Otsing sellest blogist

2. juuli 2012

Suvine suitsukanasalat





Salatiaeg on suve kroon. Hakid kõikvõimalikku värsket kraami kokku, lisad midagi toekamat, segad hästi maitsestatud kastme, lased salatil maitsetega külmikus tõmmata ja voila, võib liha grillile panna. Liha või kana või kala kõrvale sobib suurepäraselt kihiline suitsukanasalat, kus köögiviljalist värskust lisab nii värske kapsas, kui ise marineeritud punane sibul ja oma aia roosad ja ka valged redised. Kihilise salati aga teeb alati heaks keedumuna. Kihiline salat maitseb üldse alati pisut paremini, kui mõelda kasvõi heeringa kasukas teki all salati peale. Aga loomulikult tuleb lasta maitsetel tõmmata ja parema maitse annab üleöö külmikus seismine. 

500g värsket kapsast, 500g suitsukana, 250g värsket kurki, punt roosasid ja valgeid rediseid, 5 keedetud muna, 4 tomatit, 2 punast sibulat marineeritult, purk maisi, murulauku, rohelist sibulat, tilli, peterselli, 400g hapukoort, 3 dl Provansaali majoneesi, 1 dl kohvikoort, soola, piprasegu

Viiluta kaks punast sibulat ratasteks, sega kokku veidi head õli ja punase veini äädikat, maitsesta soola, piprasegu ja tasakaalusta suhkruga, pane külmkappi nii kauaks seisma, kui ülejäänud salatiaineid tükeldad. Haki värske kapsas ribadeks. Kaalusin ka kombainiga riivimise varianti, aga arvasin, et liigselt peenestatud kapsas teeb salati liiga mahlaseks. Et käsitsi ribastatud kapsas kastme ja teiste ainetega seistes annab ise piisavalt kapsamahla välja. Vali kausid, laual mõjub efektselt, kui kausid on ühesugused, aga erineva suurusega. Haki ja tükelda ained loetelu järjekorras ja hakka kaussidesse kihte seadma. Sega kokku kaste hapukoorest, majoneesist ja vedelda kohvikoorega, maitsesta julgelt meelepäraste maitseainetega. Ei saa täpselt kirjutada, et pane teelusikatäis soola või nii ja nii palju pipart. Igal ühel on oma lemmikud maitseained ja igaüks peab oma käe ja maitsemeele järgi katsetama, kui palju on palju ja mismoodi paremini maitseb. Lisa rohkelt rohelisi maitseürte, praegu ei peaks neist rohenäppudel küll puudust olema. Lao siis kausi põhja värske kapsa tükid, kapsa peale suitsukana, siis värske kurgi kuubikud ja redise rattad. Riivi muna, võibolla mõni imestab, et mis ta sellest munast koguaeg riivib, et ikka surutakse kahvliga või hakitakse lihtsalt. Aga hea riiviga on väga mugav muna peenestada ja sobilikud tükid on kiirelt salati jaoks olemas. Muna peale punase tomati tükid ja marineeritud sibula rattad, kõige krooniks kollane kaunis mais. Ja siis kaste. Kihilisse salatisse kastet pannes, tasub siis noateravaga augud salatisse teha, et veidi aidata kastme valgumisele alumistesse kihtidesse kaasa. Korda kihte alustades taas värskest kapsast ja lõpetades maisiga. Kata kastmega ja kaunista meelepäraselt salati koostisosadega ja aiast leiduvate kaunite lillakate murulaugu õitega näiteks. 
Piltidel on kausis ka marineeritud punane sibul, mida tegin eraldi söömiseks giniga marineerides. Kuigi ma aineid ei mõõtnud, aga umbes kilo punast sibulat lõikasin ratasteks, lisasin heale õlile veidi punase veini äädikat, maitsestasin korralikult soola, piprasegu, ürtidega, tasakaalustasin suhkruga ja valasin kihinal peale gin long drinki. Kihisev gin segas maitsed kuidagi väga hästi kokku, järgmine kord kirjutan täpsemad kogused ülesse.  Ja ükskõik, mis grillilt tulema hakkab, sobib lisandiks alati ka potitäis keedetud värsket kartulit rohke rohelise tilliga. Ja ongi korralik õhtusöök kindlustatud. Värskes õhus maitseb lillelises aias ka kõik paremini. Suvi on ilus!

Retsept ilmus www.buduaar.ee´s.

Kommentaare ei ole: