Otsing sellest blogist

26. jaan 2015

Hautatud seakõrvad köögiviljadega


Kui väljas veidike külm napsab põsest ja lumi krudiseb mõnusalt jalge all, kui plaan väljas veeta mitmeid tunde, väike matkake looduses või tavaline pikem jalutusring. Tasub tulele panna pott seakõrvadega. Seakõrvad potti hauduma, väike etevalmistus köögiviljadega, need külma vette ootele, talveriided selga ja õue. Seakõrvad võivad haududa vaiksel tulel mitu head tundi. Kui oled piisavalt imetlenud kitsekapjade mustreid lumel või jälginud orava koheva saba liuglemist männipuupruunil. Imetlenud päikeseketta varajast pilvevatisse põhku pugemist, koju tagasi pöördudes lisad tükeldatud köögiviljad seakõrvaleemele. Nii kaua kui lumemärgi kindaid ahjule kuivama sätid või jääkirmepuruga saapaid ahjuotsa tahenema paned, valmib köögis parajalt lihakas ja köögiviljane roog. Juba paiskub kõikjale mõnusat värske kapsa lõhna ja loorberi ning vürtside pikantset aroomi.

500-800g seakõrvu, vett, 1 loorber, 1 koorega sibul, paar koorega küüslauku, jupike varssellerit, kiluvürtsi, meresoola
veerand värsket kapsast, 3-4 porgandit, 5-6 kartulit, paar küüslauku, maitserohelist

Pane seakõrvad külma veega keema. Riisu hoolikalt vaht. Lisa loorberileht, koorega sibul, küüslauguküüned, varsseller, puista veidi kiluvürtsi ja maitsesta meresoolaga. Keera kuumus kõige madalamaks. Lase seakõrvadel mitu tundi vaikselt haududa. Siis lisa  suhteliselt suuretükilisena köögiviljad leende. Hauta köögiviljad küpseks. Purusta noaseljaga küüslaugud ja lisa potti ja keera kuumus välja, lase maitsestuda. Kurna leem eraldi kaussi, tõsta köögiviljad seakõrvadega teise kaussi. Mõnusalt pehmeks haudunud seakõrva tasub serveerida ja süüa hästi kuumalt, nii maitseb see patune pekiosa väga hästi, kohustuslikuks lisandiks kindlasti superhea Põltsamaa Felixi Inglise sinep ja miks mitte ka mädarõigas. Salatiks sobib suurepäraselt midagi krõmpsu ja magushapukat, nii segasin keedetud peedi marineeritud kurgi ja pärlsibulaga. Kokku sai väga sobilik toit, mille juurde sobib klaas keefiri.

Kommentaare ei ole: