Otsing sellest blogist
30. nov 2012
Novembrikuu naudingud
Täna on andresepäev, novembrikuu viimane päev. Rahvakalendris on andresepäev külma ja talve saabumise päev, mis lõpetab kadrisula. Nii tundubki, et talv tuli täiesti õigel ajal. Harjumaal temperatuur on langenud -6ni ja lund on sadanud ja aina tuiskab edasi. Andresepäeval söödi soolaseid toite, nii et minu, kui toidublogija, kalduvus toekama toidu poole täiesti joone peal. Aga kuna andresepäevaga algab ka advendiaeg, siis üks mõnusalt šokolaadine lihtne kook ka pühapäevaks. Ja küünlad hingekosutuseks põlema ja vallalistel hea võimalus oma tulevast ennustada.
Jagangi teiega täna lihtsaid roogasid, mida siin möödunud kuu jooksul olen endale või külalistele valmistanud. Pildid siis ülevalt alla kerides. Lihtne AHJULÕHE ürtidega, lisandiks kodujuustusalat kirsstomatite ja krevettidega pähklise avokaado pesas, kodumaise hea kartuli ja porgandiga. Lõhet müüakse enamasti tervena või roogitult, aga ikka mitme kiloste portsudena. Aga kui inimene elab näiteks üksi ja suurt kogust varuda momendil ei taha, on vahel hea, kui toredad müüjad kala ikka parajateks tükkideks poes lõikavad. Nõukaajal sai küll ju vortsi grammi kaupa üle leti ostetud. Nii sain kord minagi juhuslikult niisuguse paraja tüki, mis sobilik kenaks nädalavahetuseks kahele valmistada. Maitsestasin lihtsalt, soola ja ürtidega, nii sügavkülma rohelise kui kuivatatud ürdiseguga, võitükike peale ja 20 minutiks ahju 200 kraadi peale küpsema. Kui kartul ja porgand enne puhastatud, kooritud, siis need samal ajal klõpsti keema. Ja jääb vaid valmistada lihtne salat, et täita mõnusat avokaadot. Hapukooresele kodujuustule lisasin mahedaid kirsstomateid, veidi sibulat ja rohelisi ürte. Soolvees krevette segasin veidi salati sisse ka, aga enamjaolt sättisin kaunistuseks. Pojale keetsin lisaks veel eraldi ka sügavkülmutatud juurviljasegu, kus oli lillkapsast, brokolit, ube, segasin võiga ja öeldagu veel, et teismelised ei söö köögivilja. Maitses väga hästi ja poeg arvas ka, et juba sellepärast peab ikka igaks nädalavahetuseks koju tulema ema head toitu sööma.
Kui lihaisu peale tuleb, ei pea alati käntsakat seapraadi ahju panema. Hea roa saab ka searaguu kontidega. Puljongist saab hiljem suppi näiteks keeta. See niisugune säästuretsept, mida krapsakas Kaidi oleks võinud oma eriprojektis "Noor pensionär" kasutada.
SEARAGUU SEENESALATIGA: Pane külma veega umbes kilone searaguu pakk keema, riisu vaht, maitsesta soola, piprasegu, loorberilehega, vürtsiteradega, lisa mõni koorega sibul ja küüslauk(ka koorega) ja veidi porgandit. Lase kontidel vaikselt paar tundi keeda, kuni liha on kondi küljes pehme ja lööb kergelt lahti. Keeda juurde kartulit. Valmista seenehoidisest ja sibulast hapukoorega toekas koorene lisand. Ei ole kallis. Ei ole keeruline. Ja jätkub mitmeks päevaks.
Ikka tehakse Lepatriinuköögis sageli KATTEGA KANAFILEED, mis on niisugune hea võõrustamise toit, lihtne valmistada ja samas pisut pidulikki. Valmistasin tütrele kui ta India reisi eel Luxembourgist tulles korra maakoju tuli. Kiku ja Karli tegemistest saab lugeda nüüd siit luxilux.wordpress.com .
Kanafilee endiselt ikka enda lõigatud, siis tuleb ikka niisugune kopsakas kihvt praad. Tegemiskäik siis kiirelt üle korrata. Maitsesta kanafileed mõlemalt poolt soola, sobiliku piprasegu ja ürtidega, aseta ahjuvormi. Puhasta näiteks üks porgand, haki veidi sibulat, purusta küüslauk, tükelda kirsstomateid või erivärvilisi paprikaid. Passeeri kuumal pannil kiirelt kogu segu läbi, laota lusikaga kanafileedele. Nirista peale majoneesi, soovi korral maitsesta veel näiteks koriandriga, lõika ägedalt lõhnavaid valgehallitusjuustu tükke peale. Ja eelkuumendatud ahju 30minutiks 225 kraadi juurde ja täpselt samal ajal saab karrise riisiroa valmistada või kartuleid keeta. Lisandid tulevad sahvririiulilt, kollast kõrvitsasalatit, mahedalt marineeritud kurki või häid seeni. Kes kastet tahab, lisagu 10 minutit enne valmimist kanafileedele kuuma vett. Hästi sobib lisandiks ka küüslaugune külm kaste.
BROILERIMAKS, jälle soodne ja tänuväärne tooraine, millest peagi tasub head pasteeti teha, aga vahel argiõhtuks ka lihtsat kastet kartuli juurde. Väga lihtsalt, vaja läheb pakk broilerimaksa, 1 sibul, 1porgand, 1 küüslauk, tomatit, kohvikoort. Puhasta kanamaks kelmetest, lõika vajadusel väiksemaks, kuumuta pannil õli, passeeri tükeldatud porgandit, sibulat, soovi korral ingveritükikesi, lisa broilerimaks, passeeri kiirelt ja tugeval kuumusel ,maitsesta meelepäraselt, lisa tomati poolikud, keera kuumus maha ja kalla peale veidi kuuma vett ja kohvikoort. Hauta. Ilma jahu lisamata mõnus koorene kaste, lisandiks kartulit ja tomatit. Viib keele lihtsalt alla.
KANASUPP PUNASE OA, SUITSUSE SINGI JA TOMATIGA. Sobilik tänasesse tuisusesse päeva. Vaja läheb: 1 kanasupikogu, 1 purk punaseid ube, 50g suitsusinki, 1 sibul, 1 porgand, veidi ingverit, 2 küüslauku, kirsstomateid, 2 kartulit, peterselli, soola, piprasegu, kuivatatud ürte, cayenne pipart.
Keeda kanast puljong, lisades passeerides koos sibula ja porgandiga suitsusink, lõpuks tomatid, kartuli kuubikud, nõrutatud oad, maitsesta julgelt ja teravamalt. Viimasena lisa purustatud küüslauk ja keera pliidilt kuumus välja ja lase maitsetel süveneda. Hea krehvtine supp, mis täidab hästi kõhtu, on valgurikas ja soojendab särtsakalt seest.
Kõige lõpuks üks uus, mõnus hitiks osutunud salat, mis valmis läbi juhuste. Lepatriinuköögis lihtsalt tehakse süüa, ei aeta näpuga järge raamatutes ega otsita netist ideesid. Kuna aga ma hiljutisel perioodil töötasin välja hea hulga erinevaid retsepte Buduaari jaoks, siis oleks patt neid kodus ju ise mitte teha. Nii plaanisingi tütre kojutulekuks oma ühte lemmikut teha, avokaado-makrasalatit. Aga kuna lahti lõigates osutus avokaado kõlbmatuks, sai kiirelt kokku hakitud ja segatud uus salat, mis maitses kõigile väga.
KARTULI-MAKRASALAT: 8 keedetud kartulit, 6 kirsstomatit, 3 keedumuna, 2 sibulõuna, 1 suur pakk makrat, 1 väike sibul, 100g sügavkülmutatud rohelisi herneid, peterselli, soola, piprasegu, majoneesi, hapukoort, soovi korral veidi mahedalt marineeritud kurki.
Haki keedetud kartulid, makra, õun, sibul, kurgid ja tomatid. Riivi munad. Keeda sügavkülmutatud rohelisi herneid minutijagu soolases vees, jahuta või kalla üle sortsu külma veega. Sega salat kokku, maitsesta sobiva majoneesiga või tee majonees ise, lisa head Alma hapukoort, maitsesta maitserohelise, piprasegu ja soolaga. Makrat peab olema palju, et makra maitse kartulile alla ei jää. Roheline hernes annab kõige muu salatikooslusesse kuuluva kohustusliku krõmpsuva kõrval i-le täpi. Loodetavasti sobib ka konservhernes, aga oma aia roheline hernes tõi niisuguse magusa suvetunde hetkeks sisse.
ŠOKOLAADIKOOK: Põhi: 2 muna, 1 dl suhkrut, 2 spl kakaod, 1,5dl jahu, 100g sulatatud võid, 1 tl küpsetuspulbrit. Katteks: 1 spl kakaod+1 spl võid+veidi kohvikoort, riivitud šokolaadi
Küpseta koogipõhi. Vahusta munad suhkruga, sulata või ja jahuta, lisa munavahule vaheldumisi sulavõiga küpsetuspulbriga segatud jahu ja kakao. Küpseta eelkuumendatud ahjus 175 kraadi juures 35 minutit. Keera ahjul kuumus välja ja lase jahtuda avatud uksega ahjus veidi aega. Sega katteks kokku glasuur, kata kook ja riivi peale šokolaad. Lisandiks sobib hästi ka vaarika toormoos. Lihtne suussulav šokolaadine kook sobilik esimeseks advendiks.
Sai niisugune säästujutt, aga ma olengi säästukokk, mitte meisterkokk. Ja kuigi mu blogil oli vahepeal 4-aastane sünnipäev, siis peab sünnipäevajutu veelgi edasi lükkama.
Tellimine:
Postituse kommentaarid (Atom)
2 kommentaari:
Ja siis ainukesena risotto retsepti ei pannud. :D
Ma just mõtlesin, oh, tore, saan ikka juhised kirjutatult üle vaadata.
Võid mulle siis meilina kirjutada!
Kõik muu pani muidugi suu vett jooksma. Eriti salatid, aga neid ma ei saa ju teha. Kuid proovin ehk aastalõpu pidustusteks midagi teha, kui Vene poest taas kallist, aga õiget hapukoort olen ostnud.
No selle riisiroa tegemine on ju lihtne. Loogiline on kasutada samu aineid, mis kanafilee kattesse lähevad. Mina igaljuhul tookord nii tegin. Et kuumas õlis tuleb passeerida nii sibulat, riivitud porgandit, küüslauku (soovi korral paprikat, tomatit jms)ja kuiva riisi. Samuti karrise roa soovi korral, tuleb karri pulbrit kuumal pannil kuumutada, nii annab karri niisuguse õige maitse välja. Ja siis jupp haaval kuuma vett või puljongit lisada, läbi segada, kui vedelik riisi imendunud, uut vedelikku sorts taas peale.Kuna mina tegin seda pikateralise riisiga, siis ei ole see risoto, aga kokanduslike võtete läbi küll, kuigi algselt lisatav vein ja lõpus soovitatav parmesan ja võitükid annaksid selle õige kreemja vurhvi.
Aga sama kartuli-makrasalatit ja ka šokolaadikooki tegin nüüd ka Ivole, kiitis küll, ju siis maitses. Koogile panin glasuuri alla ka vahukoort. Niisugused põhiretseptid on head, mida võib siis jooksvalt ja lahkelt muuta.
Postita kommentaar