Otsing sellest blogist

11. okt 2012

Kanamaksaraguu kartulipudruga




Tuuline sügis on kohal, vihmast, porist rääkimata. Hea on ahju tuld teha. Ahjusooja klassika ajab kõheda niiskuse majast välja ja mõnusate ahju- ja pajaroogade aeg on käes. Kanamaks on niisugune hea tooraine, mis sobib peale pasteedi valmistamise ka kastmesse, salatisse või hea köögiviljaga raguusse, miks mitte ka sügiste õuntega heasse kooslusesse.

1 pakk broilerimaksa (500g)
 5-6 šalottsibulat
 2 viilu ingverit
 2 õuna
1 porgand
1 tomat
 0,5dl kuiva valget veini
 1 dl vett
 2 dl kohvikoort
 2 küüslauku
 õli, võid, soola, piprasegu, lehtpeterselli


Puhasta kanamaks kelmetest, lõika vajadusel väiksemaks. Puhasta šalottsibulad, lõika pooleks, haki ingveri viilud, porgand ja tomat, õunad võid jätta suuremateks tükkideks. Kuumuta pannil õli, lisa kõigepealt porgand, ingver ja sibul, passeeri kiirelt ja lisa tükike võid, siis kanamaksatükid. Kuumuta ja keera kiirelt kuumal pannil, et maksatükid saavad kiirelt kuuma mõlemalt poolt, selleks kulub ainult mõni minut. Alanda kuumust, lisa tomat ja õunatükid, lõpuks ka purustatud küüslauk ja peenestatud lehtpetersell. Peterselli tasub ka õli-või ja maksa-köögiviljasegus passeerida, annab efektsema maitse. Maitsesta piprasegu ja soolaga, vala peale vein. Lase veinil veidi maksatükkidest läbi keeda, siis lisa kuum vesi. Toidutegemisel on lihtsaim kasutada veekeetjas keedetud kuuma vett. Kalla raguusse ettevaatlikult kohvikoor. Hauta madalal kuumusel nii et õunatükid jäävad mõnusalt krõmpsuks.  Serveeri kartulipudru ja värske salatiga. Mul oli salatiks veel oma aia rohelisi rukola lehti, punased magusad kirsstomatid ja mesimagusad viinamarjad. Salatile kallasin veidi trühvliõli, Kiku, muide see on täitsa mõnus, ei ole vaja lihtsalt nuusutada. Puistasin veel üle rikkalikult rohelisega, nii rukola kui lehtpeterselliga ja nautisin külma valge veiniga. Tõeline comfort food.

Kommentaare ei ole: