Otsing sellest blogist

3. okt 2015

Kartuli-kanasalat rohelise herne ja greipfruudiga



Nostalgia purpurroosa roos õitseb veel kaunilt sügiskirjus. Nostalgiline on ka tänane salat. Nõukaajal pakuti seda sageli paljudes kohvikutes. Pealinna salat,  mis pärit Vene köögist. Kuna kapis leidus nii keedetud kartulit kui kana, siis oli vaja vaid munad keema panna. Heas usus arvasin, et puuviljakorvis on apelsin, oli aga greipfruut. Aga sellest pole katki midagi. Parima salati saabki alati fantaasiat kasutades ja olemasolevaid toiduaineid kasutades.

5-6 keedetud kartulit, 1 ahjukanakints, 4 muna, 1 punane sibul, veerand värsket kurki, pool greipfruuti, veidi marineeritud kurki, 2 dl konservherneid, hapukoort, majoneesi, soola, suhkrut, piprasegu ürtidega, kaunistamiseks rukolat, salatilehte

Originaalsalatis on ka porgand, ma ei viitsinud üksikut porgandit keeta, kuigi munadega koos oleks see olnud võimalik. Muidugi võib kana alati rohkem olla, aga mul oli lihtsalt momendil ahjupraest järele jäänud üksik kanakints. Mulle meeldib, kui salatis on palju muna. See teeb salati sametiseks. Ja krõmpsuv kolmik: sibul, värske kurk, marineeritud kurk - teeb iga salati alati heaks. Kuna greipfruut on veidi viha, tuleb üritada kogu valge nahk viljalt koorida, aga tiba suhkru lisamine salatisse võtab mõrkjust hiljem tagasi. Vanasti lisati karutlisalati kastmesse alati konservherne vedelikku, nii tegin tänagi, see aitab maitsetel kiiremini seguneda lihtsalt. Tahtmine oli ka rohelist rukolat värskelt salatisse hakkida, sest peterselli ja tilli mul enam peenrakastides polnud, aga siin tabas mind taas laiskus. Pealinnasalatit soovitati alati serveerida rohelisel salatilehel. Kaunistamis traditsioonist meeldib mul küll kinni pidada, et salati garneeriks tuleks valida salatis kasutatav tooraine. Tegelikult rukola mõnus sinepine mekk pani mind arvama, et salatikastmesse võiks ka sinepit lisada, seda tehti ka ikka nõukaajal. Nii et, kui pealinnas segased lood, siis Pealinna salat on lihtne ja maitsev, paras aeg potitäis salatit valmistada, siis pühapäev on hooleta, juurde saab ju alati midagi tõhusat grillida, et eine täiuslikum.

Kommentaare ei ole: