Otsing sellest blogist

29. juuni 2012

Soe suvikõrvitsasalat



Suvi sosistab kõrva, et maasikaaeg on käes. Annaks loodus nüüd mõni päev armu, et punane põsk maasika valgele poolele saaks küpseda. Rikkalik roheline ürdiaed ja salativaagen, redise roosa ja uudne valge. Herned ronivad kepsakalt keppidel. Suvikõrvits kasvatab korralikult taime, et augustikuus kuud kroonida. Täna aga peab suvesooja kasutama ja korraliku rohimise päeva tegema, et neid häid vilju suve lõpus igal päeval nautida saab. Seni tuleb poest suvikõrvitsat osta, et ikka head ja paremat lauale sellest teha. Ma võiks vabalt suvikõrvitsa pärast taimetoitlane olla. Meeldivad kõikvõimalikud variandid. Porgand annab suvikõrvitsale juurde mahedust, sibul vürtsi, aga küüslauk on lausa kohustuslik. Küüslauk toob peenelt kabatšokist välja kõik tema paremad maitsed. Punane mahe kirsstomat ja sõber baklažaan teevad köögiviljasalati Vahemere hõnguliseks. Baklažaan aga armastab kõikvõimalikke juustusid, mida rohkem, seda uhkem. Ja hea mõrkjas roheline oliiv vormib koos roheliste salatilehtedega salatist selle õige eelroa. 

2 suvikõrvitsat
 1 baklažaan
 4 suurt küüslauguküünt
 1 valge sibul
 1 punane sibul
 2 pk Mozzarella juustu kirsse
 veidi rohelisi oliive serveerimiseks
 erinevaid rohelisi salatilehti
 jupike tšillit
 tilli, rohelist sibulat, koriandrit
 õli, soola, Vahemere ürte


Lõika suvikõrvits ja baklažaan kuubikuteks, purusta noaseljaga küüslauk, tükelda sibulad suuremateks ribadeks. Kuumuta wok-pannil parajalt head õli ja lisa köögiviljad. Keeruta ja woki paraja hoogsusega, võid maitsestada julgelt kohe, kuna nii suvikõrvits kui baklažaan on tugevad maitsete imejad ja ei tohi lääged jääda. Veidi aja pärast lisa poolitatud kirsstomatid ja juust. Kui soovid teravamat rooga, lisa jupike peenestatud punast tšillikauna. Võid ka vürtsi vägevuse ära jätta ja asendada maheda porgandiga, porgand sel juhul lisa teiste köögiviljadega koos. Sega ettevaatlikult roog läbi madalal kuumusel ja serveeri koos roheliste erinevate salatilehtede ja roheliste maitseürtidega suurel taldrikul. Puista peale peotäis rohelisi oliive. Kastet salat eraldi ei nõua, kuna pannil seguneb juustune köögiviljamahl maitseürtidega ise loomulikuks leemeks. Naudi eraldi eelroana või ürdikana ja riisi hea lisandina. 
Muuda igal korral salatit, lisades ühel päeval erivärvilisi paprikaid või suuremaid lihavaid tomateid. Hästi sobivad šampinjonid poekarbist ja metsast korjatud värsked metsaseened. Värske kartul rohke tilliga tasub proovimist. Samuti roheline magus hernes ja hilisemad rohelised oakaunad. Variante on sadu, aga ära küüslauku ja juustusid unusta, suvikõrvitsa ja baklažaani südamesõbrad. 

retsept ilmus www.buduaar.ee´s

Kommentaare ei ole: