Otsing sellest blogist

15. okt 2015

Tšilli särtsuga kanasupp hapukapsa ja peediga



Kuigi hommikud üllatavad väheke kargelt naksava hallaga. Päevad on päikeselaigust sügiskollased. Ja õhtutel lehesahinas käies on vaikuse saatjaks mõnus krabin. On suur sügis korralikult kohal. Supipajad tuleb tulele panna ja kolm kanget : ingver, tšilli ja küüslauk vaja enda tervise kasuks tööle panna. Heast sügisesest köögiviljast ja sibulast rääkimata. Kanasupp on ikka see, mis haigusest kosutab, väsimuse pühib ja korralikult täidab ka kõhtu. Tänases roas serveerisin mõnusalt tšilli särtsuga punavat magushaput rohke küüslauguga suppi terve kanakintsuga sööja kohta. See tähendab, et jätsin liha tükkideks lõikamata. Korralikud ingveri laastud ja küüslaugu viilud heal teraleival lisandiks ja kõht sai hästi täis.

3 kanakintsu, vett, kaks peotäit hapukapsast, pool valget sibulat, 2 koorega šalottsibulat, jupp ingverit, 1 porgand, 1 tomat, 3 keedetud peeti, tükike külmsuitsu pekki, 2 väiksemat küüslauku koorega, 3 kopsakat küüslauku toorelt, suhkrut, soola, piprasegu, kiluvürtsi, Prantsuse ürdisegu, 1 loorberileht, sorts valge veini äädikat, veidi barbeque kastet, 2 kartulit, pool teelusikatäit ingveri, tšilli ja küüslaugu segu (Kolm kanget, Raudale talu), tilli, peterselli, rukolat, veidi porrulaugu rohelist

Panin kana külma veega keema, riisusin vahu ja lasin veel mõnda aega mustust kanalt välja keeda, siis lisasin soola, piprasegu ja loorberilehe. Samuti mõned koorega šalottsibulad ja kuues küüslaugud. Kuna hapukapsas tahab rohkem keemisaega, lisasin ka hapukapsa kohe. Ostan alati Kadarbiku talu valmistatud hapukapsast, kus on parajalt ka porgandit lisatud. Kapsa hapendamise protsess on Kadarbikus alati esikoha vääriline. Sellest saab alati hea supi. Peagi lisasin ka tükeldatud sibula ja porgandi ning hakitud ingveri. Lasin madalal tulel vaikselt podiseda. Kui hapukapsas juba mõnusalt krõmps, lisasin kartulikuubikud, tomati tükid ja riivisin keedetud peedi, sortsutasin värvi säilitamiseks valge veini äädikaga ja kasutasin ära ribist kappi jäänud barbeque kastme. Parajalt magushapusust tuleb sealt. Nüüd on kord korraliku maitsestamise jaoks. Kuigi mul oli ka toorest tšillit, kasutasin sahvri riiulile seisma jäänud Kolme kange segu. Suhkrut mõned teelusikatäied, Prantsuse ürdisegu, kiluvürtsi veidi, porrulaugu rohelist osa. Samuti meenus mulle tükike külmsuitsu pekki külmikus ja toreda Kaju köögi külalispostitus, kus Olga ema borši täiustas kroonina just peki ja küüslaugu pastaks hõõrutud seguga. Kolm korralikult paksu oma ema aia küüslauku purustasin ära ja keerasin kuumuse välja. Peterselli, tilli ja peenrakastides veel rohelisena kutsuvat rukolat ka. Ka hea supi valmistamises on lahe ära kasutada kodus olevad jäägid, näpuga retseptis järge ajamata, kui muidugi põhitehnika selge. Maitse ja maitsesta, peaks kuklas kükitama ja küll nii ka maitsev supp valmib. Püsige terved!

Kommentaare ei ole: