Otsing sellest blogist

19. juuli 2010

Lummav lihtsus











Täna rõõmustasid mind esimesed lahti läinud kaunid kressid. Ühed mu lemmikud. Ja ikka meeldib ju kauneid õisi rohkem vaasi sättida, kui neid nahhaalselt nahka pista. Lõpuks on ka tuule jahutavat hingust tunda, vat mis juhtub, kui veidi juba harjumuspärane troopikakuumus veidi väheneb. Olen suht arusaamatult suhtunud üleüldisse halasse, et oi meie süüa ei tee ja kuuma pliiti ees ei seisa. Polegi ju vaja süüa teha seitse korda päevas. Piisab mõnestki tõhusast tegemisest ja siis ei pea ka poolt päeva kulutama. Nii tegin ühel päeval kanafileed ahjus. Katteks tomatikuubikud koos hakitud sibulaga, forte juustu riivisin peale, rohkelt spinatit, koriandrit, peterselli jm rohelist veel peale. Katsin sutsu hapukoorega ja kõige peale majonees. Lisandiks küüslaugust ja koriandrist rikkad spagetid. Kuumutasin pannil õlis veidi küüslauku ja maitserohelist ja segasin peale kurnamist spagettidega. Köök lõhnas hästi ja maitse oli suurepärane.

Tükk aega polnud pelmeenipitsat valmistanud. Kah tänuväärne kiire toit. Külmunud pelmeenide peale ahjuvormi sättisin taas nii hakitud tomatit kui sibulat. Vihma tõttu jäi küll kõikvõimalik roheline aiast toomata, leppisin piprasegu ja pizzamaitseainega. Katte idee leidsin KT blogist, 2 munale vispeldasin juurde nii kohvikoort,hapukoort kui majoneesi ja riivisin kõige peale rikkalikult juustu. Seekord ei jäänud kuiv, nagu varem on jäänud. Lihtne ja kiire õhtusöök. Kosutav külm õlu juurde.
Omlett on samuti kiire ja lihtne ja pealekauba üsna kosutav toit, hoiab pikalt kõhu täis ja sobib just enne mere äärde minekut, kui mitmeid tunde enam söögiga asja pole. 4le munale tõhusalt hapukoort hulka kloppida, pannile küüslaugust keeduvorsti ja sibulat, sutsu küüslauku ja veidi ka maitserohelist ja pool tomatit. Kuumusega mängides lõpuks ka peotäis rohelist peale, milleta kuidagi ei saa. Kõrvale üks krõbe juustusai võileivagrillis valmistatult. Ja on imeliselt lummav, kuidas kõikjale soolase toidu juurde sobivad ka punavad vaarikad ja maasikad ja valmima hakkavad punased sõstrad. Nagu i-le täpp.

Täna aga valmistasin ahjus mõnusalt tomatist pikkpoissi. Kloppisin taignasse lisaks rohkele sibulale, küüslaugule, spinatile, koriandrile, petersellile ka tomatit. Kena värviline ja maitsvalt mahlane jäi, lisandiks värske keedetud kartul, gurmaanide kiusuks veidi roosakat kastet, tehtud seekord keefirist, majoneesist, ketšupist. Ja ikka suur hulk kohustuslikku maitserohelist. Magustoiduks igal õhtul jäätis, seekord kirsitäidisega valge jäätis, maasikate, vaarikatega ja vahele valasin paksu maasikajogurtit. Andis maiusele veidi omapärasema mõnusa maitse. Lõpuks võtsin kätte ja tegin ka leivapudi, küll keefiri ja musta leiva ning suhkruga, aga huvitava maitsega jäi ikka. Nostalgiline ja kosutav.

Ja nüüd kiikan korra "Õhtusöök viiele" seltskonda, annaks jumal, et Peipsiäärne rahvas nii ei vingu, nagu eelmised nädalad pakkunud on. Herr Köstri Toivo, kirglikult kuum suvi on Eestimaal, lõika see kohutav ving ja irin saatest välja, iial ei usu, et nii halvasti keegi süüa teha mõistab, kui telekasse roninud on. Ja kena lastetuba viisakas inimene ka tavaliselt ei unusta.:)

Kommentaare ei ole: