Otsing sellest blogist

22. okt 2011

Nädalavahetuse naudingud















Sügis ei ole eriline minu lemmik. Kirjute mahalangenud ja lendlevate lehtedega pole ma ka kõige suurem sõber. Vihmane päev muutub kahvatuks halliks ja tuul võtab õues võimu. Silmailu pakuvad vaid lopsakalt laienevad oranžid ja päikesekollased kressid, kuni külm nad röövib. Mõnus on ahju tuli teha ja mõnusa fliisisameti kaissu diivanile pugeda. Enne aga tasub ahju panna mõnusalt mahlane kook ja hiljem juba nutikalt ära kasutades ahju soojust lõhnav ahjupraad. Leidsin sahvririiulilt purgi virsikuid ja olin nii palju lugenud hõrgust virsikukoogist. Lihtsa googeldamise teel leiab kiirelt retspeti ka, mille järgi enamasti koogisõbrad kõik teevad. Retsept pärit toidutarest, mina lisasin ka ricotta kohupiimapastat.

Põhja jaoks läheb vaja: 100g võid, 0,75dl suhkrut, 1 muna, 1 tl küpsetuspulbrit, 2,5dl jahu, soola
Kate: 2 dl hapukoort, 0,5dl suhkrut, 1 muna, 1 tl vanillsuhkrut, 1 suur virsiku kompott, 1 ricotta kohupiimatoru

Põhja jaoks vahusta toasoe või suhkru ja munaga, lisa küpsetuspulbriga segatud jahuga, aseta taigen mõneks ajaks külmkappi. Määri koogivorm võiga, puista üle mannaga, suru taigen koogivormi põhja ja äärtele ja küpseta 10 min eelsoojendatud ahjus 200kr juures. Kata eelküpsetatud koogipõhi päikseliste virsikute lõikudega. Ühenda muna suhkru, ricotta kohupiima ja hapukoorega ja vala virsikutele. Küpseta umbes 30 min 200 kr juures. Keera ahjukuumus välja, ava pooleldi uks ja jäta kook jahtuma. Tõsta ahjust välja ja kata puhta köögirätikuga. Lase kook täiesti maha jahtuda, enne serveerimist. Maitseb väga hästi ka mitte eriti suurele magusasõbrale.
Ahjupraeks sobib nädalavahetuse sügispimedasse õhtusse hea sealiha. Hõõru sealiha kokku teralise sinepiga, piprasegu ja soolaga, torgi lihatükki mõned küüslaugud, lisa sibulat ja porgandit, ehmata mõne vürtsiseguga. Hea on ära kasutada mõni välismaine hapuka alatooniga sinep, mis muidu väga ei maitse. Sinepi võib segada majoneesiga kokku. Vala veidi kuuma vett liha juurde ahjupotti ja kuuma ahju 250 peale küpsema. Umbes 45min pärast alanda kuumust 160-170 peale ja lase lihal küpseda, aeg ajalt kastes. Koori kartulid, tükelda kenadeks sektoriteks ja pane ahjuprae kõrvale viimaseks tunniks küpsema, piserda õliga üle. Kui liha ei taha kartulitega koos valmida, lõika osavalt viiludeks ja pane veel pruunistuma. Ahjukartuli kõrvale sobilk kodujuustusalat: hapukoore, värske kurgi ja tomati, marineeritud kurgi ja sibulaga, kindlasti küüslaugu kohalolekuga. Kui toit valmis, otsi külmiku sügavusest välja kõikvõimalikud adžikad, sinepid, purgipõhja jäänud tšillid või omatehtud mõnusalt köögiviljased ja teravad letšod. Veiniriiulilt otsi vaba käega mõni sügavpunane Rhonest pärit syrah. Kui juhtub külalisi ka tulema, ära ole kade, otsi lauale parimad palad, head mürkrohelised kividega oliivid, võrgutav brie juust ja pikantsed rannakarbid, mis prae valmimiseni mõnusalt isusi taltsutavad. Nädalavahetus on alanud.

Kommentaare ei ole: