Otsing sellest blogist

11. juuli 2010

Joovastavalt jalgpallist ehk lummav lammas ja uhke uba...




Täna kraadiklaasi varjus või päikese käes ei ole uurinud üldse. Nii või naa tunned, kuidas need kraadid aina tõusevad, eriti lõbus on aga siis, kui nagu jahutada end millegiga pole. Kuna uhke jalgpall jõuab võimsa lõpuni, siis ikka tahad ja vajad seda tähistamist. Eilseks otsustasin Saksa pronksimänguks valmistada oasalatit. Uba niisugune mõnus tummine ja salatisse sobib lisada mitmeid erinevaid asju. Ei ole nii, et ainukene oasalat on see, mida kulinaarialettides müüakse. /uba,porru,õun,sink/. Mina teen alati erinevalt ja mõnus tulemus tuleb alati. Seekord keetsin paraja portsu sobivat pastat, sattus kätte poolik pakk spiraale, sobisid küll. Hakkisin värsket kurki ja marineeritud kurki umbes võrdses koguses, 2-3 keskmist kurki, pool valget sibula kibedat, 3 muna riivisin kahe punase oa konservi peale, 1 punapõskne tomat värviks. Peotäis ohtralt peterselli, tilli, sibula rohelist. Lahjat majoneesi hapukoorega, maitseaineid ka ja kappi tahenema. Lihavaks suutäieks sobisid ahjus küpsetatud toorvorstid lambasooles.Alati kindlapealeminek. Kurkide kaksik kooslus andis salatisse mõnusa pikantse krõmpsu, värske kurk pisut vesist värskust ja marineeritud niisugust mahedat äädikalisust.Muna mahendab tummist uba, sibul lisab teravust ja tomat va laiskvorst on ainult värviks.


Aga juba eile võtsin sügavast sulama lambaliha. Väärikas eriline praad pühapäeva õhtuks. Maitsestasin piprasegu, tšillipulbri, soola, värske koriandri ja punega. Rohkelt porgandi rattaid ja küüslauku ning sibulat. Küüslauku ikka rohkem. Kuuma vett ahjupotti ka ja ahju. Algul rohkelt kuumust, hiljem mitu tundi madalamal temperatuuril. Koguaeg kastsin kuuma puljongiga, keerasin ka kauneid pruune lihatükke vahepeal ja lisasin ka peotäite viisi hakitud koriandrit ja punet veel. Lisandiks keedetud kartul, kahjuks küll vana kartul, aga rohke till päästis asja. Salatiks värske kapsas tomati, värske kurgi ja maitserohelisega. Lammas oli võrratult hea. Olen pärit niisugusest kodust, kus kõike ikka proovitakse ja ei räägita mingeid jubedaid kasukalugusid ega pirtsutata. Lambaliha täiendasin ka väikse mädarõika-hapukooresegu tortsuga, kohutavalt kahju oli, et mu inglise sinep oli otsa saanud. Jumalik õhtusöök. Ja nüüd viis ringi ümber maja või kiire rattasõit.


Jalgpallilumma on täna toetanud ka ETV pealt näidatud suurepärane kontsert kordusena mängude alguses. Need lummavad Aafrika rütmid, trummid ja tantsud, Shakira ja kaunid mustad poisid. Ka lõputseremoonia oli mõnus, ere ja ergutav. Jääb nüüd veel oodata võimast finaali. Lõpetan ruttu. Üks kerge kosutav maiziõlu on mul külmas veel...

Kommentaare ei ole: