Otsing sellest blogist

30. mai 2013

Magus üdiamps ja kaste kohvitassis - perenaise nõrkushetk


Vihm kastab vee järele janunevat maad, tärkamisootuses salatimerd ja muud head kraami aiamaalapil. Veeloigud on kollase õietolmukirjud. Kuigi on salatihooaeg, aga, et ei jääks muljet, et Lepatriinuköögis nüüd ainult salateid tehakse, siis üks mõnus lihane postitus. 
Üsna hinnatundlikuna ma loomaliha ei osta. Aga olen paaril korral avastanud Selverist loomalihakontide nime all kulinaari enda poolt tükeldatud ja pakendatud hea lihase kraami, kus üdised koodilõigud ja kontide küljes ohtralt pehmet liha. Ja saadud nagu poolmuidu.
1,5 kg loomalihakonte koos pehme lihaga, 1 suur sibul, 1 suur porgand, 3 küüslauguküünt, jupp ingverit, peotäis kirsstomateid, kaneeli, piprasegu, ürte, soola, kuuma vett, 1 klaas piima, 1 kuhjaga spl jahu, hapukoort, maitserohelist

Kuumuta pannil õli. Pane 5 l pott kuuma veega keema, see tähendab tõlkes seda, et vala veekeetjast suurde potti kuum vesi ja lülita pliit sisse. Samal ajal pruunista loomalihakondid ja pehme liha pannil mõlemalt poolt, maitsesta julgelt kaneeliga, lisa ka soola, meelepäraseid kuivatatud ürte ja pipart. Kaneel teeb roa üliheaks. Kuumuta pannil ka laastudeks tõmmatud porgand ja tükeldatud sibul ja ingver, purustatud küüslauk lisa viimasena. Kalla järjest kogu lihane ja maitseviljade kraam kuuma vette. Vajadusel lisa nii palju vett, et kondid ja liha oleks kaetud. Hauta madalal kuumusel, kuni liha pehme. Sega jahu piimaga ja kalla potti ja lase kastmel pakseneda, lõpuks lisa hapukoor ja maitseroheline. See kaste tuleb nii hea, et ma tõstan alati enne roa lõplikku valmimist kulbiga seda koorest ja üditummist vedelikku kohvitassi ja söön salaja köögis lusikaga, nagu suppi. I-le paneb aga täpi ablas võimalus - see magus üdi väikese lusikaga otse kondiõõnest ära maiustada. See on eriliselt "magus" magus, mitte võrreldav hõrgu besee või kreemja koogiga. Vaid eriline säästliku perenaise nõrkushetk. Need, kes on seda tundnud, need teavad.

2 kommentaari:

Merike ütles ...

namm :D

Mustikas ütles ...

Oli nämm, nämm tõesti!:)