Otsing sellest blogist

18. apr 2013

Seakõrvad porgandi ja kartuliga leemes





Kevad on räämas lumekooriku alt lõpuks välja sulanud. Lumikellukese valge püüab kevad- kuluses peenras pilke. Kurg tiirutab vilkalt küla kiigeplatsi kohal ja vooderdab pesa. Kevadine vihm on väärt omaette, aitab lumemägesid sulatada ja kastab tärkavat maapinda. Aias riisuda olen saanud ainult kõrgemal samblasel pinnasel. Kevadtööd ootavad ees.

Kuigi enamikel toidunautlejatel on käes salatiaeg ja sammude lugemine, siis mina keetsin täna seakõrvasid koos juurviljadega. Nii nagu lapsepõlves. Pikalt haudunud liha leende keema pistetud porgandid ja kartulid, maitsevad eriti hästi. On ju ometi notsul nii kõrvad kui saba, süda ja neerud, lisaks tavapärasematele toidus kasutatavatele lihaprae tükkidele või maksale. 

5oog seakõrvasid (seakõrvalõiked), vett, veerand sibulat koos koorega, paar koorimata küüslauguküünt, soola, 1 loorberileht, pipraterasid, vürtsi, porgandeid, kartuleid

Pane seakõrvad külma veega keema, riisu vaht, lisa pipraterad, vürtsid, loorberileht pudista peeneks. Lõika sibulast veerand koos koorega ja lisa potti, samuti pane leende koorimata küüslauguküüned. Lase haududa mitu head tundi. Seakõrvad hauduvad nii pehmeks, et krõmpskonti enam üldse hamba all tunda pole. Lisa lõpuks tükeldatud porgandid ja kartulid ja keeda pehmeks. Kurna lihane juurviljarikas keeduleem eraldi kaussi. Serveeri seakõrvad kiirelt kuumalt koos värske salati ja sinepise külma kastmega. Sobib lisandiks ka suurepäraselt mädarõigas. Need, kes armastavad sülti keeta ja süüa, nendele maitseb ka see roog. Seakõrvade juurde sobib ka hea hele õlu.

Aprillikuus on ka mu isal sünnipäev. Seekord tegime teistmoodi, tellisime pizzat ja kõrvale tegime värsket salatit ja mina valmistasin oma võrratut vürtsikilusalatit,ema pani liha ahju ja pakkus lisandiks head paradiisiõuntest tehtud moosi. Tütar hiilgas üüberhea valge šokolaadiga toorjuustutordiga koos Vana Tallinnaga. Mõnus ja hea, kui vahel ikka kolm põlvkonda kokku saavad.




Kommentaare ei ole: