Otsing sellest blogist

30. jaan 2013

Koorene kalapasta krevettidega




Lumevalges saju ootuses. Killuke rohelist kevadet lillakasroosa kollase südamega priimula näol koju toodud. Kaunis meeleolu loov lill (Primula vulgaris), mille kevadel kenasti saab aeda istutada ja värvikat õiteilu jätkub ehk aastateks. Aga küünlakuu lähenedes, kui ennustatakse veelgi krõbedamat karmi talve, on ikka hea võbelevat küünlaleeki nautida. Hajutab pinged peast ja rahustab meeli. Kõhule aga annab head kosutust üsna kiirelt valmiv külluslikult koorene kalapasta kabatšoki ja krevettidega. Ma ei tee pastat just tihti, aga kui tegemise ette võtan, meeldib mulle rikkalik kaste, kus komponente rohkem, kui ehk pastakultuur nõuaks.


150g pennesid, 150g lõhet või forelli, pool punast sibulat, 2 küüslauguküünt, 4-6 kirsstomatit, peotäis sügavkülmutatud rohelisi herneid, pool kabatšokki, 1 karp krevette soolvees, kohvikoort, soola, ürte, pipart, rohelist sibulat, peterselli, õli


Pane pennede jaoks vesi keema, lisa parajalt soola. Mina keedan küll alati veekeetjaga kuuma vee ette, see kiirendab tunduvalt toidu valmimist. Kuumuta  pannil õli. Tükelda lõhe koos nahaga, siis jääb hea väärtuslik kalarasv alles. Lõika kabatšok väikesteks tükkideks, haki punane sibul, poolita kirsstomatid (mõned jäta kaunistamiseks) ja purusta küüslauk. Passeeri kergelt kuumas õlis sibulat ja kabatšokki, siis lisa kala, keeruta kiirelt ja alanda kuumust. Nüüd lisa kirsstomatid ja küüslauk. Kalla pannile paras ports kohvikoort. Sega kõik läbi ja maitsesta soola, ürtide ja pipraseguga. Et kaste oleks mõnusalt maitsekas ja ka veidi tummine, lisa pastakeedu vedelikku mõned lusikatäied, samuti krevettide soolvett. See on niisugune mõnus merene maitse, mis teeb kastme maitsenüansid just nimelt rikkalikumaks. Lisa sügavkülmutatud rohelised herned (mul jätkub veel oma aia herneid) ja veidi krevette. Kurna penned ja vala kooresesse kastmesse, sega läbi ja serveeri kiirelt kaunistades poolikute kirsstomatite ja krevetikuhilaga, roheline sibul või petersell kauniks rohekaks kaunistuseks. Peterselli võtan sügavkülmast, rohelist sibulat aknalaua pealt klaasist, kus sibulapesa iga päev päikest püüab. Aga kes saab ja tahab, ostku poest. Klaasike head pinot grigio´t  ainult tõstab külluslikult merese pasta mõju meeleolule.

Vitamiinisüstiks aga sobib uus lemmik tsitruseline: sweetie - pomeli ja greipfruudi magus ristand. Sweetie võib täiesti ära koorida ja eemaldada ka viha valkjas nahk, veidi suhkrut peale raputada ja lasta taldrikul seista, aga naturaalsena on ta tegelikult kõige maitsvam. Viirused värisegu!

Kommentaare ei ole: