Otsing sellest blogist

12. mai 2012

Eluehe emadepäev





Emadepäev on küll homme, aga olude sunnil tähistasime me lastega seda täna, kuna kook oli ka juba varakult valmis tehtud. Ja peolaua katsin ikka mina ja lapsed olid nagu kallid külalised mu lauas. Loodan, et kunagi on ka vastupidi. Tegin eelroaks advendiajal valmistatud imehead avokaadosalatit ja kuna mul oli see salat ka blogisse ülesse panemata, aga novembrikuised pildid nii jõulumaigulised, siis tegingi salati uuesti läbi. Milleks need väljamõeldud salatid siis õieti on, ikka uuesti tegemiseks ja mõnusaks maitsmiseks. Avokaadot saab ainult armastada, kasulik pähkline vili sobib hästi krevettidega, aga väga hea salati saab ka makra ja munaga. Kaunistuseks lisades külmsuitsulõhet, mis tõstab muidu maheda salati soolakat maitset.

1 avokaado
 4 keedetud muna
 2 šalottsibulat
 veerand pikka värsket kurki
 2 pakki lumekrabi
 majoneesi, hapukoort
 viie pipra segu, meresoola
 kaunistuseks külmsuitsulõhet, kirsstomateid


Haki lumekrabi või makra, riivi munamass, peenesta sibul ja kurk, koori ja tükelda avokaado, sega majoneesist, hapukoorest kaste, maitsesta. Serveeri näiteks Martini pokaalides, keera külmsuitsulõheviil veidi viltu, kirsstomati poolikud, munasektorike, kurgiviiluke kaunistuseks.

Torti planeerides oli mul algne, pikaaegne plaan šarlotti küpsetada, aga mõtlesin ka jogurtitordi peale. Ja väga maitsev on rabarberijogurt kaeraga, kuna rabarberi hooaeg on just alanud, siis mõtlesingi panustada rabarberile ja kuna selle kaunilt roosaka kevadekuulutajaga sobib hästi ka maasikas ja näiteks apelsin, siis pidin maasika jahile ikka linna poole sõitma. Aga poes ülisuurt ja rikkalikku jogurti valikut silmitsedes oli soodus naturaalsel Tere maasikajogurtil ja tegin valiku maasika kasuks. Puuviljadeks valisin lisaks maasikale, kollased virsikud ja rohelised kiivid, sest tahtsin, et emadepäev oleks seekord värvikas.

1 pakk tiramisumaitselist küpsist (180g)
 110g võid
2x 380g topsi naturaalset Tere maasikajogurtit
 1 suur pakk vahukoort
 10 tl suhkrut
 1 tl vanilliinsuhkrut
 1 ricotta kohupiimatoru (Otto)
 20g želatiini
 200ml virsikukompoti vedelikku
 300g maasikaid
 3 kiivit
 4 kompottvirsikut
 veidi šokoladi tükke
 piparmündi lehti


Purusta küpsised kombainis, sulata mage või, sega küpsisemassiga. Vooderda 26cm koogivormi põhi küpsetuspaberiga, mätsi küpsisesegu vormi põhjale, pane külmkappi tahenema. Pane želatiin 15 minutiks virsiku kompotivedelikku paisuma. Samal ajal valmista kreem. Sega jogurtitopsid sametise kohupiimaga, vahusta vahukoor suhkru ja vanilliinsuhkruga. Rohkem ma kreemi üldse suhkrut ei lisanud, et jääks niisugune mõnusalt naturaalne ja mahe. Lisa veidi puuviljatükke ja šokolaadi. Kuumuta paisunud želatiin pliidil, jahuta ja nirista ettevaatlikult segades kreemi hulka. Kalla kreem küpsisepõhjale ja pane vähemalt 5t külmkappi tarretuma. Enne kaunistamist lõika jogurtitordi äär terava noaga ettevaatlikult lahti, libista koogitaldrikule, eemalda küpsetuspaber. Kaunista puuviljadega ja piparmündi aromaatsete roheliste lehtedega.

Avokaadosalat oli mahe ja imehea, soojaks toiduks oli meil tomatine küüslaugurikas marineeritud kana, pruun riis, värske salat ja jogurtitort oli suussulav, mahe ja tõsiselt maasikane. Aitäh, kallid lapsed, Kristin ja Karl Marten, armastan teid üle kõige maailmas!:) 

Kingitusena unustasin ära märkida minu toidukire meelissõnadega Eesti looduskosmeetika brändi JOIK sojavahast lõhnaküünal maasika ja rabarberiga ning kooriv kaeraseep meega. Lõhnavat kevad-suvist meeleolu ja kaunist palet südamest lootes!:) Kaunist emadepäeva kõigile emadele, vanaemadele. Ema on ainulaadne, ema on kõige algus. Armastusel ja meestel pole siin muidugi väiksem osa. Õnnelik, et armastust on mu ellu seni jätkunud.

Mõlemad retseptid on nüüdseks ilmunud ka www.buduaar.ee´s

Kommentaare ei ole: