Otsing sellest blogist

10. apr 2013

Küprose kana pähkli paneeringus karrise köögiviljariisiga




Kana mitmes kuues on meie pere toidulaual väga tihti. Kord juhtusin vaatama Jamie Oliveri kokasaadet 30 minuti roogadest. No see lihtsa talupoegliku olemisega inglane telekokkadest on vast ainus, kellelt kasulikke nippe tasub omandada ja meelde jätta. Sealt napsasin nipi, kuidas ise kondi ja nahaga kanafileed lõigata. See, kes ise kana tükeldab, teab, et selles pole midagi keerulist, et nahk tuleb fileele peale jätta ja läbi lõigata, kaasa võttes ka tiiva õlaotsa. Eks see ka klassikaline Kiievi kotleti kuju. Ja seda kana võib täita ürtide, juustu, päikesekuivatatud tomatitega, juurviljadega, millega iganes, tehes lõike kanasse, nagu tasku. Aga võib ka täidise ära jätta ja panna fileed enne maitsestuma ürtide ja soola, pipraseguga. Ja siis puistada peale purustatud pähkleid ja peterselli ja niristada veidi majoneesi. Kuumuta ahi 250kraadini, küpseta umbes 30 minutit hiljem kuumust alandades 200ni. Lisandi saab valmistada kana küpsemise ajal. 

2 naha ja kondiga kanafileed, soola, piprasegu, Vahemere ürte, veidi purustatud pähkleid, peterselli, veidi majoneesi, 2 kotti pikateralist riisi, õli, 1 porgand, 1 sibul, pool punast paprikat, jupp porrut, tükike varssellerit, 3 küüslauku, veerand suvikõrvitsat, kuuma vett, soola, piprasegu, ürte, maitserohelist, karrit, veidi võid

Seda riisirooga valmistan ma tihti, no nii meeldib see mu pojale. Olgu nüüd siis tegevuskäik kirja ka pandud, et saaksid ühikas seda valmistada. Kuumuta pannil õli. Tükelda juurviljad, kalla kõik koostisosad kuuma õlisse, küüslauk jäta viimaseks. Keeruta kuumas õlis kiirelt, raputa paras ports karrit kuumale pannile ja keeruta sedagi. Muidugi, kui teha seda rooga koos kanalihatükkidega, tuleb need pannile panna enne juurvilja. Siis lisa kuiv riis ja sega jälle kõik läbi. Maitsesta soovi kohaselt. Kalla peale kuuma vett, nii et riis on kaetud, sega läbi ja lase madalal kuumusel vaikselt podiseda. Kui vedelikku hakkab väheks jääma, siis lisa uuesti kuuma vett. Riisi küpsemise aeg on umbes 20 minutit, et selle ajaga saab ka kogu roog valmis, nii tuleb silma järgi ka vee lisamisega arvestada ja lõpu poole riisitera naksates proovida. Maitsestada võib julgelt. Kuuma vee asemel tasub muidugi valmis kanapuljongit kasutada. Kes tahab, võib aga puljongikuubikut lisada, mul pole neid köögis enam aastaid. Kõige lõpuks sega riisiroa sisse paar lusikatäit võid. Muidugi võib ka seeni lisada ja tomateid, mereande, oliive, herneid. Serveerin alati toidu juurde ka külma kastet, mille valmistan lihtsalt hapukoorest, majoneesist (keefir, toorjuust), hakkides kastmesse nii küüslauku, sibulat, vahel marineeritud kurki, teinekord värsket kurki, maitserohelist, vaba valik. Lisandiks sobib värske salat niikuinii. Seda rooga sobib ka valmistada ootamatutele külalistele.

 

Kommentaare ei ole: