Otsing sellest blogist

8. veebr 2016

Hautatud seasabad põldubadega

Põldoad on väga maitsvad. Kui olen mehega koos rekkareisil olnud, siis purgisuppide tagavarast on kõige maitsvam alati põldoasupp sealihaga. Hoolimata oma kolepruunist värvist maitseb see alati suurepäraselt. Enamasti lisatakse põldoasupile vaid kruupe, maitsevilju ja liha. Seasabad poeriiulil inspireerisid mind juba ammu. Saaremaa Lihatööstusel on kenasti seasabad pakendatud 500-600grammistesse pakkidesse. Ja kuivatatud põldoad on meie eest kenasti pakki pannud Veski Mati. Ja vastlapäeva eel on kaupmehed kõik kenasti väga nähtavale riiulitele sättinud.

600g seasabasid, 300g põldube, 100g odrakruupi, 1 suur porgand, 1 keskmine sibul, paar väikest sibulat ja küüslauku koorega, vett, soola, 5 vürtsitera, 1 loorberileht, piprasegu, ürdisegu, sinepiseemneid, 2 küüslauku

Panin põldoad paariks tunniks vette ligunema. Maitsestasin samal ajal seasabad meresoola, piprasegu, ürtidega. Laotasin ahjupotti kihiti seasabad, põldoad, viilutatud porgandi, hakitud sibula, odrakruubi, kuues sibula ja küüslaugu, loorberilehe pudistasin laiali, lisasin vürtsiterad, maitsestasin veel sinepiseemnetega, viilutasin küüslaugu. Valasin peale kuuma vee nii, et kattis kõik toiduained, kaan peale ja ahju 250kraadi peale. Tunni kaupa keerasin taimerit edasi, lõpuks vähendasin ka kuumust 200le. Kokku oli roog ahjus 3,5 tundi.  Veidi panin vett juurde ja keerasin seasabade külgi. Tuppa tuli hea toidulõhna pahvak juba küpsedes, valmis roog oli aga väga isuäratav. Sõin hea kange sinepiga, kõht sai vägagi ruttu täis. Järgmisel korral määriksin enne küpsetamist seasabad sinepiseguga kokku. Kuna küpsemisaeg ahjus on üsna pikk ei ole vaja põldube üle öö leotada. Kui seasabad enne ahjupotist otsa saavad, võib ju järelejäänud põldubadest salatit teha. Muidugi võib kogu selle kraamiga ahjupotis ka põldoasuppi ju valmistada, siis tuleb lihtsalt veidi rohkem vett panna. Sest ahjupoti sisu on tummine, maitsekas ja maitseid imbub julgelt ka puljongisse. Teine nipp on, mida ma teisel päeval tegin, et keeta potitäis kartulit ja kartulikeedu vedelikku lisada põldoaroale ja ongi korralik supp olemas.

Vastlakukliralli sotsiaalmeedias oli silmipööritama ajav. Mina sõingi silmadega. Rahulolevalt. Ja siis äkki otsustasin ka pannkoogipäeva tähistada ja tegin endale mõned pannkoogid serveerides koduaia marjade ja hea pasha kohupiimakreemiga. Täiuslik punkt porisele liule. :)

Kommentaare ei ole: