Otsing sellest blogist

15. okt 2011

Kirju kana kahes kuues


Ometi näen ma, kellele meeldivad veel mu kõrgeks sirgunud kollased päevalilled. Väikesed näljased tihased nokivad püüdlikult poolküpseid sihvkasid. Taevalaotus mängib roosa viiuliga peitust. Käes on külmade õhtute ja ööde aeg. Paras aeg köögis teha hautisi ja ahjuroogasid, nii tuleb mõnus, mitte ainult mõtteline, oranž soojus ka tuppa. Kõõgiviljad on ju nii värvilised. Alati, kui ma juhtun Closet Cookingu kodulehekülge külastama, ei jõua ma ära imestada, kui isuäratavalt soojad oranžid ta toidud on. See värv pidi teadupärast söögiisu tõstma.

Kuigi mul susises pajas täna hoopiski sinepine veiseliha koos rohke porgandisaagiga, on mul kirjutusjärjes ikka veel kana. Kaks lihtsat rooga, mida ma teen üsna sageli, esiteks lihtne, teiseks maitsev. Kasutan ära kanast siis kõik nahaga tükid, koivad, kintsud, tiivad, kanaselja. Panen pannile kuuma õlisse pruunistuma, lisan porgandit, sibulat, paprikat, tomatit, küüslauku, rohelisi ürte, teine kord ka šampinjone ja suvikõrvitsat. Võimalusel lisan kuiva valget veini, hiljem vett ja jätan hauduma. Timmin maitset soola ja piprasegude või Provence ürdiseguga. Lisandiks valime enamasti kartuli, kuid vahel ka riisi. Hästi sobib selle roa juurde hautatud porgand pannil. Porgandid keedan koos koorega varem valmis. Jahutan ja koorin, lõigun otse pannile kuuma võisse. Maitsestan muskaadiga, riivin jupi ingverit ja purustan veidi küüslauku. Veidi jahu kuuma porgandisegusse, kallan peale kohvikoore-piimasegu ja viimistlen redise või mädarõika maitselise toorjuustuga. Sametine ja mõnus roog, mille võiks otse pannilt nahka pista. Tavaline salat värskest ja marineeritud kurgist, tomatist, paprikast, segatud sisse valge sibula rattad ja ohtralt peterselli. Sool ja piprasegu kisuvad maitsed vähese külmikus seismise järel hästi välja.

Kattega kanafileed olen siin ka palju kordi kiitnud. Fileed tasub siis lõigata võimalikult tervena, et väikefilee ka külge jääks. Tulebki niisugune pontsakas tükk, veidi käeseljaga laiemaks suruda, kindlasti mitte lihahaamriga laiaks vasardada, lihahaamri hoiaks kanalihast eemal. Maitsestada mõlemalt poolelt, asetada ahjuvormi. Seekordne katse oli taas mõnusalt porgandioranž. Passeerisin kiirelt pannil veidi porgandilaaste ja sibulat, asetasin kuuma kuhila kanafileele, riivisin peale veidi tavalist juustu, maitsestasin veel ja ujutasin üle majoneesiga, otse pudelist. Majoneesi ei pea siin pelgama, tal on kiirema küpsetamise funktsioon, pealegi näeb lõpuks veidi pruunistuv kuldne kate kena välja. Eelsoojendatud ahjus 30min. Kes kuuma kastet soovib, võib küpsemise lõpu poole veidi ahjuvormi ka vett lisada, siis segunebki mõnus kanast ja juurviljast välja tulev mahl kosutavaks leemeks. Selle roaga võib kostitada külla tulevaid sõpru, sest serveerimisel ja veini avamisel ei jahtu toit maha. Lisandiks, nii kaua, kui veel oma suvikõrvitsaid sahvririiulilt võtta, ikka mõnus värviline juurviljahautis. Sügis on värvikas ja isuäratav!

Kommentaare ei ole: