Otsing sellest blogist

28. veebr 2016

Koorene kanapasta suvikõrvitsa ja šampinjonidega



Et ei jääks muljet, nagu meil üldse pastat ei tehta või ei armastata, üks kiire pastapostitus ka veel hilisel õhtul. Mulle meeldib küll pasta. Kui teen koorese pastakastme, siis tahan, et see oleks rikkalik, kuigi see pole itaaliapärane. Kui valmistan Bolognese kastme, siis hautan seda mitmeid tunde, nii nagu vaja. Aga üldiselt arvan, et Eestimaal elades ei pea ma kinni pidama itaallaste väljakujunenud reeglitest, millist pasta sorti millise kastme juurde serveeritakse. Ja vahel pole ka midagi paremat lihtsalt pannil praetud singist või vorstist koos sibulaga, millele lisatud makaronid ja üle valatud lahtiklopitud munaga, lihtsalt ja talupoeglikult, ilma retseptides näpuga järge ajamata.

200g spagette, vett, soola, pool karpi šampinjone, veerand suvikõrvitsat, 1 porgand, pool punast sibulat, 2 küüslauku, pool karpi Merevaigu sulatatud juustu röstitud kanaga, paar dl kohvikoort, 4-5 kirsstomatit, 200g ahjukana tükke, soola, Vahemere ürte, kastmesse veidi spagettide keeduvedelikku, õli

Pane kastrulis vesi keema. Mina teen küll alati niipidi, et keedan veeketjaga vee ja panen potti, kui vesi tõuseb keema, lisan sahmaka soola ja löön spagetid lehvikuks. Iga sööja kohta arvestatakse tavaliselt umbes 90-100g spagette. Samal ajal kuumutan pannil õli, kuna mul kana on eeltöödeldud, lisan kana kastmesse lõpus. Alustan köögivilja ja seente kergest praadimisest ja keerutusest pannil, siis kanatükid, kirsstomatid, purustatud küüslauk. Keerutan kõik läbi kuni küüslaugu mõnus lõhnapahvak ninna paiskub. Siis lisan kohvikoore ja segan hulka Merevaigu. Vaiksel kuumusel segades lisan vajadusel pasta keeduvedelikku. Spagette keedan minuti vähem, kui pakil kirjas. Panen kurnatud spagetid kastmesse, segan kiirelt läbi. Pilti on teha lausa patt, sest mulle endale meeldib, kui on hästi koorene, aga iga viivitus tõmbab kastet aina enam pasta sisse. Forte juustu kontsu oli keegi paharet ühel päeval nuudlitega ära söönud. Aga hea on niigi. Pasta juurde tavaliselt salatit ei serveerita, nii et paar punavat kirsstomatit on vaid kenaks kaunistuseks pildil.

Kui nüüd tähelepanelikult vaadata viimaseid postitusi, on nendes seotud toiduained. Ühel päeval tehtud sinepi-majoneesimarinaadis ahjukana järelejäänud tükid kasutaisn ära pastas. Samuti, kui juba punane kapsas oli lahti lõigatud, jätkus seda nii suppi kui salatisse. Ja köögiviljad ning šampinjonid on sarnaselt kasutatud nii pastakastmes kui südamehautises. Kuigi tulemus on täiesti erinev.


Kommentaare ei ole: