Otsing sellest blogist

27. okt 2012

Sinepised seakoodilõigud talve tulekuks






Veel eile ma mõtlesin, et mul on sügisesed aiapildid tegemata, sest õitsesid veel nii roosad rõngaslilled, leebelt lillad krüsanteemid, leekivlillad sügisastrid, valge sügismirt. Amplis ajas raudürt veel uusi valkjaid õisi ja ploomivärvi elulõngal olid keskel veel ilusad ümmargused õied. Päevalillede südamed küpsetasid oma seemneid lindude jaoks kenasti küpseks ja kollakirjud vahtralehed kükitasid külma oodates puu otsas. Ja nüüd on laupäeva hommikune kaunis ere päike sillerdava lumevaiba peal varju ja valguse mustreid joonistamas. Kiviaial on erkvalged kohevad lumemütsid ja usun, et öine liikluskaos on taastumas ja inimesed lumelabidad ülesse leidnud. Kassid raputavad jääkoorikul oma pehmeid käppasid imestades ja koer on kuudist välja kolinud ning jahutavale lumevaibale norskamise norinal end uinakule unustanud. Linnud tonksavad nokaga sibulõunu kõrgel puudeladvus. Ahju tuleb tuua suur sületäis puid, sest eile kiires rutus küttis kallinev elekter, aga hommik üllatas -8 külmakraadiga.

Lihavad ajuroad, vürtsikad lisandid ja soojendavad kuumad joogid on köögis päevateema. Seakoot on üks väga tänuväärne lihav tooraine ja mis sobib lisaks süldi keetmisele ka ahju hea köögivilja ja maitselisanditega pista. Eriti muidugi puuküttega ahju mõnusasse malmpotti. On aga ka müügil seakoodilõigud, kus tore tükeldamise töö on lihakombinaat juba ära teinud, eks kodus ongi oluliselt raskem kopsakat kooti lõikuda ja see polegi otseselt vajalik. Aga kui kaupluses lihariiulil niisugust toodet märkate, tasub see kindlasti koju kööki katsetamiseks tuua. Mina leidsin sellise 1,5kg pakikese Tallinna Kaubamaja Toidumaailmast. Maitsestamiseks sobivad hästi sinepiseemned ja dijoni sinepi ning majoneesisegu, mis kiirendab ka küpsetamist ja teeb koodilõigu kübara kenasti pruuniks. Lisandiks rohke sibulaga suvikõrvitsaraguu porgandi ja paprika punasega, keedetud kodumaine kartul ja külm krehvtine hapukoore-toorjuustu-majoneesikaste, kuhu sisse annab panna nii värsket kui marineeritud kurki, tomatit või õuna, sibulat ja küüslauku, keedetud muna ja rohkelt maitserohelist.

1,5kg seakoodilõik
1 spl dijoni sinepit
1 spl majoneesi
sinepiseemneid, piprasegu, soola,
1 sibul
 2 küüslauku
 4 kirsstomatit
veidi ingverit
1 loorberileht
kuuma vett

1 suvikõrvits
 2 sibulat
 2 küüslauku
 2 porgandit
 veerand punast paprikat
 soola, Provence ürte, õli

1 dl hapukoort
1 dl majoneesi
 pool karpi maitserohelisega Creme Bounjouri
 veerand värsket kurki
 1 marineeritud kurk
1 väike sibulõun
2 kirsstomatit
1 keedetud muna
 2 küüslauku, peterselli, soola, piprasegu


Pane koodilõigud ahjuvormi ja puista peale sinepiseemneid, maitsesta soola ja pipraseguga mõlemalt poolt, sega dijoni sinep majoneesiga ja määri segu koodi ülemisele poolele. Lase umbes tund aega maitsestuda. Eelkuumenda ahi kuni 250 kraadini, lisa ahjupotti  nii sibulat, tükeldatud küüslauku, poolitatud kirsstomateid ja ingveritükke, lase kiirkeedukannus vesi keema ja vala kuum vesi ahjupotti umbes nii palju, et koodilõigud on pooleldi kuumas vees ja pane ahju küpsema. Kuum vesi on sellepärast oluline, et siis ei jahtu ahju pandav vorm maha ega teki leemesse inetut vahtu. Küpseta pool tundi kõrgel kuumusel, vahepeal kasta, alanda kuumust 180ni, küpseta edasi ja vajadusel keera koodilõigud ümber, see kõik oleneb ahjust.
Köögiviljaroa panen pannile tavaliselt siis, kui kartul keema läheb. Tükelda suvikõrvits ja teised köögiviljad ja kuumuta wok-pannil veidi õli ja woki ja maitsesta, nii et raguu jääb parajalt pehme, ent mitte liiga pehme, aga ka mitte tuntavalt krõmps. Sega kokku külmaks kastmeks meelepärased asjad. Ma enamasti ei tee ühtegi liharooga ilma külma kastmeta, sest poeg ei armasta kuuma kastet või leent või puljongit, mulle endale meeldib see väga, kirsstomatid annavad niisugust mahedat tomatisust ja küüslauk ning sibul ja sinepiseemned toovad niisuguse õige sealihamaitse  esile. Aga külma kastme sisse on võimalik alati rohkelt küüslauku ja sibulat või kasvõi ingverit ja sinepit toppida, et ikka külmetused endast eemal hoida. Ja maitsev on ju nii ka. Aga see on maitse asi ja maitsete üle vist ei vaielda. Seakoodilõikudel on ju veel kondiõõnsuses imetabane üdi, mis kiirelt ja apralt perenaise suhu kaob. Mmmm... lume sillerdav kohalolek ja see magus üdimekk tekitab eriti nüüd veel süldikeetmise isu, ei tohiks ju sülti ainult jõuludeks keeta, vaid võiks ikka mitu korda aastas asja ette võtta, aga kuidagi ei saa asja toimima. 

Kuna meil maapoes pole erilist veinivalikut ja hinnad galopivad ka aina ülespoole, siis ostan ma siiski siit pigem rahakotisõbralikke valgeid veine ja vaatan vaid unistades kalendrit, mil kaasa võiks Euroopa poolt korralikema veinivarudega mind rõõmustada. Nüüd aga lund rookima õue!


Kommentaare ei ole: