Otsing sellest blogist

28. mai 2012

Kuninglik kuningkrevetisalat



Õunapuuõite roosa-valge pilvepahvak. Helesinised meelespead nagu rahulepe kevadest suvesse. Imehästi lõhnavad pruutvalged piibelehed. Äraõitsenud vahutupsuline võilillemeri põlluäärtes. Sirelililla valitsemisaja algus. Maikuu lõpusirge on kauneim aeg Eestimaa looduses. Eurovisiooni lauluvõistluse Eesti kõrge 6.koht, milles Ott Lepland helises hinge oma suurepärase, võimsa esitusega, see ehe emotsioon ja adrenaliin õnnestumisest on andnud argipäeva lausa tiivad. Südamest südamesse, puudutasime pilvepiiri, paradiisigi. Kuulamise karismaatiline kõrghetk.

Heade hetkede krooniks premeerisin end kuningliku salatiga,  mis samas oli nii imelihtne, aga paitab seda head sisemist enesetunnet.

1 karp kuningkrevette soolvees
 2 keedetud muna
 veidi lehtsalatit
 natuke värsket kurki
 kirsstomatit
 sidruniviile
 röstitud täisterasaia
 majoneesi, hapukoort
 soola, piprasegu


Laota roheline lehtsalat taldrikule salati põhjaks, peale puista kurgiseibe, kirsstomateid, rösti täisterasai, lõika kolmnurkseteks tükkideks, keedumuna sektoriteks, sidruniviil neljaks, keskele nõruta terve karp kuningkrevette. Krevetisalat nõuab iseenesest heaks õnnestumiseks majoneesipõhist kerget kastet, hüpitavaks meeleheaks klaasike külmapärlenduses rose veini. Lihtsuse lõõgastav lotovõit.

17. mai 2012

Kevadesse kiindunud kodujuustusalat





Kollane võilille õievaht teepervedel. Nurmenukkude õrnkollased õiekellukad. Kollane on ka õitsele puhkenud harakalatv põllu ääres, üksikud ülased metsa all veel. Päikese paiga on õide puhkemas mandlipuu roosa pitsivaht. Kaunid punased, oranžid, purpurpunased, lillakirjud, kollased tulbid. Valge kirsiõite võrk. Toomingate vänge, kevadesse kuuluv lõhnav helevalge õiemeri. Mesimummude ühtlane sumin maitsva kevade kohal. Lindude pesa punumise kõlavad sirinad. On kaunim aeg Eestimaal.

Kodujuust on niisugune võrratu eriline toiduaine, mis võiks eestlasel olla palju sagedamini toidulaual. Kodujuust sobib väga hästi igasugustesse soolastesse salatitesse üllatavaks eelroaks, suurepäraseks grilli täienduseks või krapsakalt ka külma kastmesse. Mulle väga meeldib valmistada vaba käega suurele taldrikule laotud salatit, kuhu fantaasia ja maitsetega mängides on võimalik kaunis kooslus luua. Varakevadine roheline vitamiin umbrohust saab ka alati peidetud kodujuustu ja muna sekka, kui naat tundub maitsetu, nõges karvane ja võilill mõrkjas. Kõige maitsvam roheline leht on ehk nurmenuku heleroheline õrn leht. Ja mesimagusad kollased õied.

Suure taldrikutäie salati jaoks läheb vaja:

frillice salatit
 100g taist suitsusinki (nt Rakvere)
 2 keedetud muna
 100g kodujuustu (Alma)
 veerand keskmist kollast melonit
 veidi oranži paprikat
 väheke punast sibulat

Kaste: 2 dl hapukoort või maitsestamata jogurtit, meresoola, piprasegu, punast sibulat natuke, punt rohelisi naadilehti, võilillelehti, nurmenukku, nõgest, murulauku, peterselli, rohelist sibulat

Keeda munad, üks muna riivi peeneks, teine muna lõika sektoriteks. Haki taine hea sink. Koori melon, eemalda seemned ja pehme osa ja tükelda väikesteks kuubikuteks. Haki paprika ja punane sibul. Laota salatilehed kaunile suurele taldrikule. Keskele puista singi taised kuubikud, singi peale nõruta lusikaga liigsest vedelikust kodujuust. Meloni kuubikud ringina singi ja kodujuustu ümber. Kaunis oranž söögiisutekitav paprika ja punane mahe sibul särtsuks. Keskele kuhja riivitud kollakirju muna ja munasektorid, puista üle moodsa rohelisega, kenad nurmenuku leheotsad, pikemad murulaugu tükid, peterselli käharat või rohelist sibulat. Aga targem on kogu kasulik roheline umbrohi peita koorese kastme sisse. 

Kui mul lõpuks salat valmis oli ja olin veerand päevast pildistamisele pühendunud, leidsin ma kapist veel väheke soolvees krevette, mis sobisid nagu i-le täpiks ja väikeseks preemiaks mulle õnnestunud salati eest. Meloni magusus ja taise singi soolasus koos kodujuustu ja muna pehmusega ja rikkalikult rohelisi vitamiine. Kevad on kaunis!

Retsept ilmus www.buduaar.ee´s

12. mai 2012

Eluehe emadepäev





Emadepäev on küll homme, aga olude sunnil tähistasime me lastega seda täna, kuna kook oli ka juba varakult valmis tehtud. Ja peolaua katsin ikka mina ja lapsed olid nagu kallid külalised mu lauas. Loodan, et kunagi on ka vastupidi. Tegin eelroaks advendiajal valmistatud imehead avokaadosalatit ja kuna mul oli see salat ka blogisse ülesse panemata, aga novembrikuised pildid nii jõulumaigulised, siis tegingi salati uuesti läbi. Milleks need väljamõeldud salatid siis õieti on, ikka uuesti tegemiseks ja mõnusaks maitsmiseks. Avokaadot saab ainult armastada, kasulik pähkline vili sobib hästi krevettidega, aga väga hea salati saab ka makra ja munaga. Kaunistuseks lisades külmsuitsulõhet, mis tõstab muidu maheda salati soolakat maitset.

1 avokaado
 4 keedetud muna
 2 šalottsibulat
 veerand pikka värsket kurki
 2 pakki lumekrabi
 majoneesi, hapukoort
 viie pipra segu, meresoola
 kaunistuseks külmsuitsulõhet, kirsstomateid


Haki lumekrabi või makra, riivi munamass, peenesta sibul ja kurk, koori ja tükelda avokaado, sega majoneesist, hapukoorest kaste, maitsesta. Serveeri näiteks Martini pokaalides, keera külmsuitsulõheviil veidi viltu, kirsstomati poolikud, munasektorike, kurgiviiluke kaunistuseks.

Torti planeerides oli mul algne, pikaaegne plaan šarlotti küpsetada, aga mõtlesin ka jogurtitordi peale. Ja väga maitsev on rabarberijogurt kaeraga, kuna rabarberi hooaeg on just alanud, siis mõtlesingi panustada rabarberile ja kuna selle kaunilt roosaka kevadekuulutajaga sobib hästi ka maasikas ja näiteks apelsin, siis pidin maasika jahile ikka linna poole sõitma. Aga poes ülisuurt ja rikkalikku jogurti valikut silmitsedes oli soodus naturaalsel Tere maasikajogurtil ja tegin valiku maasika kasuks. Puuviljadeks valisin lisaks maasikale, kollased virsikud ja rohelised kiivid, sest tahtsin, et emadepäev oleks seekord värvikas.

1 pakk tiramisumaitselist küpsist (180g)
 110g võid
2x 380g topsi naturaalset Tere maasikajogurtit
 1 suur pakk vahukoort
 10 tl suhkrut
 1 tl vanilliinsuhkrut
 1 ricotta kohupiimatoru (Otto)
 20g želatiini
 200ml virsikukompoti vedelikku
 300g maasikaid
 3 kiivit
 4 kompottvirsikut
 veidi šokoladi tükke
 piparmündi lehti


Purusta küpsised kombainis, sulata mage või, sega küpsisemassiga. Vooderda 26cm koogivormi põhi küpsetuspaberiga, mätsi küpsisesegu vormi põhjale, pane külmkappi tahenema. Pane želatiin 15 minutiks virsiku kompotivedelikku paisuma. Samal ajal valmista kreem. Sega jogurtitopsid sametise kohupiimaga, vahusta vahukoor suhkru ja vanilliinsuhkruga. Rohkem ma kreemi üldse suhkrut ei lisanud, et jääks niisugune mõnusalt naturaalne ja mahe. Lisa veidi puuviljatükke ja šokolaadi. Kuumuta paisunud želatiin pliidil, jahuta ja nirista ettevaatlikult segades kreemi hulka. Kalla kreem küpsisepõhjale ja pane vähemalt 5t külmkappi tarretuma. Enne kaunistamist lõika jogurtitordi äär terava noaga ettevaatlikult lahti, libista koogitaldrikule, eemalda küpsetuspaber. Kaunista puuviljadega ja piparmündi aromaatsete roheliste lehtedega.

Avokaadosalat oli mahe ja imehea, soojaks toiduks oli meil tomatine küüslaugurikas marineeritud kana, pruun riis, värske salat ja jogurtitort oli suussulav, mahe ja tõsiselt maasikane. Aitäh, kallid lapsed, Kristin ja Karl Marten, armastan teid üle kõige maailmas!:) 

Kingitusena unustasin ära märkida minu toidukire meelissõnadega Eesti looduskosmeetika brändi JOIK sojavahast lõhnaküünal maasika ja rabarberiga ning kooriv kaeraseep meega. Lõhnavat kevad-suvist meeleolu ja kaunist palet südamest lootes!:) Kaunist emadepäeva kõigile emadele, vanaemadele. Ema on ainulaadne, ema on kõige algus. Armastusel ja meestel pole siin muidugi väiksem osa. Õnnelik, et armastust on mu ellu seni jätkunud.

Mõlemad retseptid on nüüdseks ilmunud ka www.buduaar.ee´s

Mõnusad muffinid



 Muffinid on mõnusad. Tänapäeval ehk ongi muffinid esimesed küpsetised, millega lapsed ja ka poisid just küpsetamisega käe valgeks saavad. Kasutades küll ehk poe valmis pulbrit, aga algus seegi. Kui eelmisel aastal Meisterkoka saade jooksis, imetlesin sealseid osalejaid, eriti võitjat Whitneyd, et muffini retsept kohe peast võtta on ja tundus, nagu oleks ta muffinite küpsetamise keskel üles kasvanud. Aga mis need muffinid muud ole, kui väikesed keeksikesed ja kuigi siis, kui mina noorem olin muffinipanne veel ei eksisteerinud, keeksi küpsetati ikka küll rosinatega või kirjult kakaoseks, mõnusalt võiseid, kollaste maamunadega. Nüüd otsisin juba pikalt endale sobivat retsepti, kus muffin jääks mõnusalt mure ja kerkiks kenasti ja maitseks hästi. Ja küll oli ühe taigna puhul, et taigent oli rohkem, kui 12 muffinipesa nõudis või ei kerkinud kollane keeksike kenasti. Lõpuks mitme katsetamise käigus sain meelepärase muffini just niimoodi:

100g pehmet Eesti võid
 2 dl suhkrut
 1 suur muna
 100g hapukoort
 3 dl jahu
 1,5tl küpsetuspulbrit
 veidi apelsinikoort
 1 porgand riivitult
 mustsõstraid, pohli või muid marju


Vahusta pehme või suhkruga kohevaks vahuks, lisa muna, kui munad on väiksed, lisa 2. Sega küpsetuspulber jahu hulka ja lisa hapukoorega vaheldumisi taignale. Riivi veidi apelsinikoort ja porgand. Lisa taignale. Täida muffini pabervormid kolmveerandi osas taignaga, pane peale meelepäraseid marju. Küpseta eelkuumutatud ahjus 200kraadi peal kuni 30 minutit, jahuta avatud uksega ahjus, kui kuumus välja keeratud. Muidugi võib kauni tuhksuhkru loori muffinitele puistada või sametise kreemi kokku segada. Kui homseks küpsetusplaan ununenud, jõuab vara hommikul emmele ka muffinivirna küpsetada ja hea tassi kohviga unevõru silmade ümber kallile emale üllatus teha. 
Retsept ilmus www.buduaar.ee´s

9. mai 2012

Kordusena krõbedad kanaotsad kartuli-oasalatiga



Kevad kogub hoogu. Tulpide puna kumab läbi rohelise õienupu ja ehk just emadepäevaks avanevad kaunid õied. Roosakad mandlipuuõied tahavad veel mõne päeva kevadist sooja päikest. Sinavatest silladest on aias lopsakas sini-roheline vaip. Aiamaal on mulda saanud veidi porgandit, rohelist hernest, tavalist roosakat redist ja uudset valget, peenratäis šalottsibulaid. Läheb veelgi soojemaks ja kui õhtune roosakas külmaennustav laotus kaob, saab maha panna ka muud vajalikud asjad ja rikkalikult erinevaid rohelisi salateid.Kägu kukub kajavalt. Aiatoolid ja laua tõstsid poisid talvevangist välja ja parandasid mõnda katkist lauda. Grillil pole veel tolmu pühkinud. Aga marinaadi kanale olen harjutanud küll. Ostsin naaberküla kitsukesest maapoest imeliku koti kanajalaotsasid. Krõbedaks küpsedes aga oli neid päris mõnus käe vahelt süüa, kuna jalaots oli lihast puhas. Marinaad sai niisugune 1kg kanajalaotsadele:
3 spl basiiliku maitselist oliivõli, 2 spl valgeveini äädikat, 3 spl magusat tšillikastet, 0,5tl Meira pizzamaitseainet, 3 tl meresoola, veidi suhkrut, 3 purustatud küüslauguküünt, veidi koriandrit veskist värskelt jahvatatuna
Sega maitseained kokku ja pane kanatükkidega suurde kilekotti või kaussi. Hea kui kana marineeruks üle öö, kuid piisab ka 3-4 tunnist, kui kiire on. Küpseta ahjus kuni tund, poole peal keera ringi.
Lisandiks tegin taas kartuli-oasalatit, aga veidi teistmoodi: 7-8 keedetud kartulit, 1 purk punaseid ube, 4 keedetud muna, 1 õun, pool värsket kurki, pool sibulat, 150g taist suitsusinki, punt murulauku, lahjat majoneesi, hapukoort, soola, piprasegu, ürte, veidi sinepit
Haki salati ained, sega kastmega, lisa ohtralt rohelist murulauku. Esimene tore roheline lisand, mis aias kenasti talve üle elanud. Niisugune toit rõõmustas meid 1.mail, kevadpühal. Muffineid tegin ka, aga pilt jäi tegemata, aga muffinite lugu tuleb juba teine. Kena kevade jätku kõigile!