Kilusuupiste |
Kihiline kruubisalat marineeritud seentega ja koduaia õuntega |
Sügisene sealihapada unustatud kaalika ja igapäevase porgandiga |
Sügisene supp rohke liha, hapukapsa ja seentega |
Pastasalat kuumsuitsu-skumbria ja tomatitega |
Hõrk haug kohevas munakastmes hautatud juurviljadega |
Köögiviljadest kirju riisiroog kana ja rannakarpidega |
Ürdikattega ahjulõhe võise lillkapsa ja juurviljaga |
Krevetid kapparitega |
Avokaado makraga |
Piparkoogipõhjal toorjuustutort pohladega |
Pühadeporteris hautatud sealiha sibulamoosi ja tomatimarmelaadiga |
Šokolaadivahune piparkoogi-toorjuustukook šokolaadi-apelsinikreemi ja granaatõunaseemnetega |
Aastanumbrid on vahetunud. Kaunist lumisest talvest on saanud kolehall ja libeda hirmuga vesine jaanuar. Aastalõpus on ikka tähtis tagasi vaadata, pilk tegemistele heita, endasse kiigata, hinnanguid anda. Noore ajakirjanikuna meeldis mul seda alati teha just aasta viimasel päeval. Nüüd on aeg ja elu muutunud, aga spektrit tagasivaate skaalal tasub põhjalikumalt vaadata ikka.
Toidublogi neljas aasta oli nauditav, sest ometi olid minu tegemised ja uue tee otsingud vilja kandnud. Aasta Buduaari toidublogijana andis minu köögikatsetustele ja toidust kirjutamisele uue suuna ja värvi. Kõiki retsepte polegi ma blogisse dubleerinud, lootes algselt, et ka mu sõbrad ja lähedased ja blogifännid viitsivad kiigata ka roosavärvilisse glamuursesse naisteportaali, kuigi ehk pole selle tavapärased lugejad. Eesmärgiks võtsin lahti kirjutada alati hooaega arvestavad mitmekülgsed toidud, sobilikud nii kiireks argiõhtuks või põnevale peolauale. Alates pikantsetest suupistetest ja erilistest salatitest, klassikalistest suppidest erinüanssidega, kodustest praadidest ja lõpetades lihtsamate ja keerukamate küpsetistega, mis iga magusasõbra silma särama lööb.
Esmases pildivalikus ülevalt alla EESTIMAISELT STIILNE SUUPISTE: "KÜLALISTEGA KIMPUS", mis mulle 100 hobikoka seast konkursivõidu ja töö tõi. Lihtne, nii glamuuri kui kodust eestimaisust arvestav suupiste, kui ootamatud külalised tulemas, kui kodus rukkileiba ja pliidil potis külma keedetud kartulit on ning külmkapis head vürtsikilu. Vaja läheb: rukkileiba, 2 muna, 2 keedetud kartulit, 1 sibul, 10 vürtsikilu, majoneesi, kimp peterselli, veidi salveid, tilli, paras viil parmesani juustu, oliivõli. Sega munast, kartulist, sibulast ja kilust kokku mõnus mass, sega saumikseriga majoneesi ja maitserohelist lisades kerge kreem, lisa võimalusel ka parmesani, et roal oleks maailma maitsenüansse juures, lõika klaasiga leivast ümmargused rattad, kata maitseka kilukreemiga, kaunista rulli keeratud vürtsikilu, maitserohelise või söödavate lilledega, mida praegusel talvisel ajal muidugi teha ei saa.
KIHILINE KRUUBISALAT MARINEERITUD SEENTE JA KODUAIA ÕUNTEGA on kihiline variant alati üllatavast kruubisalatist, kuhu on lisatud head suitsust sinki ja koduseid õunu ja marineeritud seeni. Kes on tavapärastest kartuli või makaroni baasil salatitest tüdinenud, saab üllatada oma külalisi peolaua hitiga.
SÜGISENE SEALIHAPADA UNUSTATUD KAALIKA JA IGAPÄEVASE PORGANDIGA, annab võimaluse argisele sea abalihale lisada häid koduseid köögivilju. Paljud ei salli keedetud porgandit silmaotsaski, rääkimata siis kaalikast. Tegelikult on ju tegemist suurepäraste eestlasele tavapäraste köögiviljadega. Ja muidugi ei taha kaalikat süüa ka mina igal päeval, aga vahel võib ikka seda maitse toredust endale meelde tuletada. Porgand on minu köögisedelis täiesti igapäevane ja annab toitudele alati oma väärika osa. Piparkoogimaitseaine või ainult kaneeli lisamine köögiviljaeikkale sealiharoale toob kööki peale heade lõhnade mõnusat vürtsi, mida tõstab lisatud ingver. Köögis tasub tervislik suund võtta ja alustada sellest, et pajaroogadele või kastmetele ei lisa paksendajat e jahu.
SÜGISENE SUPP ROHKE LIHA, HAPUKAPSA JA SEENTEGA leiab tee minu lepatriinukööki tihti. Esiteks ma armastan väga just selge puljongiga suppe ja kooslus, kus on rikkalikult liha ja hõrku hapukapsast, aga ka tõelist metsast männiseene mekki, lisaks hea supivõtmesse kuuluvat porgandit, sibulat ja küüslauku ja korralikke vürtse, see peab lihtsalt igale supisõbrale meeldima.
PASTASALAT KUUMSUITSU-SKUMBRIA JA TOMATITEGA on pealtnäha lihtne kodune salat, aga isiklikult ei usu eriti kalapuhastajate positiivsesse kisakoori. Ometi tasub see lõhnav ja veidi ebameeldiv töö köögis ette võtta, sest suitsukalast saab alati suurepärase salati või võrratu ja vaheldusrikka võileivakatte. Lisada võib ju vabal valikul kõike, nii kurki kui tomatit ja tavapärast kala juurde sobivat keedumuna ja sibula teravust, aga pasta teeb salati mahuliselt lopsakaks ja sobitub ka hästi.
HÕRK HAUG KOHEVAS MUNAKASTMES HAUTATUD JUURVILJADEGA on taas niisugune retsept, kus klassikaline munakaste, nagu tegi kunagi teie kadunud memm, on lisatud hõrgule haugile kastmeks ja uskuge mind, see on võrratu maitseelamus veiniste või lihtsate valgete kastmete kõrval, mida sageli kalale pakutakse. Ja legend nagu teismelised või lapsed ei sööks juurvilja tänases päevas küll enam ei kehti. Suvikõrvitsast, kaunilt oranžist porgandist ja erivärvilistest paprikatest küüslauku lisades saab suupärase juurviljaraguu, mida iga terve laps küsib lihtsalt ja siiralt juurde.
KÖÖGIVILJADEST KIRJU RIISIROOG KANA JA RANNAKARPIDEGA maitseb riisisõpradele hästi, tavapärasele lihtsale kanale Vahemerehõnguliste rannakarpide lisamine toob argipraesse põnevat uudsust, mida võib ka sõpradega jagada näiteks ühisel filmivaatamisel, kus seltskonda kirgastab ka hästi toidu juurde valitud hea vein.
ÜRDIKATTEGA AHJULÕHE VÕISE LILLKAPSA JA JUURVILJAGA üllatab alati positiivselt lihasõpra isa, sest isad peavad ka kala sööma ja lõhe valmistamine on nii lihtne, et sobib alati ka kokkamishimulistele lastele, kes isadepäevaks isale üllatust tahavad teha. See retsept oligi Buduaari kirjutatud isadepäevaks. Koorene toorjuustukate lõhele, audentne lillkapsas rohke eestimaise võiga ja endiselt pop köögiviljaraguu võiks olla iga pühapäevane suussulav piduroog.
Ja jätkates mereandide lainel, mis on ju ainult soojalt tervitatav, siis kaks võrratut minu lemmikretsepti ja mis ka perest tütre kulinaarsetesse tegemistesse kandunud:
AVOKAADO MAKRAGA, KREVETID KAPPARITEGA - LIHTSUSE KAANON.
Ma tõsiselt armastan mereande. Kui mu igapäevane argitoit on kana, siis hellitan end kõikvõimalikel tähtpäevadel hõrkude krevettide või pähklise tervisliku avokaadoga. Maitsva salati või suupistekatte jaoks ei ole vaja pikka nimekirja toiduainetest, vahel piisab vaid mõnest heast komponendist. Avokaado makraga - vaja läheb: 1 küps avokaado, 3 keedetud muna, 1 väike sibul, 1 pakk makrat, majoneesi, hapukoort, soola, pipart, kaunistuseks kirsstomateid, soolalõheviile, peterselli. See salat sobib hästi serveerida uhkesse pokaali, mida te eriti tihti ei kasuta, samuti sobivad salatialusteks hästi muretainast korvikesed. Haki avokaado, makra, muna ja sibul ning sega ja maitsesta majoneesi, hapukoore ja maitseainetega. Serveeri kaunis pokaalis või salatikorvikeses, kaunista poolitatud kirsstomati ja soolalõheviilude ja võimalusel maitserohelisega. Krevetid kapparitega - 1 karp krevette, 4 keedetud muna, 1 sibul,peotäis kirsstomateid, majoneesi, soola, pipart, serveerimiseks lavašši. Äärmiselt lihtne ja maitsev elitaarne suupiste, mis valmib kiirelt ja paneb silma särama igal külalisel, kes on muidugi kreveti-usku.
Minu esimene magus retsept Buduaaris osutus väga populaarseks ja tänukirju sai ka portaali perenaine Marge. Minu jaoks on tegemist sissetöötatud lihtsa retseptiga, mis alati tuleb välja ja maitseb suurepäraselt ja need, kel see välja ei tule, peavad lihtsalt rohkem harjutama. Magusate kookide tegemisel või küpsetamisel on seda kogemusekonksu pisut rohkem vaja kui hommikuvõileibade meisterdamisel.
PIPARKOOGIPÕHJAL TOORJUUSTUTORT POHLADEGA
150g piparkooke, 50g võid, 2 väikest pakki vahukoort või üks suur, 2 ricotta kohupiimapastat, 300g maitsestamata toorjuustu, 1 dl suhkrut, vanilje suhkrut, 1 banaan, 100g šokolaadi, pohli.
Koogi kokkupanemine on üsna lihtne ja ei võta palju aega. Purusta piparkoogid köögikombainis, sulata või, jahuta ja lisa piparkoogimassile. Sega ühtlaseks, kata küpsetuspaberiga lahtikäiva koogivormi põhi, mätsi piparkoogipõhi koogivormi ja pane täidise tegemise ajaks külmkappi tahenema. Kui kasutada kookides toorjuustu, tasub see alati varem külmkapist toasooja välja võtta. Vahukoor seevastu peab olema jääkapikülm, siis vahustub paremini. Sega kokku ricotta, toorjuust, purustatud banaan, vahustatud vahukoor, suhkur, vaniljesuhkur, sulata šokolaad, lisa kreemile. Suhkrukogust valib iga koogitegija ise, rohkem või vähem, maitse asi. Pohlasid või muid marju võib ka koogi kreemi sisse puistada ja osa vahustatud vahukoort järele jätta ja lisada kreemile ringjate liigutustega lõpus. Vala kreem piparkoogipõhjale ja pane üleöö külma kook seisma. Kaunista meelepäraselt marjade või šokolaadiga serveerimisel.
Üks põnevamaid väljakutseid oli retseptide koostamisel, kui mulle kingiti proovimiseks Vertigo Gourmet erinevaid tooteid. Väga pikantselt põneva ja üsna talvise, ka pidupäevase liharoa sain kasutades Vertigo Gourmet tomatimarmelaadi ja sibulamoosi. Lisades ka tuntud headuses kodumaist tumedat õlut valmis: PÜHADEPORTERIS HAUTATUD SEALIHA SIBULAMOOSI JA TOMATIMARMELAADIGA
1,2kg sealiha, õli, 1 sibul, 1 purk Vertigo Gourmet sibulamoosi, 4 küüslauku, 1 porgand, 1 pdl porterit, 1 purk Vertigo Gourmet tomatimarmelaadi, 1 loorberileht, 1 tl kaneeli, 1 tl sinepiseemneid, soola, pipart, suhkrut.
See retsept on tore vaheldus just niisugusele kodukokale, kes on harjunud sealiha lihtsalt maitsestades ahju panema. Veidike rohkem mässamist ja need ehedalt erilised maitselisandid teevad kokkamise töö sinu eest ära. Tükelda taine sealiha, sobib hästi ka abaliha tükk, kust võid rasva ja kamara eemaldada. Haki sibul, riivi porgand, kuumuta praadimispannil veidi õli ja pruunista lihatükid ja tõsta hautamisnõusse. Lisa sibul, porgand, maitsesta liha kaneeli ja sinepiseemnetega, kalla juurde Vertigo Gourmet sibulamoos ja tomatimarmelaad. Sega kõik läbi, lase veidi haududa ja lisa pudel tumedat õlu, sobivad kõikvõimalikud jõuluporterid. Ka Vertigo Gourmet tooted võib asendada rohke sibula ja tomatiga või hoidistega, lisades ka suitsust BBQ kastet. Tasakaalusta suhkruga, lase haududa, vajadusel lisa veidi kuuma vett. Hautis jääb hõrk, kastmes on tunda porterist jõulust karamelli, tomatimarmelaadist tomatist suitsusust ka sibulamoosi purgi avamine toob niigi pühad tuppa, vot niisugused tundmused valdasid mind aasta eest, kui seda retsepti lõin.
ŠOKOLAADIVAHUNE PIPARKOOGI-TOORJUUSTUKOOK ŠOKOLAADI-APELSINIKREEMI JA GRANAATÕUNASEEMNETEGA - Koogipõhjaks:260g Vertigo Gourmet piparkoogitaigen; Täidiseks:400 g Farmi köögi toorjuustu, 1 ricotta kohupiimapasta, 2 muna, 1 dl suhkrut, 200 g hapukoort, 2 tl vanillsuhkrut, 2-3 tl piparkoogimaitseainet. Katteks: 1 purk Vertigo Gourmet šokolaadi-apelsinikreemi või valge šokolaadi-kirsikreemi, 1 suur pakk vahukoort, 1 pk Philadelphia Milka šokolaadi toorjuustu, suhkrut, vanillsuhkrut, kaunistuseks granaatõunaseemneid, šokolaadi. Koostisosade nimekiri on võibolla pikk ja kes tahab lihtsalt läbi saada, ei viitsi tegemist ette võtta, tegelikkuses on see kook igati tegemist väärt. Küpsetatud toorjuustukook, mille põhjaks piparkoogitaigen, aga mille võib asendada vabalt šokolaadiküpsiste või kaeraküpsistega, vaba valik. Rulli piparkoogitaigen ümmarguseks kettaks ja kata küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhi taignakettaga. Täidise jaoks vahusta toasoojad munad suhkruga, lisa hapukoor, toorjuust, piparkoogimaitseaine, ricotta. Vala täidis koogipõhjale, küpseta eelkuumendatud ahjus 175 kraadi peal 45 minutit. Proovi täidist puutikuga, küpseta veel vajadusel kuni 15 minutit ja jahuta lahtise uksega ahjus. Hiljem kata toidukilega koogivorm ja tõsta külmkappi. Järgmisel päeval valmista kate. Vahusta vahukoor vajaliku suhkruga ja lisa kergelt segades šokolaadine toorjuust. Koogi pealiskiht kata Vertigo Gourmet šokolaadikreemiga, kui seda pole võid kasutada mõnd muud šokolaadikreemi või sulatatud šokolaadi, siis kata kook šokolaadivahuga ja puista vaba käega peale punavaid granaatõunaseemneid. Kook on mõnusalt šokolaadivahune ja pikantselt piparkoogine.
Esimene (pildi)valik tehtud retseptidest on just niisugune, et ma pean just endale meelde tuletama, et neid roogi sagedamini teha. Ma ei pea kolama internetiavarustes, nagu portaal minu kohta kuidagi eksitavalt kirjutas, ma teen kõike oma sisetunde ja elukogemuste ja tooraine kättesaadavuse järgi.
Lõhekreemiga võilevatort krevettide ja seesamiseemnetega |
HEAD UUT AASTAT, aga soovin kõikidele oma blogilugejatele, sõpradele ja teistele kallitele - selle suursuguse soolase tordiga:
LÕHEKREEMIGA VÕILEIVATORT KREVETTIDE JA SEESAMI SEEMNETEGA, mis kaunistas eelmisel aastavahetusel meie pühadelauda ja retsept jällegi ilmus ka www.buduaar.ee´s, nagu ka kõikide eelpool väljatoodud toitude retseptid.
Sel aastal oli lauaehteks teistsugune võileivatort, pühadki olid teistmoodi ja peolaual mulle omalik klassika. Alates loomulikult süldist, mille sissekande vaatamise statistika blogis alati palju lugejaid haarab, kuid kahjuks mitte ühtegi kommentaari. 2012 a tegin oma head sülti ikka ja isegi üsna etteplaanitult juba varakult, aga toidulugu ma seekord süldist ei tee. Kuigi sülditegemine ehk kogub populaarsust ka lõpuks noorte perenaiste hulgas. Aga alati võib ju minu poole pöörduda ja võin kasulikke näpunäiteid soovi korral anda.
Lõpetan tagasivaatava esimese osa sissekande heade sõnadega kõikidele kallitele toetajatele ja toiduhuvilistele. JÄTKAKE OMA KÖÖGITRADITSIOONE, ARMASTAGE JA MEENUTAGE VANAEMADE TEHTUT, KASUTAGE HEAD TOORAINET, ÄRGE LIIGSELT RAISAKE AEGA EGA VALET TOIDUAINET. OLGE JULGED JA LOOVAD JA ÄRGE AJAGE RETSEPTIDES NÄPUGA JÄRGE, VAID MÕELGE ISE, VAID NII, OSKATE KA HOMME JA JÄRGNEVATEL PÄEVADEL SAMU TOITE JÄLLE HÄSTI TEHA.
Kodust kulinaaria-aastat kõigile!
Tervitustega Mustikas e Pille Viljamaa.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar