Otsing sellest blogist

2. okt 2011

Seest soojendav sügissupp


Vananaistesuve eilne päikesehelk on vaid täna mälestus kollakirjutel vahtralehtedel. Krapsakad kollased kressid ronivad veel majaseinal põlates ära esimese nipsaka öökülma. Päevalilled kukutavad oma kurbi kollapruune päid, meie kliimas ei jõua nad sügiseks seemneid eriti kasvatada. Ilmad lähevad sügiseselt tuuliseks ja vihm paneb riiukalt riideid valima. Uue nädala alguses on hea tulele panna üks korralik sügissupp, mis rikas ja mitmekülgne aiasaadustest, samas tomatiselt kerge, oliividest õrn ja jätkub ka teisteks päevadeks.

Vaja läheb searaguud, 1 suur sibul, 2 porgandit, 1 tomat, veerand suvikõrvitsat, veidi marineeritud kurki, küüslauku, peotäis kartuli kuubikuid, 1 pk purustatud tomatit, 5 viinerit, oliive, loorberit, vürtsi, terapipart, maitserohelist, soola, ingverijupikest.

Raguupakid on tavaliselt umbes kilosed või mõnisada grammi rohkem. Seal kontide ümber on paras ports lihavat massi, mis supi ka meespere jaoks toekaks teeb. Pane lihakondid külma veega suurde potti keema, eemalda vaht. Lisa loorberileht, mõned vürtsi- ja pipraterad, hakitud ingverijupike. Kuna ma teen laari suppi ainult oma perele lisan ma ka vaba käega piprasegu, kiluvürtsi ja otse pakist, ei seo neid marlivõrku, sest nad ei jää sugugi valmis supis hiljem häirima. Kuumal pannil kuumuta õlis porgandiribad. Porgandi tükeldamise asemel tõmba lustlikuks vahelduseks juurviljakoorijaga õhukesed laastud. Haki sibul, suvikõrvits, hiljem lisa tomat. Tomatipasta asemel kasuta purustatud tomatit, supp jääb mahedam ja tomatipunasest heledam. Passeeri purustatud tomatisegu ka kuumalt pannilt läbi, tahtmisel lisa sorts äädikat või marineeritud kurgi magushaput vedelikku. Pane juurviljasegu ja tomatimass lihakontide juurde puljongisse keema. Lase haududa madalal kuumusel, kuni liha kontide küljest lahti. Tõsta kondid välja, puhasta kahvliga kondid lihast. Võivad jääda ka suuremad tükid, ei pea hakkima noaga peenemaks. Pane liha suppi tagasi, lisa kartulikuubikud, viinerirattad, oliivirõngad, minul olid oliivid täidetud punase paprikaga, sobib väga hästi. Suru lõpuks mitu head kopsakat küüslauku noaseljaga puruks ja haki peeneks. Maitserohelisest lisasin mahedat peterselli, millele esimene külm aias ei tee midagi, särtsakat salveid ja liha juurde kuuluvat punet. Kui lisad küüslaugu, keera kuumus välja ja lase maitsetel tõmmata. Vajadusel tipsuta enne soola ja suhkrut veidi. Rösti tervislike teradega leiba, söö ohtra küüslauguga, kui suudad, maiusta korralikult terava tšillikaunaga. Sügissupp teeb seest soojaks, peletab kurgukäheduse ja trotsib tilkuva nina maailma kõige ebamugavat tunnet. On sügis.

Kommentaare ei ole: