Otsing sellest blogist

13. mai 2009

Hõrk haug


Lapsepõlve suved veetsin vanaema juures Munalaskmes. Vat, kui vahva nimi, see armas koht asub Harjumaal ja seal lähedal vuliseb Vasalemma jõgi. Ikka ja jälle käis vend kalal, eks veevulinas on mingit ürgset kutset poisslastele. Ja ikka toodi meile koju väikseid viidikaid ja siredaid särgi, libisevat lutsu ja hõrka haugi. Ja praetud haug ja koorekaste või veelgi paremas mmmmm maitsvas munakastmes. Olete niisugust haugi saanud? Munakaste, nagu seda emad ja vanaemad tegid. Soolaliha kuubik ja sibulasära pannile särtsuma ja 5-6 muna lahti klopitult piimaga vaikselt segades peale. Just niisugune kaste, aga kuldpruuniks praetud hõrgule haugile ja teate isegi taldrik tahab peale seda limpsimist.

Haugi praegu eriti tihti ei saa ja poe kalaletis on ta soodushinnaga roogitud lõhest ka kallim. Ema saatis mulle ühel kaunil pühapäevaõhtul pannitäie vanade mälestuste elustamiseks. Täna meil külakeses kalapäev, pean vist jala autole ette panema, et kiigata, mida kalamehed kokku püüdnud.

Munakastet võib ka valge lihaga kala kõrvale teha ka teisiti. Keedate munad ära ja tükeldate koorekastmesse või võisse. Nõukaaegsetel kalaneljapäevadel oli kalasupis hulpiv hakitud keedumuna ka kuum kraam, vaesed koolilapsed, kes keeldusid seda söömast. Mõnedel andmetel nimetatakse niisugust kastet poola kastmeks.

Täna siis tiksus Lepatriinu köögis 100 sissekannet täis. Sai hiljuti pisut kujundust muudetud ja veidi eestikeelset teksti lisatud. Aga jätkan ikka niisuguses jutustavas võtmes. Ja kuna ma ükshaaval pilte arvutisse ei lae, siis te ei saa teada minu just tänaseid kokkamisi. Vaid pigem selget aimu sellest, mis tehtud. Leidsin rabarberiroosa ka aiast üles, vahepeal 68 t-e töönädala järel olid lisaks võilillele, naadile ja nurmenukule ka see vahvalt lihava rohelise lehega kevade esimene koogisõber kohinal kasvanud. Koogi tegin tavalise, muretaigna põhjaga ja biskviidikattega ja kuna oli momendil kolm maiast meest toita, ei jõudnud ise ampsatagi, ammugi pilti teha. Peab vist koogi tegemise taas kätte võtma. Otsisin veel toidutarest retsepte ja arvuti jooksis kokku, nagu tahaks mulle midagi meelde tuletada. Silmasin siis oma kokaraamatute riiulit ja ennäe, leidsin sealt lausa endale kingitud rabarberi kookide raamatu. Ja sealt annab neid juba küpsetada. Aga kisselli panen ka täna tulele, muidu käib spordipoiss poest valmis mannavahtu ostmas ja mine tea, peagi kissellid ka karbis ja nii need kodus tehtud magustoidud välja surevadki.

Kommentaare ei ole: