Tänane lumi kevadisel sinisel sillavaibal |
Sinepine kana kevadise kodujuustusalati ja kartuli-oaseguga |
Kattega kanafilee brie juustu ja kirsstomatiga, lisandiks spagetid parmesani juustu laastudega ja porgandi-kapsasalat majoneesiga |
Hapukapsasupp kahe kanaga |
Hapukapsasupp searaguuga |
Sinepised searibid keedetud kartuli ja porgandiga Salatikausis - värske kapsas, porgand, varsseller, avokaado, kirsstomat, värske kurk, roheline sibul Vaasis kaunid avanenud mustikaõied |
Punase oa supp kana, sinepise ribi, suvikõrvitsa ja tomatiga |
Rikkalik pannkoogihommik - lisandid kalamarjast kohupiimani |
Pannkook hapukoore ja lõhemarjaga |
Lihavõttelaud |
Kana-nuudlisupp suvikõrvitsa, kirsstomati ja kookospiimaga |
Kreveti segasalat herneste, muna ja värske kurgiga |
Kaunil hommikul Villa Wessetis võib lubada ka endale pokaali šampust |
Meeldiv, et hommikusöögilauale jätkub nii pannkooki kui värsket puuvilja ja kreemivahust rullkooki |
Populaarne räimeburger Ristikheina kohvikus |
Kummelikana kartulipudruga kodune ja hea |
Sellelt koogilt meenub mulle soolakas maik |
Pavlova virsikutega sulas suus |
Singi-seenepizza Keila Gusto pererestoranis |
Äge interjööripilk lakke Gustos |
Kana köögivilja-seeneraguuga kodus |
Mulgipuder seapõse, sibula ja šampinjonidega |
Kas peale 2 tunnist jalutuskäiku võib endale pool ahjus küpsetatud seakooti lubada? |
Lemmikhetked mereannisalatiga |
Naadi varesejalgadest lehed ja nii nõges, nurmenukk kui võilill kannatas juba hakkida nii salatisse kui suppi. Olen seda juba siin kirjutanud, et meeldib mulle seda vitamiiniväge kodujuustusalatisse peita. Sinna sobib lisandiks hakkida kõike - nii kurki kui tomatit, muna, aga sobivad ka oliivid ja kapparid, sibulast rääkimata. Sinepise ahjukana juurde tegin kartuli-aedoalisandi väga lihtsalt. Kui kartul keeb umbes 20 minutit, siis 10l minutil lisasin kartuli keedupotti külmutatud aedoad. veidi soola ja pärast kurnamist sutsuke võid.
Kui vahel jääb veiniõhtutelt või muidu brie juustu poolikut külmikusse, saab selle ära kasutada kattega kana ahjus valmistades. Väga lihtne, juustutükid ja tomatid maitsestatud kanafileele ja majoneesiga üle lihtsalt valada ja ahjus küpsetada. Porgandi-kapsasalatile tasub enne majoneesi lisamist õunaäädikat sortsu lisada, annab mõnusalt hapukat mekki.
Avokaadot kasutan sageli ja enamasti krevetisalatites. Aga väga hästi sobib see pähkline vili ka soolalõhesaia peale hommikusöögiks. Aga samuti sobib avokaado alati ka ükskõik millise muu värske salati juurde. Sinepise searibi juurde tegingi salati värskest kapsast, porgandi laastudest, värske kurgi rivadest, kirsstomati pooltest, varsselleri jupist ja avokaado viiludest. Hea salatikaste paneb i-le täpi.
Kui hapukapsas poest kenasti koju tassitud, siis tuleb ikka head hapukapsasuppi keeta. Niisugust vanaemade klassikat rasvase kõhualuse sealihaga pole ma ammu keetnud. Aga väga hea supi saab ka nii searaguu kondiga kui nii toore kui grillkana kahese kooslusega. Supile olen lisanud ka alati sibulat, porgandit, varssellerit ja lõpus viimistledes ikka küüslauguga. Hea supi võti.
Ka kevadel on sobilik kaunvilju süüa, nii valmis just täna supipajas punase oa supp. Mulle meeldib oa valgune maitse, oa juurde sobib alati tibake tšillit ja oasuppi ei pea kartulit panema, piisab ka köögiviljast, täna lisasin porgandit, sibulat, varssellerit, suvikõrvitsat, kirsstomatit, küüslauku ja rohkelt erinevat rohelist. Sest aknal viskavad pikkust nii petersell kui koriander, mu suur lemmik.
Me ei küpseta iga pühapäev pannkooke. Pere on harva koos. Aga, kui pannkoogi küpsetamine ette võtta, tuleb lisandite laud rikkalik. Kõigepealt head soolast gurmeed, soolalõhet ja lõhemarja, hapukoort, Gouda juustu, sinki, magusaks lisandiks moosi, mustikaid, kohupiimakreemi. Oh jummel, kui kõike tahad proovida, tuleb pärast mitme tunnine jalutuskäik ette võtta.
Kord aga kevadet kiigates panin ahju seakoodi köögiviljadega ja läksime kaasaga pikale jalutuskäigule. Jalad väsind, meel hea, ninal punav päikesetriip oli kodu jõudes lausa lust seakoot pikuti pooleks lõigata ja nautida lõunasööki, nagu Poola teeäärses bistroos. Oi, oi, kui maitsev golonka.
Vahel meeldib mul selgele kanasupile ka kookospiima ja vürtse lisada. Kookospiimaga võib ka kanakastet rikastada.
Kevade ootuses oleme pere tähtpäevi tähistamas käinud ka kodunt väljas. Populaarses Ristikheina kohvikus sai nauditud kena õhtupoolikut, kus pere mehed maiustasid ülipopi räimeburgeriga.Ja minu tellitud kummelikana kartulipudruga maitses koduselt ja oli ülimaitsev. Kiidusõnu sai samuti tütre baklažaanivorm, serveerituna mini ahjupotis, mul jäi vist varju tõttu see pilt lisamata. Ja milline visuaalne võrratu magusalett neil on. Kuna me tellisime kõigile erinevad koogid ja ka maitsesime üksteise kooke, siis minu valitud, üks mu suurtest lemmikutest Pavlova, lihtsalt sulas suus. Aga kõikidel teistel kookidel oli kerge soolakas maik juures, mis mind väga ei tiivustanud. Küll oli kohvikus õdus ja soe õhkkond. Nagu oleksid heal sõbral külas, pretensioonitult kodune.
Samuti käisime uudistamas Keila uues Gusto pererestoranis. Itaaliapärane stiil ja kujundus ja toidulaud ei peaks kunagi alt vedama. Pizzad olid head ja päike priiskas palavusega läbi aknaklaaside. Laetaladesse istutatud tühjad veinipudelid oli mõnus sisustuse inspiratsioonihetk. Üksinda esmaspäeva õhtust saali teenindav habemega noormees oli tegus ja sõbralik. Serveerimislaualt sai võtta sidruniga vett ja pizza peale kastmeid ja ilmelt ka pasta juurde ciabattat ja võid, nii mulle vähemalt tundus. Tore idee ja hea, et alati ei pea pizzat ainult putkast tellima. Vaid saab istuda mõnusal diivanil, kujutleda, et tunned neid inimesi perepiltidel seinal ja nautida külma veini ja erinevaid pizzasid. Me tellisime lauda lausa neli erinevat, menüüsse jäi veel kaks, mida tuleb siis järgmisel külastusel proovima minna.
Oleme Villa Wessetis Pärnus käinud lühipuhkusel juba neli korda. Mõnus on heal hommikusöögil lubada endale pokaali šampust ja kuigi ma olen ikka rohkem soolase toidu usku, on hea niisugusel romantilisel hommikul nautida pannkooke, erinevaid värskeid puuvilju ja mõnusalt kreemivahust rullbiskviiti.
Ja kui ikka külm kimbutab, tuleb ahi küdema panna ja hea ja eestilik mulgipudru praetud suitsutatud seapõse, sibula ja seentega kulub marjaks ära. Aga kui päike teeb kõrgemaid tiire ja taas soojendab südant, on hea lohutustoit veini kõrvale mereannisalat rukola rohelisel padjal, kuhu võib rikkalikult panna nii makrat, mis kreveti maitset toetab, rannakarpe, porrut, mune, tomatit, kurki,avokaadot, särtsakaks krooniks sobib sidruniviil ja vitamiiniseks krõmpsuks seesamiseemned. Ja keegi ei keela enne salati valmistamist üks naadi-nurmenuku-võilille-nõgeselehtede korje teha. Vahelduseks võib teha ka krevettidest segasalati, lisa krevettidele värsket kurki, rohelist hernest, muna, miks mitte ka sibulat, hea majoneesikaste tilli ja peterselliga lisaks. Söö röstsaiaga või pane külalistele pokaali. Nii sai vist lahti jutustatud enamus ritta seatud pilte. Loodan, et kevade kius peagi raugeb ja soe päike ja rohke rohelus teeb meele heaks ja hingele pai.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar