taigna pulbreid, kuhu enamasti tuleb juurde segada vajalik kogus vett ja õli. Vilmal on nüüd välja tulnud õhukese pizzapõhja taignasegu, mida kahel korral kasutasingi ja meeldis üldiselt väga. Oleneb vaid sellest, et kas küpsetada kohe peale taigna kokku segamist või olla virk ja teha taigen varem valmis, siis võtta ette pikk libe jalutuskäik pere ja koeraga. Siis taigen, nii nagu igasugune taigen paisub ja rullimine on ka mugavam. Täidiste ettevalmistamiseks peab ka aega varuma, kui hakkimisele ja lõikumisele lisaks tuleb hakkliha ja sibulat pruunistada või seened kuumalt pannilt üle lasta. Pizzakatete valik on lai ja suur, minul oli esimene pizza singiga, teine hakklihaga ja muud ained varieerusid, kuid alatine soovitav nipp, et esimesena rullitud taigna peale on soovitav panna kolmveerand või vähemalt pool riivitud juustu kogusest, siis sulab juust mõnusalt kuldselt läbi katteainete ja pizza jääb mõnus ja juustuselt kohev.

Pizza jaoks läheb vaja: 1 pakk pizzapõhja pulbrit (Vilma), 400g juustu, 400g hakkliha (sinki või suitsukana), 1 sibul, 100g šampinjone, 100 g konservananassi tükke, pool punast paprikat, 1 küüslauk, 4 tomatit, pizza maitseainet, piprasegu, soola

Sega pakendil ettenähtud kogus vett ja õli taignasse. Rulli taigen rasvainega määritud plaadile. Pruunista hakkliha koos sibula ja küüslauguga väheses õlis kuumal pannil. Prae seened teisel pannil kiirelt, et nad ei hakkaks vedelikku välja ajama. Puista taignale kõigepealt juust, siis hakklihasegu, seened, paprikatükid, ananass, tomatid, maitsesta meelepäraste maitseainetega ja kata veel juustuga. Küpseta 25-30minutit, kuigi õhukese pizzapõhja paki peal on küpsetusaeg 13-15minutit alumisel siinil, aga see oleneb ahjust ja peab ikka jälgima ja proovima, et põhi on küpsenud. Piltidelt on näha, et singisele variandile lisasin ka valgehallitusjuustu, mis jääb mõnusalt pähkline. Muidugi võib lisada mozzarella juustu ja juustu võib üldse alati rohkem olla. Maitse asi ja rahakotist sõltuv. Nii nagu soolasele eineks mõeldud pirukale pakutakse juurde rohelist salatit vinegrettkastmega, proovisin mina seekord nii ka pizzaga ja sobis väga hästi. Salatimixile, mis sisaldas nelja erinevat salatit lisasin kirsstomateid, paprikat, roheliste oliivide rattaid, apelsine ja mahlas seisnud kollase mango tükke. Pühapäev olgu põnev pizzapäev!

Kommentaare ei ole: