Otsing sellest blogist

8. apr 2013

Searibid selleri, seente ja suvikõrvitsaga. Seenesalat ka




Valge lumemuinasjutt on väljas. Kaunilt kohev lumeloor puudel ja päikese sillerdavas puudutuses. 8.aprill ja usu või ära usu, see tuleb ajalukku jäädvustada. Kui juba kevadine rohelise salati igatsus tüüris tummised ja lihavad toidud veidi tahaplaanile, siis nüüd tasub taas mõnus tugeva puljongiga lihakondihautis tulele panna. Olen lummatud searibist, ei ole vaja kuninglikku karbonaaditükki või pretensioonikat sisefileed. Saaremaa lihatööstusel on mõnusad lihavad searibid pakendatud veidi üle kilostesse pakkidesse. Nendest saab ülihea lihase roa, lisades maitseks tugevat erilise maitsega varssellerit, suvehõngu puistavat suvikõrvitsat, hea leeme juurde kuuluvat pontsakat porgandit, siiruviirulist sibulat ja krehvtist küüslauku. Tubli portsu maitseainetega timmides saab võrratu roa, kus puljongit võib tassist limpsida ja pehmet, üdimagususega sealiha käe vahelt kontidelt lutsutada. Vahutav klaas kodumaist heledat õlut annab õhtusöögile krooni. Hea kodune seenesalat naturaalne ja koorene lisandiks koos pehme võise kartulipudruga.


1.3kg searibisid, õli, vett, veerand juppi suvikõrvitsat, 1 sibul, 3 küüslauguküünt, 1 porgand, jupp varssellerit, 1 pakk šampinjone, veidi toorest ingverit,(tomateid), 1 loorber, mõni vürtsitera, soola, piprasegu, veidi cayenne pipart, Prantsuse ürdisegu, peterselli, tilli
Seenesalatiks: 1 purk naturaalselt hoidistatud pilvikuid või männiriisikaid, 1 sibul, 2-3 keedetud muna, hapukoort, veidi soola, piprasegu, peterselli, tilli



Kuumuta pannil õli ja pruunista järjest searibisid mõlemalt küljelt, maitsesta soola ja pipraseguga. Samal ajal pane suures potis vesi keema ja tõsta järjest pruunistatud seakondid vette. Vett peab olema nii palju, et ribid on kaetud. Passeeri kiirelt ka tükeldatud varsseller, porgand, suvikõrvits, sibul ja seened. Küüslauk lisa viimasena. Maitsesta julgelt ja lase haududa madalal kuumusel kuni liha kontidelt lahti lööb. Lisandiks valmista kartulipuder näiteks ja tee heast kodusest seenehoidisest seenesalat. Ära seeni veega loputa, hea metsane seenemekk hoidise vedelikus annab paksule hapukoorele õige seenese maitse. Lisaks sibula teravale ja muna pehmusele võib ka mõne keedetud kartuli salatisse hakkida. Õuna ma sinna ei lisaks, see matab õige seene maitse. 

Päike mängib nüüd lumiste oksadega kannelt ja kriitvalget lund pudeneb kõrgetesse hangedesse. Päeval aga loodetavasti tõuseb soojakraad nii palju, et varjus mõnusa fliisise pleediga kaetult võib terrassil või rõdul ninale päikest meelitada. Valguse vajadus ja soojuse ihalus, talveväsimusele kosutus, kevadine meloodiline linnusirin paitamas kõrva. Hea seltskond!:)

Kommentaare ei ole: