Otsing sellest blogist

8. jaan 2013

TAGASIVAATE TAKSOMEETER e Nauditav neljas vol 2

Talvine kirsi-šokolaadikook

Karrimaitseline kiluamps rukkileivaga

Kõrvitsa-lillkapsapüreesupp tšilliga

Peedipirukas juustu ja oliividega

Penne forelli ja krevettidega kreemjas porgandikastmes

Penne forelli ja krevettidega kreemjas porgandikastmes

Vaarikatort vaarikavahu ja halvaaga

Tuunikalapirukas päikesekuivatud tomati ja paprikaga

Peedi-heeringakreemiga täidetud munad
Teise tagasivaatavasse postitusse valisin taas hulga pilte, et just endale meelde tuletada, et neid läbitöötatud retsepte (mis ilmusid 2012 a Buduaari portaalis) ise ka kodus taas teha.

 TALVINE KIRSI-ŠOKOLAADIKOOK,mis praegu veel kestva Draakoniaasta auks sai tehtud, kuna tähistamiseks oli ka põhjust, sest olen Draakon. Kirglikult kirjutasin selle koogi tegemisloo ka blogis lahti. Nüüd on blogist üsna lihtne ka retsepte leida, kui trükkida bloggeri vasakul ülaosas olevasse tühja lahtrisse vastav otsingusõna. Kook sai head tagasisidet headelt tuttavatelt ja lumehanges puuhalul külmakraadides tehtud toidupilt ka kriitilisematelt lugejatelt kiita. Kook sai rikkalikult šokolaadine ning hea kirsinüansiga.

KARRIMAITSELINE KILUAMPS RUKKILEIVAGA on huvitav lihtsatest eestipärastest toiduainetest koosnev salatiamps, mille teeb eriliseks lisatud karripulber. Korralikult soolane vürtsikilu, keedetud muna, terav sibul, hea rukkileib ja ainult Eestile omane kodujuust kihtidena karrikastmes tasub järele tegemist ja te võite üllatuda.

KÕRVITSA-LILLKAPSA PÜREESUPP TŠILLIGA. Ma üldjuhul eelistan alati selge puljongiga suppe. Aga püreesupid on väga populaarsed ja see supp meeldis ka väga minu teismelisele pojale. Kuna aastavahetuse ja pühade ümber sageli saab just ehk suur kollane kõrvits lahti lõigatud, siis sobib jaanuari alguse argimenüüsse see supp oivaliselt. Kuna kõrvits on ise niisugune maitselt veidi lääge ja kahvatu, lisasin  supikooslusesse rohkelt ka teisi köögivilju, samuti kasutasin supis omatehtud kanapuljongit ja loobusin kohvikoorest, küll aga head toorjuustu ja supisisu tõstis kindlasti teravalt tuline tšillipipar. Vaja läheb: 500g lillkapsast, 500g kõrvitsat, 1 porgand, 1 kartul, 1 sibul, jupp porrut, 2 küüslauku, 4 kirsstomatit, kanapuljongit, soovi korral kohvikoort, pool pakki toorjuustu, tšillipipra kauna, soola, cayenne pipart, õli, seesami seemneid. Pane tükeldatud lillkapsas ja kartul kanapuljongisse keema. Puhasta kõrvits ja lõika kuubikuteks. Kuumuta kuumal pannil õlis kõrvitsa kollaseid kuubikuid, laastudeks tõmmatud porgand, hakitud sibul ja porrurõngad. Keeruta madalas kuumuses peaaegu valmimiseni, siis lisa purustatud küüslauk ja kirsstomatid. Kui lillkapsas ja kartul kanapuljongis peaaegu pehmed, lisa kollakirju kõrvitsasegu supile, lisa vajadusel puljongit ja maitsesta soola ja cayenne pipraga. Lase valmis supil veidi jahtuda enne kui saumikseriga püreestad, lisa toorjuust. Serveeri tšillipipra seibide ja seesami seemnetega. Hea krõbe röstsai supis kasutatud toojuustuga tasakaalustab hästi supi krehvtist tulemust.

PEEDIPIRUKAS JUUSTU JA OLIIVIDEGA on suurepärane veinikõrvane ja peedisõprade jaoks suussulav ahvatlus, kuhu lisatud erinevad head juustud ja oliivid teevad pirukast eredalt vahemerehõngulise sooja toeka eine, mille kõrvale sobib pakkuda värsket salatit.

PENNE FORELLI JA KREVETTIDEGA KREEMJAS PORGANDIKASTMES sai tehtud seetõttu, et Buduaari portaali keskmine lugeja on 28a ja tõsine pasta põlvkonna esindaja. Ja oskab erinevaid pastaroogasid teha ka ilma hobikoka näpunäiteta, aga koorene rikkaliku kastme ja mereandidega pasta on minugi lemmik. Kaks pilti panin järjest selleks, et saaksite võrrelda, milline on roog valminuna ja kuna siiski õige toidufoto pildistamisprotsess on vahel üsna pikk, siis lõpuks peale pooltsadat fotoklõpsu imasid penned koorese kastme kõik endasse ja tühja kõhuga pildistada osutus aina keerulisemaks.

VAARIKATORT VAHUKOOREVAHU JA HALVAAGA on üks meie pere lemmikuid. Lihtne, puhaste maitsetega biskviittort, kus pole vigurtatud maitsetrikkidega. Lihtsalt hele biskviit, vahukoor, halvaa ja vaarikad. Suvel oma sünnipäevaks tegin sama torti maasikatega. V õ r r a t u!

TUUNIKALAPIRUKAS PÄIKESEKUIVATATUD TOMATI JA PAPRIKAGA on kiire variant valmis lehttaigna ja konserv tuunikala abil. Tervislikule tuunikalale viidates sain ühelt lugejalt sugeda, et taIgnapõhi pole ju sugugi tervisele hea. Kusjuures ühegi magusa retsepti taga pole ma näinud sellelaadseid teravaid märkusi.

PEEDI-HEERINGAKREEMIGA TÄIDETUD MUNAD sobivad hästi igasugusele peolauale, alates sünnipäevast või lõpetades vabariigi aastapäevaga. Punane peet ja traditsiooniline heeringas on head kaaslased. Pilkupüüdvad peolaual ka kindlasti.

Kalkunipallid kartuli-köögiviljavormis mozzarellaga

Marjamuffinid porgandi träpsuga

Kevadine kodujuustusalat meloni ja singiga

Broilerimaks šampinjoni ja apelsiniga rohelisel padjal

Lõhesupp tomati ja pošeeritud munaga

Jogurtitort maasikate, kiivide ja virsikutega emadepäevaks

Krõbe ürtidega küüslaugune kana

Soe suvikõrvitsasalat kirsstomati ja mozzarellaga

Suvine suitsukanasalat kapsaga
Mis on õieti hea toidu alus? Kui kasutada head toorainet, valmistada algusest lõpuni kõik ise, õppida maitsma ja maitsestama, selgeks teha endale kulinaaria klassika alustalad. 

KALKUNIPALLID KARTULI-KÖÖGIVILJAVORMIS MOZZARELLAGA on vaheldusrikas ahjuroog, kus väherasvasest kalkuni kintsulihast iga toimekas perenaine ise pallide taigna teeb. Lihtne tegemise järjekord selge ja nii sünnivadki koduköökides head lihapallid, kodused kotletid või maitsvad pikkpoisid.  Kalkunipallide taigen: 450g hakitud kalkuni kintsuliha, 1 keedetud kartul, 1 sibul, 2 Saibi viilu, 2 spl hapukoort, veidi päikesekuivatatud tomatit, 2 küüslauku, meresoola, viie pipra segu, ürte. Ahjuvormi: 5-6 kartulit, 1 suvikõrvitsa rattad, 3 ploomtomatit, 1 pakk mozzarella juustu kirsse, 1 muna + 2 dl kohvikoort, 2 küüslauku, meresoola, oreganot, basiilikut. Valmista kalkunipallide taigen. Lisa kaussi kalkuni kintsuliha massile riivitud kartul ja hakitud sibul. Pane Saibi viilud lihamassile ja sinna peale hapukoor, maitseained, päikesekuivatatud tomatid ja purustatud küüslauk. Lase veidi aega hapukoorel Saibi viile pehmendada. Sõtku märja käega taigen hoolikalt läbi ja loobi hoogsalt kaussi tagasi, et kõik ained hästi seguneksid. Koori ja viiluta kartulid. Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Määri ahjuvorm veidi võiga ja hakka laduma kihte. Kartuliviilud, suvikõrvitsarattad, ploomtomati poolikud, maitsesta julgelt ja puista üle küüslauguga. Klopi lahti muna kohvikoorega, maitsesta ja vala ahjuvormi. Tee märja käega suuremad kalkunipallid ja pane köögiviljasegu peale ahjuvormi. Küpseta umbes 30 minutit, vajadusel keera lihapalle, küpsetamise lõpus lisa mozzarella juust.

MARJAMUFFINID PORGANDI TRÄPSUDEGA on retsept, mida ma ise tihti kiikan. Enam pole asja poest muffinipulbrit koju tuua, kui mitmeid kordi läbiproovitud ja tuunitud retsept endal selge ja töötab.

KEVADINE KODUJUUSTUSALAT MELONI JA SINGIGA on esimene suurepärane võimalus kevadiselt tärkavad kasulikud umbrohud vitamiinidena salatisse põimida. Kodujuust on tervislik ja sobitub hästi hea taise singi, punase sibula ja paprikaga, kuhu lisatud pehme keedetud munamass lisab salati väärtusele olulist pehmust ja magusapoolne melon eripära. Paljud ei taha panna soolast ja magusat kokku. Mina teen seda sageli, sest puuviljad või marjad on ju oma omaduselt magusad ja üllatavad alati  ja mis peaasi maitsevad heas soolases koosluses hästi.

Nagu ka järgnevas retseptis, mis on taas üks minu suuri lemmikuid:
BROILERIMAKS ŠAMPINJONI JA APELSINIGA ROHELISEL PADJAL. Kanamaks juba toorainena on väärt ja sobib peale pasteedi või koorese kastme valmistamiseks suurepäraselt ka tõsisemaks salatiportsuks. Lisades maksale traditsioonilist porgandit, sibulat ja seeni ning küüslauku toome hea koduse maitse esile. Oranžid magusad apelsinid, küps kollane mango, kergelt magusa, aga üsna tomatise maitsega kirsstomatid ja roheline salatisegu hea õli-veiniäädika-mahlakastmega näeb kaunile taldrikule ladudes juba efektne välja ja sobib ka pidulikumaks eelroaks.


LÕHESUPP TOMATI JA POŠEERITUD MUNAGA kuulub selgete suppide klassikasse, mille teeb lõunahetkel eriliseks pošeeritud muna. Tomati lisamine puljongisse annab uut maitsekimpu. 


JOGURTITORT MAASIKATE, KIIVIDE JA VIRSIKUTEGA on kindlapeale minek ja hea vaheldus poppidele toorjuustutortidele ja lihtne valmistada ka lastel, et üllatada ema emadepäeval.


KRÕBE ÜRTIDEGA KÜÜSLAUGUNE KANA oli minu siiras katse soovitada kana kodus ise tükeldada ja ka marineerida. Kumbki pole ju keeruline, vajab vaid kindlat kätt ja harjutamist. Alati tuleb soodsam poest terve kana osta ja see ongi põhjus nr.1. Kana on meie pere toidulaual väga tihti ja ma ei tüdine sellest kunagi.

SOE SUVIKÕRVITSASALAT KIRSSTOMATI JA MOZZARELLAGA võlub jäägitult ja tänu kõikvõimalike suvikõrvitsatoitude variantidele võiksin ma vabalt taimetoitlane olla. 2012a oli aga mul väga kehv suvikõrvitsasaak ja tihti tuli seda osta poest või turult, mida ma varemalt pole eriti teinud. Kuna olen kiindunud suvikõrvitsasse just selle kodumaisel hooajal. Nüüd olen kasutanud suvikõrvitsat siiski sageli ka aastaringi, sest juba näiteks ahjulõhe valmistamine nõuab lisandiks head köögiviljaraguud. Selles salatis on aga suvikõrvitsa heaks kaaslaseks ka baklažaan, mis sobitub hästi erinevate juustudega, kui suvikõrvits lausa nõuab enda kõrvale küüslauku. Head mõrkjad oliivid ja magusad kirsstomatid teevad sellest salatist koos erinevate roheliste salatilehtedega hea iseseisva roa. 

Pean oma tugevamaks kokanduslikuks küljeks salatite valmistamist. Mul meeldib neid välja mõelda ja uusi kooslusi katsetada. Sageli sünnivad eriti head salatid väga lihtsalt ja retsepti üles täheldamata. Buduaari jaoks aga tegin suvise grilli kõrvale huvitava kihilise salati, mis kandis nime SUVINE SUITSUKANASALAT VÄRSKE KAPSAGA, mis sisaldas ka koduaia rediseid, ise marineeritud punast sibulat, kohustuslikku ja hea salati võtmesse kuuluvat keedumuna, värviks tomateid, värske kapsaga hästi sobituvat värsket kurki ja ninanipsuks kollast konservmaisi.  Kihilised salatid maitsevad kuidagi alati eriliselt hästi, kuigi sama komponentidega sobib ju valmistada ka alati segasalat.
PILLE JUUSTU-PAPRIKASALAT
 Õigluse huvides lisasin ka Buduaari PILLE JUUSTU-PAPRIKASALATI, mis "Pere ja Kodu" 1999a Pereköögi salativõistlusest saadik rahva hulgas, teistes kokandusportaalides, kulinaarialettides ja söögikohtades ringleb.
Praetud räimed kodujuustusalatiga

Krevetisalat rohelisel salatipadjal

Lambaliha šalottsibulate ja porganditega
Aasta Buduaari toidublogijana läks kiirelt ja lõppes ootamatult siis, kui olin juba harjunud rütmis mõtlema pikalt ette, mida kuu jooksul iga nädal lugejatele pakkuda, et oleks vaheldusrikkalt huvitav ja ka kasulikult õpetlik. Nüüd on kapid täis uusi nõusid ja akssessuaare, mida pere mulle kinkis või ise soetasin ja ootavad uut ahvatlevat tööpakkumist, kus oma toidukirge saaks rahuldada. 

Aga viimase kolme toidupildiga osalesin kampaanias "Pildista, mida Sa sööd" ja siiani pole kahjuks jõudnud Tartusse sõita, kuigi detsembris oli see plaanis, et vaadata Eesti Rahva Muuseumis näitust "Eesti rahva toidulaud: soustist sushini" kohapealt. Praetud räimed kodujuustusalatiga ehtis ehmatusena ka Ringvaate saate klippi ETVs, kui näitust tutvustati. Lambaliha šalottsibulate ja porganditega ning Krevetisalat rohelisel salatipadjal iseloomustavad minu toidulauda üsna täpselt. Kuna millegipärast alati magus köidab rohkem nii lugejaid kui erinevaid inimesi, siis oleks pidanud ka konkursile ehk saatma selle pildi, millega lõpetangi oma tagasivaate. Juba eelnimetatult lihtsa retsepti järgi tehtud biskviittort vahukoore, halvaa ja maasikatega sünnipäevaks -  uhkeldamas healt virtuaalselt sõbralt saadud üllatuskingi lepatriinupõllega.

Kommentaare ei ole: