Tšilli särtsuga kalkunipallisupp nuudlitega |
Kalkunipallid suvikõrvitsaga rassolnikus |
Veel leiab aiast rohelisi rukola lehti |
Lepatriinu küünlad ja kaitsvad kastanimunad |
Rikkalik kana-nuudlisupp šampinjonide ja kalkunilihaknellidega |
Kapsasupp loomalihaga Tomatine kapsasupp kanaga |
Ingver ja küüslauk - sügise kohustuslikud toidu lisandid |
Kanasupp šampinjonide ja kruupidega |
Tšilli särtsuga kalkunipallisupp nuudlitega
Hakitud kalkuni kintsuliha pakid on 400grammised. Selle pakiga saab umbes 2 liitrise potitäie suppi. Kalkunipallitaigen:
1 pakk hakitud kalkuni kintsuliha (Rannamõisa), 1 muna, 1 sibul, 2 viilu terasaia, 2 küüslauku, veidi hapukoort, tulist lihamaitseainet, soola, Prantsuse ürdisegu
vett, 1 loorber, mõni vürtsitera, 2-3 kartulit, veidi õli, 1 porgand, 1 sibul, paar küüslauku, tilli, peotäits nuudleid, pool punast tšillikauna, soola
Kõigepealt valmistan lihapallitaigna, tavaliselt sõtkun kõik märgade kätega läbi ja loobin veidi hakklihataigent. Keedan veekeetjaga kuuma vee, panen silma järgi umbes pool potti või veidi rohkem. Esimesena lähevad keema kartuli kuubikud. Porgandi ja sibula passeerin pannil kuumas õlis kiiresti, lisan supile. Siis hakkan märgade kätega lihapalle supile lisama. Peotäis nuudleid või väiksemaks murtud spagette. Lõpuks maitsestan ja panen ka veidi tšillit ja ikka purustatud küüslauku ka.
Kalkunipallid suvikõrvitsaga rassolnikus
Vahel kohe on niisuguse supi isu, kus on sees hapukurk. Mul on enda tehtud marineeritud kurgid, mis sobivad samuti nii seljankasse kui rassolnikusse. Ja sügise tulles meeldivad mulle supid, kuhu lisan odrakruupi. Suvel ei tule kruup soojas toidus mitte meeldegi. Kalkunipalli taignale lisatud suvikõrvits, teeb need mõnusad pallid veelgi maitsvamaks ja mahlaseks
.1 pakk hakitud kalkuni kintsuliha, veerand suvikõrvitsat, 1 keedetud kartul, pool sibulat, 2 küüslauku, piprasegu, Vahemere ürte, soola
peotäis odrakruupi, 2-3 kartulit, 2-3 marineeritud kurki, 1 porgand, 1 sibul, veidi varssellerit, väheke ingverit, letšot, kurgi marineerimis vedelikku, 2 küüslauku, vett, soola, erinevaid maitseaineid
Algul valmistan taas lihapallitaigna, lisades hakklihale riivitud suvikõrvitsa ja kartuli, seekord muna ei pannud ja ka saia mitte ja pallid püsisid ikkagi väga hästi koos. Peenikeseks hakitud sibul ja purustatud küüslauk, maitseained ja soola ja segan taas märja käega kõik läbi. Kuuma vette panen keema kartuli kuubikud, peotäie kruupi, passeerin porgandi rattad ja hakitud sibula, lisan supile. Selles supis kasutasin paprika letšot, mis andis niisuguse kerge tomatise puudutuse, samuti veidi kollaseid, rohelisi paprika viile letšost. Lõpuks teen märja käega lihapallid. Hakitud marineeritud kurgi tükid ja veidi ka marinaadi. Maitsestamisel olen kasutanud ka sügise alguse marineerimishetkedet järele jäänud maitseaineid. Näiteks niisugune segu tomatite marineerimiseks, mille koostises on kuivatatud tilli varred, koriandrit, küüslaugu laaste, musta pipart ja purustatud loorberilehte. Sobib väga hästi. Ja, et i-l ikka täpp peal oleks, siis purustatud küüslauku ka ja lasen maitsetel tõmmata.
Rikkalik kana-nuudlisupp šampinjonide ja kalkunilihaknellidega
See supp tuli maitsekas ja paks, et pane lusikas või püsti. Mõnest kanakintsust või koivast keedetud puljong kõikide heade reeglitega, kuues sibul, mis teeb puljongi kuldseks. Mulle meeldib kanasupile vahel ka seeni lisada. Viilutatud valged šampinjonid ja mõnus seenemaitse on täiesti olemas, nagu ise oleks metsas seenel käinud. Kuigi pruunidel šampinjonidel on ilmselt tummisem maitse. Kalkunilihaknellid said seekord supisse lihtsalt seepärast, et pool pakki oli järel, teine pool oli rännanud pasta sisse. Hakkisin lihtsalt veidi sibulat ja maitsestasin ja surusin segu kokku. Samuti on siin supis kasutatud kirsstomateid. Need lisan supi lõpus, taas niisugune mõnus itaaliapärane puudutus toidus. Ja pirukaid me supi juurde ei tee, ikka head rukkileiba, millele saab küüslaugu õhukesi viile ja ingverit toorelt panna. Väga hea!
Kanasupp šampinjonide ja kruupidega
2-3 kanakintsu, vett, 1 sibul, 1 porgand, peotäis odrakruupe, pool karpi šampinjone, 2 kartulit, 2 küüslauku, maitserohelist, soola, maitseaineid, jupike varssellerit ja ingverit
See on üks hea ja teistsugune supp. Klassikaliselt tehakse seenesuppi kruupidega ilma kanata, mulle aga meeldib siiski kanapuljong väga, see ravib ja kosutab ja siin blogis on sellest sadu lugusid. Pane kanakintsud külma veega keema, riisu vaht ja kanast väljakeenud mustus, lisa soola, vürtsiterasid, erinevaid maitseaineid veidi. Mõni koorega šalottsibul ja kuues küüslauk sobib ka. Jupike varssellerit ja ingverit teeb ainult head. Suppi valmides võib koorega maitsetaimed supist eemaldada. Kruupe ma pole leotanud, lisan need ka kohe peale kana ja lasen supil vaikselt podiseda. Passeerin taas porgandi ja sibula ja lisan supile. Lõpuks kartuli kuubikud ja seene viilud. Küüslauk ja tilli sügavkülmast. Peterselli mul sel aastal sügavas kahjuks pole ja sellest on väga kahju. Kaunistuseks mõrkjat rohelist rukola lehte, mida täna hommikul kaunistasid valged lumekruubid.
Kapsasuppi kahte moodi
Olen ikka lugenud vahel kapsasupidieedist. Aga pean tunnistama, et värsket kapsast saab koju häbematult vähe ostetud. Kui ta aga kodus juba on, siis muidugi saab nii suppi kui salateid teha. Sai võrreldud kapsasupidieedi supiretsepte ja kuna teen selle lisa sissekande hoopis juba aastal 2016, siis jõuluajal keetsin mitu head potitäit erinevat kapsasuppi. Omavahel peres naersimegi, et meil on rasvupõletav kapsasupidieet. Kuna väga armastame mõlemad mehega suppi, oli valmiskeedetud supp igal juhul kümnesse. Ja ega ta ei erinegi mistahes kapsasupi meetodist. Ühe supi keetsin loomalihakontidega, millest tuli väga hea lihav puljong, kohati ikka lausa mõtlesin, et oli see nüüd lammas või veis, mis potti läks. Korralikult erinevat köögivilja lisaks värskele kapsale ja ka kirsstomateid. Mida ma supi sisse ei pannud, mis nendes supidieedi retseptides oli, oli paprika. Aga tomatise kapsasupi keetsin hoopiski kanaga ja lisasin ka šampinjone ja head lemmik Bonduelle šampinjoniletšot, mis on hea abimees tomatiste suppide valmistamisel. Ka värske kapsa supi puhul on oluline korralik viimistlemine küüslauguga. Ja kindlasti sööme me supi juurde alati head teraleiba, millele ka veel ohtralt küüslaugu seibe laome, et teisel päeval ühistranspordis meid keegi vist näha ei soovi.
Pimedad sügisõhtud kutsuvad ikka küünlaid süütama. Ootamatult avastasin, et tavalised valged teeküünlad on otsas. Kuidagi kurb hakkas. Siis aga piilusin kappidesse ja leidsin tütre toodud lepatriinuküünlad ehk Hollandist, mida ma kuidagi ei raatsinud kunagi põlema panna. Kaunis punane leek oli, taht põles ära, nüüd niisugused armsad lepatriinupesad alles. Ja öökapil raamat, et veidikegi rohkem enda sisse vaadata. Mis raamat see küll on!?
Toidunautlejatele soovitan ka soojalt tuttuut filmi Tagasi tippu. Bradley Cooper teeb tulest ja veest läbikäinuna tulise comebacki restoranimaailma tippu. Väga lähedalt võtted, nii pannil kui serveerimisel suurköögis, kui inimeste ilmetel. Üle tüki aja tahtsin filmi edasi vaadata, veelgi rohkem, veel neid ägedaid stseene ja vägevaid roogasid.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar