Olen pidanud põhimõttelist pausi. Hoidnud virtuaalsest maailmast eemale ja pildistanud üsna vähe. Vahel on niisugused mõtlikud vaheajad vajalikud, et taas edasi liikuda, suundasid valida ja seisukohti siluda. Nüüd Eesti sünnipäeva eel, kui üle ilma hakkab taas pere koju tagasi jõudma, on põhjust taas suuremat menüüd koostada, keeta, küpsetada ja katta. Samuti tegin esmakordselt niisuguse liigutuse, et ostsin väikese pühaliku sini-must-valge laualipu ja kuigi ma toidutrendilikult rukkililli ei kuivata ega sügavkülmuta, kuigi nad suvel aias kaunilt õitsevad, ostsin võrratult kaunid ja sini-sinised rukkililledega salvrätikud. Usun, et meeleolu ja pidulikkust saab pühapäevane peolaud kindlasti.
Aga üks päikese ja kevade igatsust täis rõõmus salat kaunil taldrikul. Need sinised rukkililled, värvilised liblikad, pruutvalged maikellukesed, valged karikakrad, kevadkollased nurmenukud, sügavlillad kannikesed, helekollased võililletupsud ja punased sõbralikud lepatriinud Helina Tilga kaunil keraamikal on täiesti eestimaine. Ja salatki täitsa kodumaine, kus maailma maitseid pakuvad mahlased oranžid apelsinid ja vahemerehõngulised soolakad krevetid, eks head maitsekat vähki püüdsid me isad ja vennad noorusaegadel, kui rohi oli rohelisem ja vesi voolas jõgedes kiiremini.
1 tops hapukoorega kodujuustu, 2 kirsstomatit, veidi värsket kurki, 2 keedetud muna, 1 karp krevette soolvees, pool apelsini, veidi rohelist sibulat, veidi lahjat majoneesi, soola, piprasegu, pehmet saia
Keeda munad, jahuta, lõika sektoriteks. Pane tops kodujuustu taldriku keskele. Puista ringjalt värske kurgi seibid ja kirsstomatid, keedumuna sektorid, aseta salati keskele kuhja krevetid. Lõika apelsinist rattad ja keera lilleks. Raputa üle rohelise sibulaga. Maitsesta väikses pitsis veidi lahjat majoneesi vähese soola ja pipraseguga, söö salatit hea pehme saiaga kastet lisades. Mahlane ja toitev naturaalsete maitsetega salat toob päikese hinge.
Pühapäevaseks pidupäevaks aga tuleb varuda või sahvrist välja otsida head vürtsikilu, kodumaist kartulit, rohkelt head kibedat sibulat, rasvast heeringat, punavat keedupeeti, musta leiba, mädarõikaga toorjuustu, head sealiha tükki, krõmpsu porgandit, krehvtist küüslauku, mõrkjaid männiseeni, naturaalseid pilvikuid, veinimarinaadis kitsemampleid, paksu hapukoort, mahedalt marineeritud kurki, kanget sinepit, krõbedaid kaerahelbeküpsiseid, magusat kohupiima, korralikku vahukoort, vägevaid vaarikaid, maitsvaid metsamarju, šarmantset šokolaadi ja head kodumaist kihisevat või vürtsikat ürdilikööri. Märksõna hea ja kodumaine ja vaatame hiljem, mis hää kraam lauale sai. Päikselist pidupäeva kõigile!!!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar